Gregor Pivec je po 20 letih odstopil z mesta direktorja UKC Maribor. Foto: BoBo
Gregor Pivec je po 20 letih odstopil z mesta direktorja UKC Maribor. Foto: BoBo
V UKC Maribor odstopil direktor. V Ljubljani soglasje novemu
Vodja UKCM-ja Pivec odstopil
Odstopil direktor UKC Maribor

Svet zavoda bo na za javnost zaprti seji o Pivčevem odstopu razpravljal na jutrišnji seji, ko bo tudi imenoval novega v. d. direktorja bolnišnice, začeli pa bodo tudi postopke izbire novega direktorja, je v sporočilu za javnost zapisala predsednica sveta mariborskega UKC-ja Vlasta Kovačič Mežek. Ob tem je izrazila prepričanje, da bodo lahko z omenjenimi postopki pripomogli k hitrejšemu urejanju razmer v bolnišnici in s tem prispevali k normalizaciji oskrbe bolnikov.

Pivca so v preteklih mesecih že večkrat pozivali k odstopu zaradi pomanjkanja anesteziologov in posledično odpadanja operacij. Pivec je sicer še februarja dejal, da ne izključuje svojega odstopa, če se razmere na UKC Maribor ne bodo uredile.

Sicer pa je Pivec prav danes dejal, da so z vključitvijo hrvaških anesteziologov ter iskanjem in načrtovano zaposlitvijo tujih strokovnjakov kadrovsko problematiko bolj ali manj rešili. Z vključitvijo hrvaških anesteziologov so v UKC Maribor število operacij dvignili na 85 odstotkov načrtovanih oziroma 164 operacij na teden.

Pivec: Pojavljajo se nekatera etična vprašanja
Pivec je ob tem sicer dejal, da se mu "z grenkobo" zastavljajo nekatera etična vprašanja, ki so obšla tako strokovno kot tudi širšo javnost. Po Pivčevem mnenju je namreč k zmanjšanemu obsegu dela znatno prispeval problematičen odnos do bolnikov "in nenormalno zaostrovanje nekaterih kadrovskih - jaz temu rečem že skoraj beli štrajk - normativov, ki jih ni." Pivec je ob tem še izpostavil nekakovosten in neetičen odnos nekaterih posameznikov.

Ministrica za zdravje pričakuje, da bo svet zavoda sprejel Pivčev odstop
Na Pivčev odstop se je že odzvala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc: "Z odstopom prim. doc. dr. Gregorja Pivca me je seznanila nova predsednica Sveta zavoda Vlasta Kovačič Mežek. Verjamem, da so aktivnosti novega sveta zavoda pripomogle k odločitvi prim. doc. dr. Gregorja Pivca, da zapusti mesto direktorja. S tem bo omogočil novemu vodstvu UKC Maribor hitrejše in uspešnejše reševanje nastalih razmer in izboljšanje odnosov med zaposlenimi ter optimalnejšo oskrbo pacientov severovzhodne Slovenije. Od sveta zavoda UKC Maribor, ki se bo sestal jutri, pričakujem, da bo odstop prim. doc. dr. Gregorja Pivca sprejel in takoj začel s postopkom izbire novega direktorja UKC Maribor."

V UKC Maribor odstopil direktor. V Ljubljani soglasje novemu
Vodja UKCM-ja Pivec odstopil
Odstopil direktor UKC Maribor