Družina/nosečnost
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 42 glasov Ocenite to novico!
false
Skupina raziskovalcev, ki jo je vodil Levine, je pregledala več tisoč študij, ki so pod drobnogled vzele število semenčic pri moških iz Evrope, Severne Amerike, Avstralije in Nove Zelandije. Foto: EPA

Dodaj v

Moška plodnost v prostem padu

V strokovni in tudi širši javnosti je odjeknil podatek o hitrem upadanju števila semenčic v moški semenski tekočini
23. september 2017 ob 06:19
Ljubljana - MMC RTV SLO

Mednarodna študija je razkrila, da se je pri moških, ki živijo v deželah razvitega sveta, število spermijev v zadnjih štirih desetletjih zmanjšalo za več kot polovico.

"Razkrili smo prav šokantno zmanjšanje števila spermijev pri moških iz zahodnih držav, tudi Slovenije – padla sta tako koncentracija semenčic kot njihovo celotno število. Lahko si predstavljate, da gre za zelo velik padec, ki kaže na naraščanje neplodnosti med moškimi in na njihovo slabše zdravstveno stanje. Vendar to še ni vse. Ko smo pregledali študije, ki so nastale po letu 1995, smo ugotovili, da se trend še ni ustavil. Nasprotno: število spermijev še vedno upada in celo vse hitreje," opozarja Hagai Levine s Hebrejske univerze v Jeruzalemu.

Skupina raziskovalcev, ki jo je vodil Levine, je pregledala več tisoč študij, ki so pod drobnogled vzele število semenčic pri moških iz Evrope, Severne Amerike, Avstralije in Nove Zelandije. Zaradi strogih meril so upoštevali le 185 študij, ki so nastale med letoma 1971 in 2011. Podatki pravijo, da je v tem obdobju število spermijev padlo z 99 milijonov na mililiter semenske tekočine na le 47 milijonov.

V raziskavo so zajeli skoraj 43.000 moških. Ti niso nujno neplodni, saj njihova koncentracija semenčic še vedno dosega merilo za plodnost, ki ga omenja Svetovna zdravstvena organizacija; to je 40 milijonov na mililiter semenske tekočine.

Skrb vzbujajoči tudi slovenski podatki
"Kaj je dejansko res? Ali nam grozi izginotje semenčic? Kaj je povzročilo tako drastično zmanjšanje in kako bi lahko ukrepali?" se sprašuje androlog Branko Zorn. "Vsako leto nas obišče približno tisoč novih parov s težavami. Podrobna analiza je pokazala enako zmanjšanje, kot so ga zaznali tudi drugje. Ko upoštevamo število semenčic, njihovo gibljivost in obliko, je vedno manj takih pacientov, ki imajo ustrezne vse tri parametre." Po raziskavi med moškimi, ki so bili med letoma 2001 in 2010 prvič napoteni na Klinični oddelek za reprodukcijo v Ljubljani, po slabši kakovosti semena pri nas izstopata koroška in pomurska regija.

V odmevni mednarodni študiji so upoštevali le meritve semena med splošno moško populacijo; na primer med študenti in naborniki, pa tudi med partnerji neplodnih žensk in moškimi, ki so pravkar postali očetje. Med zahodnjaki so prav v vseh skupinah zaznali zmanjšanje števila semenčic. "Objava izsledkov v priznani reviji Human Reproduction Update nas je vse vznemirila," pritrjuje Milan Reljič z Univerzitetnega kliničnega centra v Mariboru. "To ni prva taka raziskava, je pa najobsežnejša in tudi metodološko najmanj oporečna. Večina poznavalcev meni, da so rezultati objektivni in da se je v zadnjem obdobju res zgodil padec števila semenčic." Kar je pomembno z več vidikov. Manjše število semenčic ne kaže le na zmanjšano plodnost moških, ampak tudi na njihovo slabše zdravstveno stanje, večjo obolevnost in smrtnost.

Toksične kemikalije in hormonski motilci
Osrednje vprašanje, ki zdaj zaposluje raziskovalce, je, kaj je povzročilo tako drastični upad. Levine s prstom pokaže na dejavnike iz okolja: "V študiji nismo iskali vzrokov, vendar kot strokovnjak s tega področja lahko potrdim, da se je v zadnjem obdobju zelo povečala naša izpostavljenost različnim kemikalijam. Na zahodu smo pogosto v stiku s snovmi, kot so pesticidi in ftalati, za katere vemo, da škodljivo vplivajo na nastajanje semenčic. To pa bi morali dokazati še z dodatnimi raziskavami. Znano pa je že tudi, kako na semensko tekočino vpliva življenjski slog. Še posebej škodljiva sta kajenje in debelost. Tudi na tem področju moramo narediti več."

