Iz Srbije poročajo, da naj bi nevarni virus prenašali tudi navadni komarji. Foto: EPA
Iz Srbije poročajo, da naj bi nevarni virus prenašali tudi navadni komarji. Foto: EPA

Hrvaški minister za zdravje Rajko Ostojić je v petek vzpostavil zdravstveni štab, potem ko je v četrtek odjeknila novica, da so v bolnišnico v Slavonskem Brodu sprejeli moškega, za katerega sumijo, da je prvi človek na Hrvaškem, ki je zbolel za virusom Zahodnega Nila.

Po besedah ministra ni razloga za paniko, razmere pa so pod nadzorom. Pojasnil je, da bodo čez sedem dni po laboratorijskih preiskavah dobili potrditev, ali je 65-letni moški z območja Slavonskega Broda zbolel za virusom Zahodnega Nila.

Omenjenega moškega so v bolnišnico sprejeli v začetku avgusta zaradi vnetja možganov in meningitisa, kar je lahko posledica težje oblike okužbe po piku komarja.

Da gre morda za prvo okužbo z virusom Zahodnega Nila, so posumili, ker je moški julija nekaj časa preživel v Srbiji, kjer so letos opazili več primerov okužbe z omenjenim virusom, za katerim so trije ljudje tudi umrli.

Na Hrvaškem so avgusta okužbo z virusom Zahodnega Nila zaznali pri konjih na skrajnem vzhodu države, večinoma ob Donavi na meji s Srbijo.

Z virusom Zahodnega Nila ljudi in živali okužijo komarji vrste culex ali tigrasti komarji. Pri okuženih ljudeh v 80 odstotkih primerov ni simptomov bolezni, pri drugih pa praviloma prihaja do stanja, ki je podobno gripi, pravijo hrvaški zdravniki.

Po informacijah iz Srbije naj bi virus prenašali tudi navadni komarji.

Tri žrtve virusa v Srbiji
Tri žrtve virusa v Srbiji