Dvovalentno cepivo proizvajalca GlaxoSmithKline omogoča zaščito proti virusom HPV-ja, ki povzročajo raka na materničnem vratu, štirivalentno cepivo družbe Merck Sharp & Dohme pa ščiti proti tistim virusom HPV-ja, ki povzročajo raka na materničnem vratu in tudi predrakave spremembe zunanjega ženskega spolovila, predrakave spremembe nožnice ter genitalne bradavice. Foto: BoBo
Dvovalentno cepivo proizvajalca GlaxoSmithKline omogoča zaščito proti virusom HPV-ja, ki povzročajo raka na materničnem vratu, štirivalentno cepivo družbe Merck Sharp & Dohme pa ščiti proti tistim virusom HPV-ja, ki povzročajo raka na materničnem vratu in tudi predrakave spremembe zunanjega ženskega spolovila, predrakave spremembe nožnice ter genitalne bradavice. Foto: BoBo

Inštitut za varovanje zdravja bo moral v dogovoru tudi z zunanjim svetovalcem najti ustrezno rešitev, ali lahko pridemo do cepiva proti okužbam z virusi HPV po kakšni drugi poti, je Tomaž Gantar med drugim dejal v pogovoru za STA. IVZ je namreč v ponedeljek razveljavil ponovljeno javno naročilo za nakup cepiv proti okužbam s HPV-jem, saj sta nanj vložili revizijski zahtevek obe farmacevtski družbi, ki sta cepivo ponudili. To je že druga razveljavitev tovrstnega razpisa, prvega je razveljavila Državna revizijska komisija, na podlagi pritožbe in zahteve farmacevta GlaxoSmithKline.

Zato je po ministrovem mnenju nujno treba najti neko drugo pot: "En mesec ne pomeni veliko v zamiku začetka cepljenja. Vendar pa si vseeno ne smemo privoščiti, da zaradi administrativnih ovir cepljenja ne bi izvajali, če je program brezplačnega prostovoljnega cepljenja šestošolk sprejet," ocenjuje minister.

Potreben razmislek o odgovornosti tistih, ki se pritožujejo
Zakon podjetjem sicer omogoča pritoževanje in "verjetno bo tu treba razmišljati tudi o odgovornosti tistih, ki se pritožujejo, če se to dela po nepotrebnem in z drugačnimi nameni", je še dejal Gantar in dodal, da se ravno v razveljavitvah razpisov proti HPV-ju kaže ves absurd zakona o javnih naročilih. Čeprav je IVZ drugo naročilo izpeljal po navodilih državne revizijske komisije, sta se namreč oba ponudnika cepiv na ponovljeno naročilo pritožila in zahtevala revizijo.

Dve različni cepivi
"Problem je v tem, da sta tu dva proizvajalca dveh različnih cepiv, s tem, da ima eno določene zdravstvene prednosti. Izredno težko je ovrednotiti, čemu pripisati večjo težo in je težko opredeljevati tudi konkurenčnost. Če bi bili dve enakovrstni cepivi, teh problemov ne bi bilo," pravi minister, ob čemer pojasnjuje še, da dvovalentno cepivo GSK-ja omogoča zaščito proti virusom HPV-ja, ki povzročajo raka na materničnem vratu, štirivalentno cepivo družbe Merck Sharp & Dohme pa ščiti proti tistim virusom HPV-ja, ki povzročajo raka na materničnem vratu in tudi predrakave spremembe zunanjega ženskega spolovila, predrakave spremembe nožnice ter genitalne bradavice.

Gantar ne zaupa vodstvu zbornice zdravstvene in babiške nege
V pogovoru za STA se je Gantar dotaknil tudi situacije, v kateri se je znašla zbornica zdravstvene in babiške nege, ki še vedno nima javnih pooblastih, saj bo ta do nadaljnjega izvajalo ministrstvo za zdravje - minister Gantar namreč vodstvu zbornice ne zaupa.
Ker pa zbornica še vedno ministrstvu ni izročila potrebne dokumentacije glede tega, se Gantar boji, da jo bodo morali sodno izterjati. Postopka izterjatve sicer še niso začeli, pojasnjuje minister in dodaja, da jim pusti še nekaj dni. Pretekli teden so sicer manjši delež dokumentacije predali, če celotne dokumentacije ne bodo predali v nekaj dneh, potem bo ministrstvo ukrepalo, napoveduje.

Minister je sicer že pred skoraj mesecem dni pozval vodstvo zbornice, naj odstopi. Kot je takrat dejal, in pri tem vztraja, vodstvu zbornice ne zaupa, saj meni, da je denar glavni motiv, zaradi katerega se zbornica bori za licenciranje srednjih medicinskih sester. Napovedano ukinjanje licenciranja srednjih medicinskih sester je po Gantarjevih besedah spravilo vodstvo zbornice v veliko stisko, za kar naj bi imelo "več milijonov evrov težke razloge".

Teden za tem je predsednica zbornice Darinka Klemenc članom skupščine zbornice predlagala glasovanje o zaupnici predsednici. Zaupnica Klemenčevi je bila tudi izglasovana.