Okoljski dejavniki, ki vplivajo na razvoj in delovanje spolnega sistema pri človeku in živalih, so del raziskovalnega področja Gregorja Majdiča z Veterinarske fakultete v Ljubljani. Pravi, da še vedno nimamo trdnih dokazov, da bi padec števila spermijev povzročili hormonski motilci in druge snovi, s katerimi smo obremenili svoje okolje. "Vemo, da nekatere od teh kemikalij – najbolj znane so DDT, PCP-ji in pozneje odkriti bisfenol A ter dioksini – vsekakor lahko vplivajo na razvoj spolnega sistema in delovanje moških spolnih organov, vendar le v velikih količinah. Take primere poznamo. Eksplozija kemične tovarne v Sevesu pri Milanu je leta 1976 razkrila, da so bili ljudje, ki so bili takrat izpostavljeni dioksinu, pozneje manj plodni."

Za zdaj pa še nimamo ustreznih dokazov, kako na razvoj spolnega sistema vpliva že tolikšna količina kemikalij, kolikor jih v vsakdanjem življenju zaužijemo s hrano in vodo. "Pomembno in še neodgovorjeno je tudi vprašanje o koktajlu teh kemikalij – vemo, da ljudje nismo izpostavljeni le eni snovi, temveč vedno kombinaciji številnih kemikalij. Tudi tukaj so raziskave še pomanjkljive. Še več: večina jih ni pokazala pomembnih vplivov na plodnost in razvoj moških spolnih organov."

Ali ima prste vmes tudi genetika?
Biologinja Alenka Hodžić s Kliničnega inštituta za medicinsko genetiko v Ljubljani pravi, da velika hitrost zmanjševanja števila semenčic, ki jo je zaznala odmevna študija, ne govori v korist teoriji, da bi bile v ozadju genske spremembe: "Z vidika genetike ni realno pričakovati, da bi se v tako kratkem času zgodile tako velike spremembe. Do zdaj znani specifični genski dejavniki pojasnijo samo tretjino primerov moške neplodnosti, kar sicer kaže na potrebo po več raziskavah na tem področju. V zadnjem desetletju smo odkrili veliko število genov, ki bi lahko prispevali k moški neplodnosti. Vendar ko govorimo o genskih spremembah, imamo v mislih zelo dolgo obdobje nekaj milijonov let." Na Kliničnem inštitutu za medicinsko genetiko letno obravnavajo od 50 do 100 moških z zmanjšano plodnostjo. Pri njih je število spermijev po navadi manjše od 20 milijonov na mililiter semenske tekočine.

Neplodnost moške močno prizadene
Slovenske izkušnje in podatki kažejo, da zdravniki pri približno tretjini moških ne morejo odkriti vzroka za njihovo neplodnost. "Moške neplodnost prizadene," pravi Milan Reljič. "Ko jim povemo, da imajo slabšo kakovost semenskega izliva, nekateri pacienti to povežejo s svojo moškostjo. Pogosto jim pade samopodoba, včasih se lahko spremeni tudi njihov odnos do partnerice. Diagnozo težko sprejmejo. Še težje pa sprejmejo, da velikokrat ne moremo ničesar narediti. Številni se zato zatečejo v jemanje preparatov, ki jih oglašujejo na spletu, kar pa po navadi ne prinese želenega rezultata. Pripravljeni so tudi spremeniti način življenja, vendar tudi to ne pomaga vedno."

Znano je, da na zmanjšanje plodnosti vplivajo kajenje, debelost, uživanje alkohola in nezdrave hrane, premajhna telesna dejavnost in jemanje steroidnih hormonov z namenom povečanja mišične mase. Vedno več pa je obremenilnih dokazov o negativnem vplivu stresa med nosečnostjo. Prav na ta vidik sta se v raziskavi osredotočila Zorn in Majdič. S sodelavci preučujeta plodnost potomcev žensk, ki so bile noseče med vojno za Slovenijo leta 1991. K sodelovanju še vedno vabita moške, rojene od nekaj mesecev do leta in pol po vojni.

