Fakin bi funkcijo v. d.-ja lahko opravljal še eno leto, dokler na razpisu ne bi izbrali novega generalnega direktorja ZZZS-ja. Foto: BoBo
Fakin bi funkcijo v. d.-ja lahko opravljal še eno leto, dokler na razpisu ne bi izbrali novega generalnega direktorja ZZZS-ja. Foto: BoBo
Fakin odhaja z ZZZS-ja

Fakin je zavod (ZZZS) vodil zadnjih devet let, maja letos pa je bil imenovan za vršilca dolžnosti, saj za to funkcijo ni potreboval soglasja DZ-ja, ki ga že dvakrat ni želel potrditi, saj nima podpore SMC-ja, največje vladne stranke. S 15. septembrom bo postal predsednik uprave Thermane Laško, odstopno izjavo pa bo upravnemu odboru ZZZS-ja posredoval v petek.

Fakin je za STA povedal, da se je za odstop odločil, ker na ZZZS-ju ne more več narediti tistega, kar bi rad, torej izboljšati nakupno moč javne zdravstvene zavarovalnice. "Celo več! Ministrstvo za zdravje predlaga, da bo zavod na pol ukinilo," je dejal. Kot problematično je izpostavil tudi to, da z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc ni mogel stopiti v stik niti za najnujnejše stvari.

V Thermani se mu je tako ponudila "priložnost, ki jo je zagrabil", je še dejal.

Čimprejšnje iskanje novega generalnega direktorja
V koaliciji so se po Fakinovem odstopu zavzeli za čimprejšnji novi razpis. V SMC-ju menijo, da bi Fakin moral oditi že lani, ko ga je DZ zavrnil. Ker ni imel podpore, je bil njegov odhod za poslanca DeSUS-a Tomaža Gantarja pričakovan. Tudi vodja poslancev SD-ja Matjaž Han meni, da je Fakin ravnal odgovorno in prvi odnehal.

Gantar je ob tem poudaril, da mora ministrstvo prednostno pripraviti nov zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, pri tem pa sodelovati z ZZZS-jem.

Tudi predsednice upravnega odbora ZZZS-ja Lučke Böhm Fakinova odločitev ni presenetila in je z njo seznanjena. Poudarila je, da "izgubljamo odličnega strokovnjaka", zaradi česar njegov odhod obžaluje.

Fakin odhaja z ZZZS-ja