Stavba Klinike Golnik. Foto: BoBo
Stavba Klinike Golnik. Foto: BoBo

Klinika Golnik je med epidemijo med najbolj obremenjenimi bolnišnicami pri nas. Na kliniki imajo trenutno odprt en oddelek za bolnike s covidom. Večino zmogljivosti, ki za covid-19 niso več potrebne, so že preusmerili v izvajanje rednih programov. Klinika Golnik pa je še pred enim velikim izzivom, to je gradnja izolacijskega oddelka. Projekt, za katerega pričakujejo 25 milijonov evrov kohezijskih sredstev, je v pridobivanju vse potrebne dokumentacije, zgrajen naj bi bil do konca leta 2023.

Izolacijski oddelek bo prvenstveno namenjen bolnikom z jetiko (tuberkulozo), je za TV Slovenija povedal direktor Klinike Golnik Aleš Rozman. Število bolnikov je v zadnjem času res upadlo, vendar z vzhoda prihaja vedno več na antibiotike odpornih (rezistenčnih) bakterij, kar zahteva daljšo hospitalizacijo in izolacijo, da se bolezen ne širi. Ker je Slovenija še edina država v jugovzhodni Evropi, ki nima bolnišničnega laboratorija za jetiko nivoja B, bodo v stavbi uredili tudi to, je napovedal Rozman. Oddelek bo nadalje namenjen covidu-19, čeprav ta v prihodnosti naj ne bi bil več tako velik javnozdravstveni problem, in sezonskim gripam.

Rozman je za TV Slovenija podal še svoje videnje nadaljnjega poteka epidemije covida-19. Epidemije še ni konec, samo upamo lahko, da smo najtežjo epizodo že prestali v preteklih mesecih. Veliko skrb povzročajo nove različice virusa. Razloga sta dva, prvi je večja nalezljivost v necepljeni in nepreboleli populaciji. Drugi razlog: različice virusa, ki lahko zaobidejo že izoblikovan imunski odgovor bodisi prek cepljenja bodisi prek prebolenja. "S skrbjo spremljam okoliške države, kjer krivulje gredo navzgor," je povedal Rozman. Spomnil je, da je tudi evropska organizacija ECDC izdala opozorilo pred tretjim valom v spomladanskem času.

"Želim si, da se mu bomo uspeli v dobršni meri izogniti, ali pa da bi bil manjši kot prejšnji. Seveda pa je na nas, prebivalcih, da storimo tisto, kar je potrebno."

Golnik bo dobil izolacijski oddelek