Kaj sploh lahko storimo?
"Menim, da prihodnosti ne smemo samo napovedovati, ampak jo moramo spremeniti. Narediti moramo vse, kar je v naši moči, da trend upadanja števila semenčic zaustavimo in ga obrnemo navzgor," je odločen Levine. "Lahko bo trajalo dalj časa, saj smo v svoje okolje spustili že veliko kemikalij. Te povzročajo tudi epigenetske spremembe, ki se prenašajo na naslednje generacije. Trenutno bi morali še resneje preučiti vzroke za upad števila semenčic. Spremeniti pa bi morali tudi nekatere predpise glede uporabe škodljivih snovi. Naša študija opozarja, da se moramo v prihodnje bolje zaščititi."

Podatki kažejo, da se v Sloveniji z vprašanjem neplodnosti sreča že kar vsak šesti par. Kadar zdravniki odkrijejo vzrok, je v polovici primerov to moška neplodnost. Zaskrbljenost vzbuja zlasti podatek o veliki hitrosti upadanja števila semenčic; kakovost moškega semena se slabša. Vzroke za ta negativni trend moramo najprej poiskati v svojem okolju, obremenjenem s hormonskimi motilci in drugimi strupenimi kemikalijami. Za zdaj smo sicer še na varni strani – vendar se zastavlja vprašanje: kako dolgo še?Iztok Konc, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
ST11
# 23.09.2017 ob 07:51
Glede na nacin vzgoje mladenicev se je vprasati, kdaj bodo zaceli dobivati menstruacijo.

//sarkazem off
josh k.
# 23.09.2017 ob 07:30
Bolj kot se oddaljujemo od narave bolj nas tepe. Udobnost ima svojo ceno.
totijosipborz
# 23.09.2017 ob 08:25
Kaj pa wifiji, mobiteli na jajcih, bazne postaje pred spalnico? Ne vem, če so krive samo kemikalije.
samogledam
# 23.09.2017 ob 07:11
in tiste ki pridejo na cilj imajo napako...
ajša55555
# 23.09.2017 ob 07:34
Znano je, da na zmanjšanje plodnosti vplivajo kajenje........
Ja pa kje strokovnjaki najdejo vedno čike ????
Kolikor je meni poznano je kadilcev čedalje manj, problemov z neplodnostjo pa čedalje več.
Hormonski motilci v hrani, največ jih je v mesu, pa razni strupi proti plevelu in "škodljivcem", da pa o računalnikih in telefonih, predvsem v žepih, ne bi govorili...
Ori
# 23.09.2017 ob 06:33
In naši pajaci so podprli tudi kapitulacijo CETA, ki omogoča nasilno zamenjavo z GMO "hrano". Evropska komisija pa bo dobila zasluženo finančno stimulacijo od korporacij za odločilno vlogo pri uveljavitvi GMO smeti za hranjenje Evropejcev. Medtem Rusija postaja vodilni izvoznik GMO hrane.

Osebno predlagam prisilno hranjenje evroposlancev in vsega koruptivnega bruseljskega aparat z GMO hrano.
ceartachd
# 23.09.2017 ob 08:57
Vedno več pa je obremenilnih dokazov o negativnem vplivu stresa med nosečnostjo. Prav na ta vidik sta se v raziskavi osredotočila Zorn in Majdič. S sodelavci preučujeta plodnost potomcev žensk, ki so bile noseče med vojno za Slovenijo leta 1991. K sodelovanju še vedno vabita moške, rojene od nekaj mesecev do leta in pol po vojni.

Ali je bil stres med 2. svetojno manjši kot med med desetdnevno vojno za Slovenijo? Leta 1971 so bili moški rojeni tik po 2. svetovni vojni stari 26 let in ravno toliko so sedaj stari moški rojeni po osamosvojitveni vojni leta 1991. Po Majdičevem mnenju imajo sedaj rojeni moški manjše število semenčič od moških rojenih 1971, ker so bile njihove matere med nosečnostjo izpostavljene večjemu stresu med desetdnevno vojno. Ali ni bila 2. svetovna vojna vsaj malo bolj stresna za slovenke?

Wi-fi? Med leti 1971 in 1990 je število semenčič padalo, pa nihče ni imel doma wi-fi ali živel v bližni GSM oddajnik?

Kajenje? Ali v zadnjih desetletjih res veliko več kadimo, kot so kadili okli 1970? Ne verjamem.

