Za Fides je nezaslišano, da ima UKC Maribor s posrednikom sklenjeno pogodbo za storitve anesteziologov z Reke, glede na to, da so slovenski anesteziologi, združeni v zavodu Mobilni specialist, po besedah predsednika sindikata Kuštrina pripravljeni delati v Mariboru. Foto: BoBo
Za Fides je nezaslišano, da ima UKC Maribor s posrednikom sklenjeno pogodbo za storitve anesteziologov z Reke, glede na to, da so slovenski anesteziologi, združeni v zavodu Mobilni specialist, po besedah predsednika sindikata Kuštrina pripravljeni delati v Mariboru. Foto: BoBo
false
"Zaradi nevključevanja specializantov v redno delo na žalost še vedno ne dosegamo zadostnega števila operacij, kar povzroča etično, strokovno in poslovno škodo UKC Maribor," je dodal. Foto: BoBo

Kot je povedal direktor UKC Maribor v odhajanju Gregor Pivec, je odločitev o tem, da hrvaški anesteziologi ne opravljajo nadzorstvene funkcije naših specializantov, sprejela strokovna direktorica kliničnega centra Darja Arko.

"Mnenje strokovne direktorice, ki je sicer formalno po statutu UKC Maribor edina pristojna za organizacijo izvajanja in nadzor nad strokovnim delom, se v tem pogledu neformalno opira (zgolj) na mnenje Zdravniške zbornice Slovenije, ki pa kljub naši intervenciji še ni potrdila pravilnosti tega stališča," je pojasnil Pivec. "Zaradi nevključevanja specializantov v redno delo na žalost še vedno ne dosegamo zadostnega števila operacij, kar povzroča etično, strokovno in poslovno škodo UKC Maribor," je dodal.

Nocoj v Tarči: Zdravje na čakanju

Četrt milijona ljudi je v čakalni vrsti, na specialistični pregled, preiskavo ali operacijo torej čaka vsak osmi prebivalec Slovenije. Kako presekati nevzdržne razmere? Je rešitev v tožbah zoper državo zaradi naklepnega povzročanja škode bolnikom? A se tudi sodni postopki za zdravniške napake praviloma vlečejo kot jara kača. Tarča z Jasmino Jamnik, danes ob 20.00 na TV SLO 1.

Po Pivčevih besedah imajo anesteziologi za delo pri nas veljavne licence, ki jih je kot strokovno enakovredne z evidenčnim vpisom potrdila Zdravniška zbornica Slovenije. "Obenem so zaposleni pri delodajalcu (Inštitutu za raziskave v medicini), ki je registriran v Sloveniji, torej je njihov strokovni in pravni status enak slovenskim zdravnikom," je pojasnil.

Arkova se bo na te navedbe in na izjavo predsednika Fidesa Konrada Kuštrina v sredo, da bi bilo prav, da bi odstopila, po napovedih odzvala prihodnji teden.

Kot je znano, Fides ostro nasprotuje pogodbi mariborskega UKC-ja za storitve anesteziologov z Reke prek posrednika, glede na to, da so slovenski anesteziologi, združeni v zavodu Mobilni specialist, po besedah predsednika sindikata Kuštrina pripravljeni delati v Mariboru.

Pivec na te očitke odgovarja, da sodelovanja s slovenskimi anesteziologi, tudi Mobilnim specialistom, niso nikoli izključili. "Niti od zavoda Mobilni specialist niti od drugih izvajalcev nismo prejeli relevantne ponudbe, da bi sploh lahko začeli sodelovati. Mi kontakta nismo prekinili in smo še vedno zainteresirani za sodelovanje, vendar pa moramo pri tem izpostaviti, da se je nedavno pojavilo ministrstva za zdravje, ki postavlja pod vprašaj možnosti poslovno-strokovnih sodelovanj z drugimi izvajalci," je navedel.

Ministrstvo za zdravje je v ponedeljek v UKC poslalo mnenje, v katerem je zapisalo, da se po zakonu o zdravstveni dejavnosti s pravno osebo - posrednikom ne more sklepati podjemne pogodbe za opravljanje zdravstvenih storitev. V UKC Maribor pravijo, da so v tem primeru vprašljive tudi pogodbe z drugimi zavodi in instituti, kot sta na primer pogodba z Zavodom RS za transfuzijsko medicino za potrditveno testiranje krvodajalcev na označevalce okužb in pogodba z ljubljansko medicinsko fakulteto za storitve mikrobioloških preiskav.

Pogodbo med UKC Maribor in Inštitutom za raziskave v medicini preiskujejo tudi kriminalisti, na Komisiji za preprečevanje korupcije pa so prejeli prijavo, povezano z UKC-jem in Arkovo.