Družina/nosečnost
(8)
Babica
Stroka podpira "zlati standard" evropskega in svetovnega združenja babic, ena ženska - ena babica v času poroda. Foto: BoBo
VIDEO
Obnovili novomeški porodn...

Dodaj v

Babištvo naj gre znova na primarno raven - ker to daje najboljše rezultate

Podpirajo zlati standard: ena ženska - ena babica
5. maj 2017 ob 11:06
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V Sloveniji nosečnicam ni povsod omogočen dostop do babiške obravnave, ob svetovnem dnevu babic opozarja zbornica zdravstvene in babiške nege.

Cilj in vizija razvoja babištva v Sloveniji je, da bi vsaka ženska imela dostop do kontinuirane babiške obravnave v nosečnosti, med porodom in v poporodnem obdobju. Babice razumejo, da lahko, če z žensko in njeno družino delujejo na podlagi partnerskega odnosa, le-te podpirajo pri sprejemanju zanje najboljših odločitev za varen in izpolnjujoč porod, so ob svetovnem dnevu babic opozorili v zbornici zdravstvene in babiške nege in dodali, da podpirajo vse tiste spremembe v zdravstvenih zavodih, ki to omogočajo.

Kot stroka podpirajo "zlati standard" evropskega in svetovnega združenja babic, ena ženska - ena babica med porodom. Toda babice ne pomagajo samo pri porodih, ampak celovito skrbijo za žensko v njenem celotnem reproduktivnem obdobju, pomembno vlogo imajo tudi v preventivni dejavnosti na vseh ravneh zdravstvenega varstva, so navedli v zbornici - zvezi.

Babištvo znova na primarno raven
Pri tem so poudarili, da bi želeli slovenske babice znova umestiti na primarno raven zdravstvenega varstva, kjer bi s petimi pregledi zdravih nosečnic, ki jih slovenska zakonodaja že omogoča, spodbudili partnerstvo babic, mater in družin. Koristno bi bilo uvesti babice tudi v referenčnih ambulantah, kjer bi svetovale o zdravi spolnosti in kontracepciji, lajšanju težav v menopavzalnem obdobju, samopregledovanju dojk in pri drugih pomembnih dogodkih v življenju žensk. Tako bi ženskam omogočili dostop do kontinuirane obravnave, ki po raziskavah daje najboljše izide - za ženske in njihove družine, menijo.

Pomen izobraževanja
Opozorili so tudi na potrebo, da se znotraj babiške stroke zagotovi ustrezno in kakovostno izobraževanje, zakonodaja in varne delovne razmere. Kadrovski normativi, ki jih je zbornica - zveza predlagala v letu 2014, še niso bili sprejeti, po njihovih podatkih pa v različnih okoljih vsak dan primanjkuje od 20 do 25 odstotkov izvajalcev na področju zdravstvenega varstva žensk. V Sloveniji sicer deluje 788 babic in osem babičarjev.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
topol
# 05.05.2017 ob 14:25
Pa še nekaj: problem je bil predstavljen varuhu človekovih pravic. Nanašalo se je še v zvezi z neredom glede točk, nezmožnostjo vpogleda v svoje število točk, ker par let tega niso urejali. Na dodatno obdavčitev, itd. Odgovor je bil, kakšna pravna sredstva smo uporabili. Kdo pa bo zapravljal še za odvetnika po 100 evrov na uro? Zalega v zbornico v povezavi z nesposobno državo. Nekateri se vozijo z mercedesi in so v osebnem stečaju, druge pa lupi država, nato pa še kolegice v zbornici. Pogoltne zajedalke, ne pa kolegice.
topol
# 05.05.2017 ob 12:55
Zbornica zveza je zajedalska organizacija, ki odira svoje člane. Njihovi člani namreč plačujejo davek, da lahko opravljajo svoj poklic. Medicinska sestra in babica ne trošita. drugi izbirajo, kaj bosta trošili in seveda nista zanimivi za sponzorje. Gospodje zdravniki se lahko izobražujejo na Dunaju, v Barceloni ali v Moskvi. Brezplačno. Medicinska sestra in babica pa iz lastnega žepa plača 80 evrov za reanimacijo, 60 za zakonodajo, 60 za kakovost in podobno dalje. Izobražujejo se brezplačno na nekaterih izobraževanjih, ki jih ta zbornica organizira. Vsebina sicer ni važna, da so le točke.
Smiselno izobraževanje pomeni ugotoviti posameznikove potrebe in ga izobraževati glede na te ugotovitve. Izobraževanje karkoli, da je le poceni in blizu, nima nobenega smisla.
Tem babam na zbornici pa seveda diši denar od obveznega članstva in honorarji za predavanja. Tako ti pove zdravnik pred pokojem, da še v življenju ni plačal izobraževanja in se čudi, čemu sestre preklinjajo zbornico zaradi 80 evrov za reanimacijo.
at111
# 05.05.2017 ob 18:34
jst bi pa pohvalu prijazne in fletne babice dons na Prešernovem trgu :) še zastonj pleničke pa robčke sm dobu za dojenčka
birba
# 05.05.2017 ob 13:39
Ministrstvo pa jim je celo nasedlo pri podelitvi javnega pooblastila - kao da imajo 16.000 članov (pa jih imajo le pol toliko).
In seveda - izobraževanja lahko organizirajo le oni in jih mastno zaračunavajo.
Pa še srednje sestre so degradirali in jim odvzeli nazive.