Torej...ostano tisto, kar naši strokovnjaki nočejo videti...le zakaj?
Lluka
# 23.09.2017 ob 07:29
Ponujam brezplačno vgradnjo. V primeru negative, ponudil ponovno brezplačno vrgadnjo.
Belina
# 23.09.2017 ob 07:55
http://www.home-biology.com/electromagnetic-radiation/emf-radiation-health-effects/infertility
Za kemikalije je že vrsto let dokazano kaj povzročajo, neglede na sprenavedanje t.i. strokovnjakov med raziskovalci, ker če opravljajo delo tako kot raziskovalci pri EFSA, potem je to v večini primerov psevdo znanost korporativne mafije. Primer Bayer in glifozat....
Zraven kemikalij in vdihanih nanodelcev, imamo glavni vzrok na dlani in to je Elektro Smog. Mikrovalovna radiacija okolja v katerem živimu, zahvaljujoč sodobni mobilni tehnologiji in mikrovalovnim gsm stolpom, katerega varnostna oddaljenost znaša 4 km. Spironet antene delujejo tako vertikalno kot horizontalno. Poglejte samo kje so nameščene in to v kakih količinah...
Samo počakajte na 5G in pa posledično na Internet Stvari, "Pametne" števce,.. Posledice so znane.
Transhumanizem zmaguje,....
ajša55555
# 23.09.2017 ob 07:21
Medtem Rusija postaja vodilni izvoznik GMO hrane.
Rusija ne prideluje GSO hrane, imajo prepovedano, zato pa imajo embargo, no tudi za to. Rusija ne pleše po navodilih gospodarja sveta, zato so jo izločili iz svetovnega trga in jo želijo uničit.
In glede na to, da ima Rusija embargo, kam naj bi izvažala ? Ja je mogoče na Kitajsko in potem Kitajci izvažajo nam...Samo ne GSO, ker če se prideluje GSO na nekem področju, se to hitro okuži še drugo področje (beri ena njiva GSO koruze okuži drugo koruzo, ki ni GSO - že videno v ZDA, ko je Monsanto tožil kmeta, ki je imel njihovo sme na svoji njivi - brez računa in so ga obtožili, da je razmnoževal Monsantovo zaščiteno seme GSO koruze.....)
Rusi so prepovedali tudi uvoz GSO hrane !
Vse se lahko najde na spletu, mislim pa da je celo MMC objavil, da Rusija nima več GSO hrane.
tanj
# 23.09.2017 ob 09:13
Kaj ti bodo semenčica, če imaš iPhone (obvezno zadnjo verzijo, da ne bo pomote!).

Še vsaka civilizacija je zatonila, kako bi se lahko naša temu izognila. Sploh ob neizpodbitnem dejstvu, da smo kronično samouničevalno naravnani.
Remix
# 23.09.2017 ob 07:54
Kam pa mores it, da ugotovis ce si ploden oz kolko semencic mas
UD007
# 23.09.2017 ob 09:11
no pa smo prišli do izjav Boštjana M. Zupančič,.....
Do Brasil
# 23.09.2017 ob 09:04
@Ori
Medtem Rusija postaja vodilni izvoznik GMO hrane.

Rusija postaja vodilni izvoznik NE-genetsko spremenjene hrane.
Vodilni izvozniki genetsko spremenjene hrane sta ZDA in Brazilija - povsod kjer uporabljajo glifosat za zatiranje rastlin in rabijo genetsko spremenjene zitarice, ki so odporne na glifosat.
MintUporabnik
# 23.09.2017 ob 07:47
Najbolj pogostih hormonskih motilcev, ki so prav narejeni tako, da zmanjšujejo plodnost, pa ne omenjajo?

Kontracepcijskih tablet!
Ki jih država financira.
Moški moramo stopiti skupaj in tožiti državo da nas zastruplja, na evropskem sodišču.

Država tudi sofinancira, kmetijstvo, ki je glavni onesnaževalec okolja - veliko večji od tovarn.
Torej je treba zahtevati odškodnino.
Nova Zelandija, ima najbolj produktivno kmetijstvo in isto časno država ne subvencionira kmetijstva.
Subvencije zavirajo razvoj!!!
http://www.newfarm.org/f
eatures/0303/newzealand_subsidies.shtml<
/a>
Ramus
# 23.09.2017 ob 09:09
"Kaj sploh lahko storimo?"

