Bodo zdravniki stavkali? Končna odločitev še ni sprejeta. Foto: MMC RTV SLO
Bodo zdravniki stavkali? Končna odločitev še ni sprejeta. Foto: MMC RTV SLO

Stavkovni odbor je na četrtkovi seji obravnaval reševanje stavkovnih zahtev v Splošni bolnišnici Brežice in UKC-ju Maribor, hkrati pa se je seznanil z vsebino razgovorov na ministrstvu za zdravje glede stavkovnih zahtev.

V mariborskem kliničnem centru zahteve še rešujejo
Predsednik sindikata Konrad Kuštrin je zapisal, da je odbor ocenil, da se je zahteve v brežiški bolnišnici rešilo s podpisom sporazuma med Fidesom in vodstvom zavoda, medtem ko se v mariborskem kliničnem centru zahteve še vedno rešujejo. Sporazum o dogovoru, ki so ga sklenili v petek, namreč še ni podpisan, zato mora predsedstvo sindikata do konca meseca odločiti, ali bo napovedana stavka odpadla ali ne, je Kuštrin še zapisal v sporočilu za javnost.

Zdravniki so se za opozorilno enourno stavko odločili, ker naj vodstva nekaterih zdravstvenih zavodov ne bi upoštevala septembrskega dogovora med ministrstvom in Fidesom glede razporejanja zdravnikov na delovna mesta v okviru zagotavljanja neprekinjenega zdravstvenega varstva. Stavko pa so solidarnostno napovedali zdravniki tudi v drugih zdravstvenih zavodih po Sloveniji, kjer so razmere urejene. Sprva je bila stavka napovedana za 4. april, nato pa so jo prestavili na 5. maj.

Delovanje Živčec Kalanove brez podpore
Kuštrin je v sporočilu za javnost tudi spomnil, da je že pred mesecem dni predsednico Zdravniške zbornice Slovenije Gordano Živčec Kalan seznanil s stališčem glavnega odbora Fidesa in zavrnitvi podpore njenemu načinu delovanja. V glavnem odboru menijo, da bi morala Živčec Kalanova še posebno paziti, da se zaradi svojega delovanja in odločitev "vedno znova ne pojavlja v negativni luči".

Po njihovem mnenju bi se morala tudi zavedati, da kot predsednica zdravniške zbornice predstavlja vse slovenske zdravnike, ne glede na odločitve, ki jih sprejema na drugih funkcijah. Tako glavni odbor Fidesa od Živčec Kalanove pričakuje "ustrezen odziv" na mnenje komisije za preprečevanje korupcije, da njeno ravnanje glede garancije za posojilo podjetju Mabra Inženiring ustreza definiciji korupcije.