Družina/nosečnost
Slovenija je po podatkih evropskega poročila ena najvarnejših držav za rojevanje. Foto: BoBo

Dodaj v

Slovenija je ena najvarnejših držav za rojevanje

Potrebujemo več preprečevanja kajenja in debelosti
29. november 2018 ob 15:25
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Evropsko poročilo o zdravstvenem stanju nosečnic in novorojenčkov leta 2015 Slovenijo uvršča med najvarnejše države za rojevanje na svetu, težavo še vedno predstavljata čezmerna telesna teža in kajenje nosečnic.

Evropsko poročilo o zdravstvenem stanju nosečnic in novorojenčkov za leto 2015 kaže, da se stopnja umrljivosti novorojenčkov niža. Hkrati pa narašča starost mater ob rojstvu, saj se je med letoma 2010 in 2015 delež mater, starejših od 35 let, povečal za 16 odstotkov. Medtem je nosečnost v najstniških letih v Evropi vse manj običajna.

Debelost in kajenje
Po podatkih za leto 2015 je kadilo devet odstotkov nosečnic, desetina pa jih je bilo tako pretežkih, da so imele indeks telesne mase več kot 30, je izpostavil Ivan Verdenik, statistik Ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Slovenija je sicer pri obeh kazalnikih bistveno uspešnejša od mnogih drugih evropskih držav, a prostora za izboljšave je še, je poudarila porodničarka Nataša Tul Mandić.

Dokaz je na primer uspeh Švedske in Norveške na področju zmanjševanja deleža nosečnic, ki kadijo. Od leta 2010 do 2015 so v teh dveh državah ta delež zmanjšali s sedem odstotkov na le 3,5 odstotka kadilk med nosečnicami. Po besedah Tul Mandićeve bi potrebovali več sredstev za preventivo, za organizacijo programov za dodatno podporo nosečnicam kadilkam, da bi laže prenehale kaditi. Taki programi bi zagotovo še zmanjšali odstotek nosečnic, ki kadijo, je prepričana.

Čezmerna telesna teža vse večja težava
Še večjo skrb v Evropi vzbuja epidemija debelosti, tudi med nosečnicami, je pojasnil Verdenik. Slovenija je z desetimi odstotki nosečnic z indeksom telesne teže več kot 30 sicer še daleč od Anglije, Škotske ali Walesa, kjer je bilo leta 2015 takih že četrtina vseh nosečnic. A delež predebelih nosečnic se povečuje tudi v Slovenji, je opozoril.

Maščoba ni le estetski problem, ženske s preveč maščobnega tkiva in indeksom telesne mase več kot 30 imajo lahko še druge internistične težave, ki privedejo do zapletov v nosečnosti, je razloge za zaskrbljenost ob naraščanju števila predebelih nosečnic pojasnila Tul Mandićeva. Pri predebelih nosečnicah sta višji umrljivost mater in novorojenčkov, materam se pogosteje rodijo pretežki novorojenčki, večkrat je pri takih nosečnicah potreben carski rez.

Otroci predebelih nosečnic so pogosteje tudi pozneje v življenju predebeli. Tul Mandićeva je opozorila, da je zelo pomembno vplivati že na mlade, da bi zanosile z ustrezno telesno maso, to pa je mogoče le z ustrezno preventivo. Kot je poudarila, se ves denar, vložen v preventivo v porodništvu, zelo hitro vrne v obliki boljših rezultatov.

Približno petina porodov s carskim rezom
Tul Mandićeva in vodja ljubljanske porodnišnice Gorazd Kavšek sta poudarila tudi pomen spremljanja vseh perinatoloških statističnih podatkov, kar v Sloveniji počnejo že od leta 1987. To je v preteklosti omogočilo, da so še pravočasno zaznali določene neugodne trende in tudi pravočasno ukrepali. Tako so na primer ob prvi zaznavi povečevanja števila carskih rezov v Sloveniji zadeve analizirali in ukrepali.

Slovenija je po deležu carskih rezov v vrhu evropskih držav, skupaj s Francijo, Norveško, Finsko. Pri nas se namreč okoli 20 odstotkov porodov opravi s carskim rezom. Druga skrajnost so države, kot so Romunija, Bolgarija, Poljska, Ciper, Madžarska in Romunija s 50 in več odstotki porodov s carskim rezom.

Porodničarja sta poudarila, da je carski rez velika operacija, ki s seboj prinaša številne dejavnike tveganja in da ima lahko za žensko tudi resne zdravstvene posledice, ki trajajo dlje od le nekaj tednov po porodu, vplivajo pa tudi na izid naslednjih porodov. Zato stroka skrbno presoja, kdaj je carski rez potreben.