Na smetišče zgodovine je treba pospraviti logiko socialnega darvinizma in vse njegove derivate, v tem dotičnem primeru predvsem neoliberalni kapitalizem, ki ubija človeštvo.
5tane
# 23.09.2017 ob 08:27
Važno je da je CETA začela veljati. To bo sigurno pomagalo temu problemu.
bleeeee
# 23.09.2017 ob 11:55
Sem pogledal malo grafe v študiji. Zanimivo se mi zdi, da gre za konstanten - linearen - upad od 70-ih dalje, ne pa za nenaden obsežnejši padec recimo v 90-ih. To verjetno pomeni, da pojav povzročajo isti ali podobni dejavniki že od leta 1973 naprej (avtorji navajajo, da vzorcev iz zgodnejših študij niso upoštevali zaradi tveganja nezanesljivosti).
antartide
# 23.09.2017 ob 11:34
Kadim od 16. leta. Star sem 50 let in imam 4 (svoje!) otroke. Vendar smo takrat dedci bili dedci in ne neke hormonske zmešnjave kot danes, ko jim jajca grejejo mobiteli in pametni telefoni v vsakem žepu kavbojk.
Tinkola
# 23.09.2017 ob 08:12
Sploh ne vem, čemu panika v naših vrstah?! Istočasno poslušamo, kako narašča število človeške populacije globalno na svetu in da hrane počasi ne bo dovolj (čeprav vemo, da je keč v njeni neenakomerni razporeditvi). Mati Zemlja je utrujena, Narava pa itak v končni fazi vedno najde ta pravo ravnovesje. In če bo to manjša plodnost populacije, ki živi na področjih z zaenkrat še dovolj viri, mogoče odgovornim kapne, da je treba nahranit ljudi v tretjem svetu. Ne pa metat hrano stran. In predvsem, USTAVIT KONJE, GONJO ZA ZASLUŽKOM, potrošništvo in z vsem tem povezane stresorje, ki lahko vplivajo na kvaliteto sperme. Vržt mobilce stran. Zmorete? Dvomim.
1986
# 23.09.2017 ob 09:54
Pomanjkanje testosterona. Pa ne govorim o tem da "taprav dec" se ga ulije, pa "babo" žvajzne itn. Ampak če morajo biti ženina prijateljica, pobriti vsepovsod, hodit na jogo in gledat usodno vino so zgubljeni.
Saj je tudi ženstvenosti vedno manj. Na žalost mislijo ali pa celo drži, da se morajo obnašati kot moški, da karierno kam prilezejo. Zraven totalni stres vsakdana, časa in energije za "akcijo" vedno manj. Porniči vsepovsod pa hop na roke vsak dan.

Moram poiskat tisti dokumentarc/oddajo izpred kakšnega desetletja, ko so primerjali kakovost sperme in nivo testosterona pri dveh skupinah moških. Eni so pol leta barvali pobarvanke, kvačkali, vrtnarili, meditirali in podobno.
Druga skupina je hodila na fuzbal, bivakiranje, podirala drevesa, šla na lov, trenirala rokoborbo...
Rezultati si mislite kakšni so bili.
henodarling
# 23.09.2017 ob 08:30
Tinkola, imaš moj plus. Narava že ve...močan porast števila kretenov, sorazmeren upad števila semenčic. Pravilno.
Miham
# 23.09.2017 ob 20:48
Snežinkica

Prihodnost je torej očitno res ženska, kot trdi znano geslo (future is female) No, meni je prav.


In kako se bodo reproducirale ženske v prihodnosti?!?!

Ne draga Snežinkica, spermiji upadajo le pri zahodnih moških, za nadomestek z večjimi penisi in več sperme poskrbi najplivnejša ženska sveta Angela Merkel...

slučajno ti moški prihajajo iz okolij, kjer je dovoljeno MNOGOŽENSTVO, ženske morajo biti pokrite, doma, le rojevati in skrbeti za otroke, pojmovane so kot moška lastnina, ne morejo se ločiti (od njih pa se moški lahko loči že z SMSom...)
ampak ti bi Merklovo volila...
vedno bi se spravila le na bele moške, v Afriki in Savdski Arabiji je vse v najlepšem redu

tebi tudi prav...
me zanima ko se ti bo zgodil Koeln od Merklovih povabljencev
MisiM
# 23.09.2017 ob 11:28
Imam tri otročke, narejene brez težav. :) Na srečo.

Se pa res ne čudim, da plodnost pri moških pada ... saj so eni že napol babe, hodijo v porodniško (v oddaji Dobro jutro o cool atijih ... mislim, naravnost smešno), doma kuhajo, perejo, likajo, kaj še skoraj da ne dojijo otrok ...