Res ne vem kako, da jih medicinske sestre in babice še podpirajo in jim plačujejo članarino. Skrajni čas, da se izpišejo iz te zajedavske organizacije.
birba
# 15.05.2017 ob 09:43
Ob 12. maju pa nobene besede o mednarodnem prazniku medicinskih sester????

No, važno, da vsak korak FIDESA in Kolarjeve zapišete.
birba
# 05.05.2017 ob 15:19
@topol

v glavnem imaš prav, se pa v dveh stvareh ne morem strinjati s teboj.

1. nihče te ne more prisiliti, da si član nekega društva ali zbornice. V omenjenem primeru ti priporočam, da se pozanimaš, ali si se včlanil v posamezno društvo ali v "zbornico", ker glede na prijavnice, ki se talajo okrog direktna včlanitev v to zbornico sploh ni možna.

2. Šel sem malo preverjat glede dolžnosti opravljanja izobraževanj in sem našel tole:
KP za dejavnost zdravstva in socialnega varstva (enaka dikcija je tudi v KP za zaposlene v zdravstveni negi)
41. člen

Delavec, ki se izobražuje, ima pravico do zagotovitve pogojev za uspešno opravljanje učnih obveznosti.

Delavec, ki neupravičeno odkloni izobraževanje, izpopolnjevanje ali usposabljanje, ki ga od njega zahteva delovni proces, ali ne izpolnjuje pogodbenih obveznosti v zvezi z izobraževanjem, je disciplinsko in odškodninsko odgovoren.

42. člen

Delavci se strokovno izpopolnjujejo:

- s praktičnim delom na drugih delovnih mestih v zavodu v katerem delajo, na katerih lahko pridobijo nova znanja oziroma lahko razširijo svoje strokovno znanje,

- s praktičnim delom v ustreznih strokovno organiziranih organizacijah ali zavodih, kjer lahko pridobijo novo znanje oziroma razširijo svoje strokovno znanje,

- na tečajih,

- na seminarjih,

- na kongresih in simpozijih.

43. člen

Za strokovno izpopolnjevanje se šteje tudi udeležba delavcev na mednarodnih strokovnih srečanjih. Zavod pošlje svoje delavce z višjo oziroma visoko izobrazbo na strokovno izpopolnjevanje v tujino predvsem takrat, ko v domačih zavodih tako izpopolnjevanje ni mogoče. Zavod lahko pošlje na strokovno izpopolnjevanje v tujino tudi delavce s srednjo strokovno izobrazbo, če to. terjajo specifične potrebe zavoda.

44. člen

Delavci se morajo strokovno izpopolnjevati in sicer:

- delavci z visoko strokovno izobrazbo najmanj 10 dni na leto oziroma najmanj 30 dni na vsaka tri leta,

- delavci z višjo strokovno izobrazbo najmanj 20 dni na vsaka tri leta,

- delavci s srednjo strokovno izobrazbo, ki delajo na delovnih mestih na katerih opravljajo storitve za uporabnike oziroma varovance najmanj 14 dni na vsaka tri leta,

- delavci, ki so razporejeni na delovna mesta od I. do IV. tarifne skupine najmanj en dan na vsake tri leta za delovna mesta I. tarifne skupine, najmanj dva dni na vsake tri leta za delovna mesta II. tarifne skupine, najmanj tri dni na vsake tri leta za delovna mesta III. tarifne skupine in najmanj štiri dni na vsake tri leta za delovna mesta IV. tarifne skupine v primerih, ko obstojajo za ta delovna mesta ustrezni izobraževalni programi ter da gre za potrebe delovnega procesa.

Delavec, ki se je strokovno izpopolnjeval na tečaju ali seminarju, je dolžan predložiti po opravljenem izpopolnjevanju potrdilo o obliki in trajanju strokovnega izpopolnjevanja, v primerih strokovnega izpopolnjevanja s praktičnim delom pa izvajalec tega izobraževanja pošlje zavodu, ki je delavca na izpopolnjevanje poslal pismeno oceno o delavčevem izpopolnjevanju.

Obveznost strokovnega izpopolnjevanja ne velja za delavca v času strokovnega izobraževanja na katerega ga je poslal zavod.

45. člen

Zavod je dolžan poslati svojega delavca na strokovno izpopolnjevanje pred rokom, določenim v prvem odstavku 44. člena, če se pri strokovnem nadzoru ugotovi pomanjkljivo teoretično oziroma praktično znanje njegovega delavca.

Torej te mora delodajalec poslati na izobraževanje vsaj 10 dni letno (ali ti na njegove stroške to izobraževanje omogočiti). Delodajalci pa so pri plačevanju kotizacij zavezani, da plačujejo celotne kotizacije za vsakega delavca
topol
# 05.05.2017 ob 14:22
Problem je v tem, ker se iz te zajedalske organizacije ne moreš izpisat. Delodajalec noče plačat polne kotizacije, če te slučajno pošlje na izobraževanje, ampak plača le polovično. To je takoj 100 evrov. Obvezne vsebine, ki jih ne plačujejo nekateri delodajalci, so 100% dražje za nečlane. Ni mogoče zbirat točk na strokovnih popoldnevih, ki so zgolj za člane. 70 točk pa je težko zbrat.
birba
# 05.05.2017 ob 11:31
in kdo so ti - "zbornica zdravstvene in babiške nege"? da kar vse povprek diktirajo, kaj je treba v zdravstvu počenjati????

Sicer pa: iskrena hvala vsem babicam in babičarjem za njihov trud in požrtvovalno delo. To je edino, kar v tej zgodbi kaj šteje.
Kazalo