Po mnenju IVZ-ja mora šola omogočiti otrokom športne dejavnosti tudi zunaj športne vzgoje. Foto: EPA
Po mnenju IVZ-ja mora šola omogočiti otrokom športne dejavnosti tudi zunaj športne vzgoje. Foto: EPA

Dodajo tudi, da bi poleg ustaljene športne vzgoje v šoli morali več pozornosti nameniti športni rekreaciji.

"Rekreacija prispeva k boljšemu zdravju in učnemu uspehu"
Zatrjujejo, da je zdravje temeljna človekova pravica in predpogoj za družbeni in ekonomski razvoj, zato so po njihovem mnenju vsebine zdravja v okviru vzgojno-izobraževalnega sistema izrednega pomena in lahko pomembno prispevajo k boljšemu zdravju ter večji učni uspešnosti in kakovosti življenja šolarjev in dijakov, zato bi morali vključiti tudi športne vsebine v Belo knjigo.

"Slovenija bi morala slediti evropskim smernicam"
IVZ je pri pripravi predlogov upošteval več domačih dokumentov in smernic ter nekaterih evropskih dokumentov s področja zdravja, vzgoje in izobraževanja.

Evropska mreža šol, ki promovirajo zdravje, in tudi drugi programi v šolah so dokazali, da lahko uspešno izvajanje politike promocije zdravja, načel in metod dela v šolah, pomembno prispevajo k pozitivni izobraževalni izkušnji mladih ljudi, ki živijo in delajo v teh šolah.

Med samim procesom vzgoje oz. socializacije bi po mnenju inštituta za varovanje zdravja morali učence oziroma dijake seznaniti o vseh tistih dejavnikih, ki krepijo zdravje, o njihovem vplivu na posameznika in družbo, prav tako pa jim je treba nuditi možnost, da na osnovi usvojenih znanj in lastnih izkušenj preučujejo in kritično razsojajo o tem, kako bi lahko zmanjšali težave, ki lahko nastanejo zaradi nezdravih izbir.

"Šola mora zagotoviti gibalno-športne dejavnosti"
Šola mora biti pozorna tudi na vidik prikritega kurikuluma, ki pomembno oblikuje stališča in obnašanje posameznika do lastnega zdravja in zdravja drugih, opozarjajo na IVZ-ju in predlagajo, da se pri osnovnih šolah uvede strnjeno izvajanje določenih predmetov in se število ur in dejavnosti, namenjenih gibalno-športni dejavnosti poveča tako, da bo vsak otrok in mladostnik imel vsakodnevno možnost gibalno-športne dejavnosti.