Tradicionalni moški izginja, ker se je vsepovsod treba vrnit k naravi, le tukaj ne. Moški bo postal babika.
Sklonjen
# 23.09.2017 ob 10:43
@at111
"Narava NIČ ne ve, saj nima razuma. Lahko se pogovarjamo o Bogu, ki ve vse in je tudi ustvaril naravo ampak sama narava pa res ni noben um in jo nehajte poveličevati, ker je to otročje neumno"


Bolj previdno s takimi izjavami, kaj je neumno in kaj ni ... Govorimo o naravnem mehanizmu in redu, ki neke stvari "VE" ! Da boš bolje razumel ... voda npr., se nikoli ne zmoti in vedno ter zanesljivo teče DOLvodno (če seveda izvzamemo nekatere pojave v pogojih okoli absolutne ničle). Tudi tvoj razum ni nič drugega, kot del tega istega naravnega mehanizma, ki nam dovoljuje "izlete" v nenznano. vendar zato še ni samosvoje stvarstvo, kakor bi si ga nekateri radi raztolmačili!
hrgotax
# 23.09.2017 ob 10:32
Sedaj kasiramo posledice "zlorabe" DDT-ja pred 50 leti.

Toda o tem se ne sme govoriti. Ne bom imenoval človeka, ki je rekel, da določeni lobiji ne želijo, da bi se te informacije širile naprej. Omenil je celo nepojasnjene nesreče nekaterih bolj glasnih in družbeno odgovornih.

Pred 50 leti je bila človeška semenska tekočina v t. i. razvitem svetu prizadeta zaradi široke uporabe pesticida DDT-ja. Ta negativna mutacija je še aktivna. Dobesedno se prenaša iz roda v rod. Moški, ki so spolno dozoreli pred začetkom uporabe DDT-ja, so imeli še normalno raven semenčic, naslednje generacije ne več. Težava je v tem, da se trend upadanja skozi generacije nadaljuje.

Kdaj se bo to končalo? Ko "okuženi" posamezniki ne bodo več imeli potomcev. Slišati je grdo, a tako pač je. Če seveda ne bomo odkrili načina za zaustavitev tega negativnega trenda ...

Pred tem vplivom so varni samo moški, ki nimajo nobenega prednika, ki bi prišel neposredno ali prek staršev v stik z DDT-jem.

T. i. napredek ima svojo ceno. DDT je od leta 1972 sicer prepovedan, a njegov dotedanji vpliv čutimo še danes in ga bomo očitno tudi v prihodnje.

P. S. DDT ima torej dolg "rep". V tem so mu npr. podobne tudi podnebne spremembe. Če bi danes prenehali s prekomernimi izpusti ogljikovega dioksida v zrak, podnebnih sprememb (beri: globalnega segrevanja), ki so očitno dejstvo, ne bi mogli zaustaviti. Ob sedanjem tiščanju glave v pesek in hkratnem povečevanju svetovnega prebivalstva bodo njihove posledice še hujše. Vsekakor smo na poti v kaos. Ali si predstavljate, s čim se bodo soočali naši potomci leta 2100 (če jih bo še kaj)? To pa je že druga zgodba ...
Grof_von_Baron
# 23.09.2017 ob 18:56
Za banke sperme rabiš dobro spermo, genij. Če bo pa le nekaj dobrih osemenejvalcev bo pa tudi žurka v naslednji generaciji z vsemi možnimi defekti zaradi incestoidnih odnosov. Tole pa da se boš sama oplodila kot nek polž pa ti in jaz gotovo ne bova dočakala. Tudi, če znanstveniki vržejo ves denar, ki ga nimajo, za razvoj tega, bo itak stalo ene par milijonov dolarjev. Medtem pa Muhammed in Fata že kot tisočletja povsem normalno delata otroke.
Guliarth
# 23.09.2017 ob 15:08
Pol jih ni več moških. So jih feministke spreobrnile v svoje gay poslušalce.
samogledam
# 23.09.2017 ob 14:35
kako upada? kolikor jaz poznam podatek drvimo k osmim milijardam ljudi...pa kaj bi radi, da zadusimo zadnjo rozico.
Butalc
# 23.09.2017 ob 13:11
@MisiM
In kaj po tvoje pravi moški ne dela nič od tega? In kaj pa naredi če je sam z otrokom brez žene ali pa da je sam bez punce kdo mu potem zlika pa skuha in opere? Kaj počaka na svojo mamo da mu naredi vse to? Pomočeh če si že naredil otroka je prav da tudi za njega skrbiš mu daš jest in čiste cunje... Ne da čakaš na mamo da to naredi ali pa na ženo. To pomeni samo da nisi samostojen.
bojanvasiljevic
# 23.09.2017 ob 12:37
Moška plodnost v prostem padu
Tudi ženska plodnost je v prostem padu.