La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
Belphegor
# 29.11.2018 ob 15:46
Kajenje med nosečnostjo je, poleg pitja alkohola, najbolj neodgovorna stvar, ki jo lahko narediš lastnemu otroku. Preprosto ne razumem, kako se temu za tistih 9 mesecev ni mogoče odpovedati.
cricka
# 29.11.2018 ob 16:09
Pohvale vsem babicam v porodnisnici, med drugim moji prijateljici Erni. Lp
VICTORIA99
# 29.11.2018 ob 16:17
Zdaj pa vsi v Slovenijo rojevat.
Geres*
# 29.11.2018 ob 16:12
Porodničarstvo in ginekologija sta področji, kjer Slovenija veliko vlaga. In rezultati so zato tu. Žal je veliko tudi takih področjih, ki so tako podhranjena, da je oskrba, ki jo dobimo, neprimerno slabša kot v drugih EU državah. Če samo primerjamo ginekologijo in urologijo, je stvar jasna. Pomemben vložek = široka dostopnost in dobra obravnava. Premajhen vložek = slaba dostopnost (dolge čakalne dobe).
ElTorro
# 29.11.2018 ob 18:49
Kaj je sedaj skrajnost 20 % ali 50 % carskih rezov?


Delež carskih rezov je negativna statistika. Manjša številka je boljša. Zato smo mi pri 20% med najboljšimi (ena skrajnost), tisti s 50% pa na drugi skrajnosti.
ElTorro
# 29.11.2018 ob 18:48
Po večini kriterijev je Slovenija vsaj med najboljšimi dvajsetimi, če ne desetimi državami na svetu.

Ampak Slovenec bo večno nesrečen, ker so v Avstriji višje plače in cenejši bencin.
g1n3k
# 29.11.2018 ob 17:20
Zdaj pa vsi v Slovenijo rojevat.
.
Lahko bi imeli vsaj regijski posel iz tega znanja ja. Jaz bom do konca življenja hvaležen strokovnjakom, da so rešili tako mater kot 3 mesece prezgodaj rojenega otroka.
AdebisiRTV
# 29.11.2018 ob 17:17
Tudi zato, ker imajo ženske do samoodločanja pri splavu in jim ni treba skrivati nosečnosti in rojevati v gozdu.
Kulman
# 29.11.2018 ob 17:14
"Slovenija je po deležu carskih rezov v vrhu evropskih držav, skupaj s Francijo, Norveško, Finsko. Pri nas se namreč okoli 20 odstotkov porodov opravi s carskim rezom. Druga skrajnost so države, kot so Romunija, Bolgarija, Poljska, Ciper, Madžarska in Romunija s 50 in več odstotki porodov s carskim rezom."

Kaj je sedaj skrajnost 20 % ali 50 % carskih rezov?
SpookyDonk
# 29.11.2018 ob 17:16
Čestitke vsem odgovornim.
tu in tam
# 30.11.2018 ob 08:24
@Gepard007
>>Na dan rojstva svojega otroka sem dobil kazen od
>>redarstva, čeprav sem plačal parkirnino.
>>V porodnišnici pa se je glavna medicinska sestra
>>tako obnašala, da nočem več imet nobenega otroka..

Če je pa zate glavni kriterij za imeti otroka obnašanje redarja in glavne medicinske sestre, je pa res bolje, da jih nimaš več.
božo1
# 30.11.2018 ob 07:10
Tako se govori! Zdravstveno ploščo smo obrnili in prešli od neobjektivnih kritik k realnim pohvalam, ki si jih zasluži naše zdravstvo.
Sklonjen
# 29.11.2018 ob 17:05
Slovenija je ena najvarnejših držav za rojevanje

Statistika govori da nas je vedno manj, torej je je še bolj varna za splav!
fuckwad
# 30.11.2018 ob 11:27
Slovenija je ena najvarnejših držav za rojevanje
Slovenija je predvsem je predvsem ena najvarnejših držav nasploh - to je treba vtupiti vsem desničarskim paranoikom (da "nas" vse ne ogroža) in od realnosti odklopljenim levičarjem (da bo tako tudi ostalo).
Binder Dandet
# 30.11.2018 ob 07:12
Od mojih in partnerkinih najblizjih prijateljev imajo 4 otroka. In v 3 primerih so kadile (sicer so se nazaj drzale). Seveda na pregledih niso povedale. Tako da ne verjamem vsaki 9. Hkrati pa polagam na duso vsem, ki ste nosece ali se boste in kadite. Ka vam ni jasno?!? Jaz sem se psa nagnal iz sobe, kadar sem v njej kadil.
stari maček
# 30.11.2018 ob 20:02
Kako to,če je pri nas čisto vse zanič.
ElTorro
# 30.11.2018 ob 11:25
Glede kajenja bi rekel takole:
O škodljivosti kajenja med nosečnostjo čivkajo že vrabci na vejah. Vsi vemo za to.

