Sklep o znižanju sredstev za bolnišnice mora, preden pride v veljavo, potrditi še skupščina in potem vlada, je pojasnil Fakin in dodal, da bi  lahko glede na trenutno politično situacijo prenos začel veljati šele v marcu. Foto: MMC RTV SLO
Sklep o znižanju sredstev za bolnišnice mora, preden pride v veljavo, potrditi še skupščina in potem vlada, je pojasnil Fakin in dodal, da bi lahko glede na trenutno politično situacijo prenos začel veljati šele v marcu. Foto: MMC RTV SLO

Po seji upravnega odbora ZZZS-ja je predsednica Tatjana Čerin pojasnila, da se za zdaj niso odločili niti, ali bo zniževanje sredstev enakomerno za vse bolnišnice.

ZZZS bo namreč po svojih projekcijah ob koncu leta imel 36,9 milijona evrov minusa, če vlada ne bo podala soglasja k rebalansu finančnega načrta zavoda, ki ga je skupščina zavoda sprejela konec avgusta. Če pa bo vlada potrdila varčevalne ukrepe zavoda v okviru rebalansa, pa bi zavod ob koncu leta ostal s 24,7 milijona evrov globoko luknjo v blagajni, je pojasnil generalni direktor ZZZS-ja Samo Fakin.

Zato je upravni odbor sklenil, da v decembru bolnišnicam zniža akontacijo v takem znesku, da bo zavod ob koncu leta na pozitivni ničli, je še dodal Fakin in poudaril, da je vlada zavodu naložila, da se ne sme zadolževati.

ZZZS bi za nenujne storitve plačeval manj
Poleg tega je upravni odbor sprejel predlog dodatnega prenosa odstotkovnih deležev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja na prostovoljne zavarovalnice. Tako bi po predlogu upravnega odbora za nenujne zdravstvene prevoze, zdraviliško zdravljenje, ki ni nadaljevanje bolnišničnega, zobno-protetično zdravljenje za odrasle, očesne pripomočke za odrasle (in še nekaj drugih storitev) zdravstvena blagajna plačevala le še pet odstotkov vrednosti, preostalo pa prostovoljne zavarovalnice. Zdaj ZZZS krije desetino stroškov teh storitev.

Sicer pa morata sklep, preden začne veljati, potrditi še skupščina in potem vlada. Ti ukrepi so vredni 14,3 milijona evrov na letni ravni, po besedah Fakina pa bi lahko glede na trenutno politično stanje prenos začel veljati šele v marcu.