http://www.viva.si/Novice/12636/Endometr
ioza-najpogostej%C5%A1a-ginekolo%C5%A1ka-bolezen-v-rodnem-obdobju :
"Najpogostejši in najpomembnejši težavi sta bolečina in težavna zanositev/ neplodnost"

In kaj je najbolj verjeten vzrok? Uporaba kontracepcijskih estrogenskih tablet in njemu podobne snovi v prehranski verigi in vodnega kroga.
1986
# 23.09.2017 ob 11:54
Hočeš rečti, da je skupina, ki je igrala fuzbal itd...imela bolše spermije, ker je počela "moške" stvari? Verjetno nisi pomislil, da je to bolj zaradi tega, ker so bili pač telesno aktivni? Sej bo...

To je samo en del. Testosteron ni bil povišan od čistega lufta. Tudi psihološko so se počutili bolj možato in zato imeli tudi povišan libido. Zdrav duh v zdravem telesu. Ne vedno na prvo žogo. Sej bo...
CC
# 23.09.2017 ob 09:53
Kadar zdravniki odkrijejo vzrok, je v polovici primerov to moška neplodnost.

Hmm... (No shit, Sherlock..) Naivno je pričakovati, da negativne posledice okolja vplivajo samo na moški del populacije. Zakaj torej tak naslov in "spolna obarvanost" članka?? Pa tisti del glede 10 dnevne vojne je tudi precej smešen. Res je zanimivo tudi sprenevedanje oz. spregledanje raznih elektromagnetnih sevanj, za katere marsikateri inženir naučeno reče, da itak "vse seva"...
samoIet
# 23.09.2017 ob 09:30
pred 1970 ni bilo toliko plastike in aluminij-pločevink. delikateso,meso, zelenjavo itd se je zavijalo v papir in ne v plastiko, ni bilo toliko plastične in alu embalaže.. npr pri pivu in ostalih pijačah je stvar zaupanja, da je piksna od znotraj toliko kvalitetno spolirana, da aluminij ne gre v pijačo...
Grof_von_Baron
# 23.09.2017 ob 09:10
Zahod je tako kulturološko kot biološko že zdavnaj obsojen na propad. Uživajte dokler še traja. (max 100 let)
Grof_von_Baron
# 23.09.2017 ob 22:05
Snežinkica

Teli z dobro spermo ne bojo šli v banko. Od njih boš jo boš prej dobila na kaki železniški postaji ob novoletni žurki. In ko bojo Kitajci iz umetne sperme delali človeka, bo v Evropi Allahu akbar itak že realnost.
Franc 1952
# 23.09.2017 ob 16:12
Vsak, še najbolj "butast" kmet ve, da, kadar ni mladine, prvo in prvo menja samca, pa naj bo to bik, kozel, zajec, sosed, ali poštar! Snežinkica, samo privošči si!:)
piagolo
# 23.09.2017 ob 14:36
Evropa je res neprijazna do genetskega materiala iz mošnje. Naj bo svarilo vsem, ki bi radi vanjo. kajti tudi njihov material je ogrožen.
Grof_von_Baron
# 23.09.2017 ob 10:41
Meni so najbolj smešni tisti, ki pričakujejo, da se bodo muslimani "integirali" v zahodno družbo. LOL Jap, postanite kastrirani sfeminizirani loleki, evo že laufajo v integracijo he he
Olorin
# 23.09.2017 ob 10:33
@Ramus
"Na smetišče zgodovine je treba pospraviti logiko socialnega darvinizma in vse njegove derivate, v tem dotičnem primeru predvsem neoliberalni kapitalizem, ki ubija človeštvo."

Genialni plan za ponovni dvig semencic. Ti si Baldrick st. 2.
seven7
# 23.09.2017 ob 09:45
Hrana in življenski slog tu ni neke znanosto da to ugotoviš.

Poglejte s čim se folk prehranjuje in kaj pije... 3/4 izdelkov hipermarketov je za v smeti. Predelano, prežeto s konzervansi, barvili, tretirano s pesticidi, meso z antibiotiki itd...