Če se neka ženska v dobrobit svojega razvijajočega se otroka ne more odpovedati kajenju za tistih 8 mesecev (ker prvi mesec pač ponavadi še ne ve), potem je skrajni čas za strokovno pomoč.
johann
# 30.11.2018 ob 09:42
Kajenje med nosečnostjo je, poleg pitja alkohola, najbolj neodgovorna stvar, ki jo lahko narediš lastnemu otroku. Preprosto ne razumem, kako se temu za tistih 9 mesecev ni mogoče odpovedati.

Za to je pač potrebna močna volja, ki je mnogi nimajo. Samo odločiti se je treba, da npr. od jutri ne bom več kadil-a in se tega tudi striktno držati.
Gepard007
# 29.11.2018 ob 22:49
Na dan rojstva svojega otroka sem dobil kazen od redarstva, čeprav sem plačal parkirnino. V porodnišnici pa se je glavna medicinska sestra tako obnašala, da nočem več imet nobenega otroka... Tolk o prekrasnem stanju v naši državi!
pjandura
# 29.11.2018 ob 16:56
Debelost, kajenje itd so problemi posameznikov. (Ne)varno lahko rodiš in tukaj in v Angliji itd.
tsinamuh0
# 30.11.2018 ob 14:18
Belphegor - ženske zato kadijo med nosečnostjo, ker gre za zelo močno zasvojenost, za trdo drogo, ki se sploh ne bi smela v tej obliki prodajati. Celo v ZDA bodo znižali nikotin tako, da ne bodo več zasvojile - in bodo še vedno cigarete - samo ubijale ne bodo več!, a o tem noben medij v Sloveniji ne poroča. Znano je, da povsod po svetu želi med 80% in 90% kadilcev prenehati s kajenjem, poglej si te raziskave:
https://news.gallup.com/poll/163763/smok
ers-quit-tried-multiple-times.aspx
https://news.gallup.com/poll/214925/smal
ler-majority-heavy-smokers-say-quit.aspx
Sklep, le najbolj zasvojeni zanikajo to željo...

Sicer pa zanimivo, da ZDAJ, ko novi minister Fakin še niti delati ni začel, prihajajo ti podatki na dan, ko ni več volitev, kako je zdravstvo dobro v letu 2015, polno je novic, kako naši kirurgi čudežno operirajo.
Se bo kdo opravičil očitno zelo solidni ministrici Mijojki, nad katero so VSI MEDIJI brez izjeme delali tak POGROM???
kislec
# 30.11.2018 ob 08:43
La.Da. - preberi, kar si napisala, preden oddaš članek:

V Sloveniji visok ??? delež carskih rezov

Slovenija je po deležu carskih rezov v vrhu evropskih držav, skupaj s Francijo, Norveško, Finsko. Pri nas se namreč okoli 20 odstotkov porodov opravi s carskim rezom. Druga skrajnost so države, kot so Romunija, Bolgarija, Poljska, Ciper, Madžarska in Romunija s 50 in več odstotki porodov s carskim rezom.
evaevi
# 30.11.2018 ob 07:15
Moj porod v UKC LJ leta 1974 - nisem vedela, da so snemali!!

https://www.youtube.com/watch?v=NcHdF1eH
hgc
captamur
# 30.11.2018 ob 06:25
Zdaj pa vsi v Slovenijo rojevat.

Žal se to že dogaja. Še več, ko tuje ženske izkoriščajo naš sistem zanje pač poskrbimo.
Plemenitost, dobrota, človečnost, vse to presneto dobro izkoriščajo baby turisti.
Mi pa, da bi olajšali delo babic v porodnišnicah, noro, smo jim začeli razdeljevati slovarje.
Vem za primer albansko-slovenskega slovarčka!?
marelica7
# 30.11.2018 ob 05:53
najvarnejša za rojevat ?
kaj pa potem ? ko odraste ?
ga po zakonu starši tožijo za preživnino,ker prejemajo drobiž iz ZPIZa.
Podgorska Panda
# 29.11.2018 ob 21:39
Pa vedno manj slovenskih otrok in vedno več priseljenih. Dejmo slovenci! Danes vsi pod rjuhe, da narod zaživi!
Kazalo