ZZZS namerava največ prihraniti na področju zniževanja sredstev za sekundarno in terciarno zdravstveno raven. Foto: BoBo
ZZZS namerava največ prihraniti na področju zniževanja sredstev za sekundarno in terciarno zdravstveno raven. Foto: BoBo

Rebalans proračuna Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije za leto 2012 je bil že drugi poskus krpanja luknje v zdravstveni blagajni, ki je v prvem polletju ustvaril skoraj 40 milijonov evrov minusa. Prvi predlog na julijski skupščini namreč ni prejel podpore delegatov.

Marušič: Partnerji ukrepov ne bodo podprli
Če bi padel tudi tokrat, je direktor zavoda Samo Fakin napovedoval, da bo ZZZS postal nelikviden. Zato je na skupščini minister za zdravje Dorjan Marušič delegatom dejal, da jim ne zavida položaja, v katerem so. Sam namreč dvomi o tem, ali so predlagani ukrepi znotraj rebalansa res najustreznejši, in opozarja, da jih partnerji ne bodo podprli.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije so že v torek izpostavili, da bo takšno varčevanje onemogočilo odpravljanje čakalnih vrst, zmanjšalo možnosti vpeljave novih metod zdravljenja in s tem vplivalo na kakovost zdravljenja bolnikov.

Manj denarja za urgenco
Predlagani ukrepi znotraj rebalansa so težki 14,4 milijona evrov. Med njimi je tako zmanjšanje sredstev za akutno bolnišnično obravnavo za dva odstotka, zniževanje sredstev za dežurno službo in znižanje sredstev za terciarno dejavnost za pet odstotkov.