Se čudite?
Otoček
# 23.09.2017 ob 08:48
Ne, hrana polna kemikalij in hormonov nima nic pri tem, pa cepiva tudi ne, pa ostala kemija ki nas spremlja na vsakem koraku tudi ne. Najverjetneje je genetika saj se ta spreminja z dneva v dan. Odvisno kam veter piha.
Bloodline
# 23.09.2017 ob 07:43
Samo ne GSO, ker če se prideluje GSO na nekem področju, se to hitro okuži še drugo področje (beri ena njiva GSO koruze okuži drugo koruzo, ki ni GSO

Če prav razumem, koruza okuži koruzo s....koruzo?
Robiland
# 23.09.2017 ob 07:31
Zdaj bi radi se sporazume TTIP in CETA, da nas dokoncno unicijo, tudi tiste, ki ne zelimo in ne jemo veliko predelane hrane! Sam trdno verjamem v nacrt zmanjsevanja populacije, samo, zakaj za vraga zelijo uniciti Evropejce, saj nas je ze tako najmanj od vseh!
M-cat
# 23.09.2017 ob 14:23
To je v redu. Narava se je odzvala na prenaseljenost sveta.
Binder Dandet
# 23.09.2017 ob 14:18
Treba je iti v leto 1970 in se vprasati, kaj je od takrat (ali ze prej) konstanta v zahodnem svetu, cesar ni v preosalem svetu.
čezplotnik
# 23.09.2017 ob 13:54
Naj najprej povem, da nimam pojma, kaj bi lahko bil vzrok. Zato ne želim zavajati. Porajajo pa se mi sledeči morebitni vzroki:
- pregrevanje mod fantkov v današnjih neprodušnih plenicah (pamperskah). Je to mit ali resnica?
- hormonski motilci v vodi (ali ni bila zadnjič tu predstavljena neka študija o transspolnosti rib v Ljubljanici - pred Ljubljano in za njo) v vodi kot posledica uporabe kontracepcijskih tablet. Ali ni problem zmanjšanja koncentracije semenčic prisoten zgolj v razvitem svetu, kjer se uporablja kontracepcija.
- hormonski motilci v prehrani (npr. v mesu).

Zna kdo ovrednotiti
copcop
# 23.09.2017 ob 13:02
In naši pajaci so podprli tudi kapitulacijo CETA, ki omogoča nasilno zamenjavo z GMO "hrano". Evropska komisija pa bo dobila zasluženo finančno stimulacijo od korporacij za odločilno vlogo pri uveljavitvi GMO smeti za hranjenje Evropejcev.

Preberete članek o upadanju plodnosti zahodnih moških in že govoričite o GSO. Kaj ima torej GSO z upadanjem plodnosti zahodnih moških? Nič, saj je GSO v EU prepovedana.

In če menimo, da neplodnost povzročajo kemikalije, bi morali GSO pravzaprav podpreti, saj v intenzivnem kmetijstvu za zaščito in rast potrebujejo manj kemikalij kot sedanje vrste.
Miham
# 23.09.2017 ob 12:28
"Menim, da prihodnosti ne smemo samo napovedovati, ampak jo moramo spremeniti. Narediti moramo vse, kar je v naši moči, da trend upadanja števila semenčic zaustavimo in ga obrnemo navzgor,"

Končno, sem mislil, da v tem času ni mogoče več slišati zdravega razuma in da smo iz "white guilt"a naredili paradigmo našega samouničenja

še več takih člankov za ozaveščanje prosim

sigurno se je treba zavedati vseh posledic kemikalij v našem okolju, hrani itd!!!
kaj delajo naše okoljske agencije, za varovanje potrošnikov itd?
ali samo varujejo svoje stolčke in plače?

komfort se vedno plača, in ne nujno izplača!

bolje manj komforta in neizumrtje!
crnuskagmajna
# 23.09.2017 ob 12:06
PLASTIKA!

In pa to kar @Ori pravi: In naši pajaci so podprli tudi kapitulacijo CETA, ki omogoča nasilno zamenjavo z GMO "hrano". Evropska komisija pa bo dobila zasluženo finančno stimulacijo od korporacij za odločilno vlogo pri uveljavitvi GMO smeti za hranjenje Evropejcev. Medtem Rusija postaja vodilni izvoznik GMO hrane.

Osebno predlagam prisilno hranjenje evroposlancev in vsega koruptivnega bruseljskega aparat z GMO hrano.
Kazalo