Poslanka SD Andreja Črnak Meglič je ocenila, da je predlagana novela nujna, saj rešuje univerzalno zdravstveno varstvo za otroke. Foto: BoBo
Poslanka SD Andreja Črnak Meglič je ocenila, da je predlagana novela nujna, saj rešuje univerzalno zdravstveno varstvo za otroke. Foto: BoBo
Novelo bodo obravnavali po skrajšanem postopku, tako da bi jo lahko podprli že pred volitvami, in s tem kmalu omogočili enake pravice za vse otroke. Foto: BoBo

Zeleno luč predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je dal pristojni odbor, podporo pa mu napovedujejo tako v opoziciji kot koaliciji. Predlog je že avgusta v parlamentarno proceduro vložila skupina poslancev s prvopodpisano poslanko Majdo Širca (Zares). Nato sicer ni bilo povsem jasno, ali bo novela obravnavana še v tem sklicu parlamenta, a so jo po pozivih civilne družbe le uvrstili na zadnjo sejo.

"Novela je produkt zdajšnjega časa"
Širčeva je v imenu predlagateljev dejala, da je novela "produkt sedanjega časa, ko se vse manj plačujejo prispevki zaposlenim", zaradi česar tudi njihovi otroci ne morejo priti do celovite zdravstvene pomoči. Spomnila je, da ustava otrokom zagotavlja celovito zdravstveno pomoč, a v praksi zaradi trenutne ureditve ni tako.

S predlogom se strinja tudi vlada, ki bi sicer to anomalijo, kot se je izrazil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Ivan Eržen, odpravila v novi zdravstveni zakonodaji, a jim je zaradi padca vlade zmanjkalo časa. Zadovoljstvo, da so problem končno le zaznali, je izrazil tudi direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samo Fakin.

Širitve pravic niso podprli
Nepovezana poslanka Julijana Bizjak Mlakar je sicer vložila dopolnilo, po katerem bi pravico do zdravstvenih storitev zagotovili tudi drugim kategorijam, ki nimajo plačanih prispevkov, pri tem je med drugim izpostavila samozaposlene. Po njenih besedah so namreč le v Sloveniji storitve v zdravstvu pogojene s plačilom nekega prispevka. A njen predlog ni naletel na odobravanje.

Če ne bo plačil, lahko zmanjka denarja
Vodja poslanske skupine LDS-a Borut Sajovic je ob tem opozoril, da si Slovenija ne more privoščiti, da bi samo zaradi predvolilnega časa govorili zgolj o pravicah, ne pa o dolžnostih. "Pravica in dolžnost bi morali iti z roko v roki. Nikjer v Evropi ni zdravstvo v celoti zastonj, če ne plačuješ določenih prispevkov. Dokaz so poškodbe naših turistov v tujini, na primer smučarjev," je še dejal.

Tudi Fakin je spomnil na širšo problematiko neplačevanja prispevkov, kar povzroča vedno težjo finančno situacijo v zdravstvu: "Če se ne bomo odločili za zaostritev plačilne nediscipline, se zna zgoditi, da bo zmanjkalo denarja za vse."