Primer je po desetletju vendarle dobil epilog, a obsodba verjetno ne bo nikoli pravnomočna. Foto: MMC RTV SLO
Primer je po desetletju vendarle dobil epilog, a obsodba verjetno ne bo nikoli pravnomočna. Foto: MMC RTV SLO

Ne gre samo za problem zdravstvenega sistema, ampak tudi pravosodja, kjer so postopki zelo dolgi.

Dorjan Marušič, minister za zdravje v odzivu na sodbo
Marušič o zdravniških napakah

Senat okrožnega sodišča v Celju je po poročanju časnika Dnevnik odločil, da so mariborski zdravniki Bojan Krebs, Martina Muršak Pocajt in Emil Arnuš krivi zaradi opustitve dolžnega ravnanja po pravilih zdravniške stroke. Sodišče je ugotovilo, da je vsak izmed zdravnikov malomarno zdravil bolnico, 57-letno Leopoldino Kušar.

Vsak izmed njih ravnal malomarno
Po ugotovitvi sodišča bi moral Krebs pri prvi operaciji 21. junija 2000 upoštevati rizične dejavnike pri bolnici, jo premestiti na intenzivno nego in namestiti drenažno cev, ko ji je v trebušno votlino začela odtekati tekočina. Muršak Pocajtova jo je obravnavala dva dni pozneje in bi morala o stanju bolnice obvestiti dežurnega kirurga. Ni pa odredila niti ultrazvoka, niti laboratorijskih preiskav, niti premestitve na intenzivno nego. Arnuš pa jo je 24. junija operiral šele ob 20.00, pri čemer bolnici ni bila odvzeta tekočina za mikrobiološko analizo. Imela je vnetje trebušnice, zaradi odtekanja tekočine pa je prišlo do zastrupitve.

Sodba verjetno ne bo pravnomočna
Sodba še ni pravnomočna, očitno pa niti nikoli ne bo, še piše Dnevnik. Pooblaščenci vseh treh obsojencev se nameravajo namreč pritožiti, primer pa bo 27. junija zastaral.

Prva kazenska preiskava leta 2002
57-letna Leopoldina Kušar je zaradi težav z žolčnimi kamni junija 2000 poiskala pomoč v mariborski bolnišnici, 12. julija pa zaradi vnetja trebušnice umrla. Prvo kazensko preiskavo so sprožili leta 2002, že strokovni nadzor v bolnišnici pa je dokazal opustitev zdravljenja.

Marušič: Tako imenovanih napak je veliko
Minister za zdravje Dorjan Marušič je v odgovoru na novinarsko vprašnje o tem dogodku izrazil sožalje družini zaradi izgube in se opravičil za tako dolge postopke, saj bo, kot je znano, sodba najverjetneje zastarala. Dejal je, da je dogodek izhodišče, ki nakazuje širše vprašanje, in ni le težava zdravstvenega sistema, ampak tudi pravosodja, saj so postopki na sodiščih zelo dolgi.

"Zavzemal se bom za uvedbo takega nadzora, ki bo zmanjševal število takih primerov v bodoče. Želel bi si podoben nadnadzor, kot je bil pred slabimi osmimi leti v veljavi v bolnišnici Jesenice, kjer je minister takrat lahko imenoval širšo ekipo, ki je proučila delovanje celotnega lokalnega sistema," je mogočo rešitev predstavil Marušič

Dodal je, da je v zdravstvenih sistemih "tako imenovanih napak" zelo veliko, zato je treba vzpostaviti sistem nadzora, kakovosti in varnosti, sicer "teh dogodkov ne bo manj".

Ne gre samo za problem zdravstvenega sistema, ampak tudi pravosodja, kjer so postopki zelo dolgi.

Dorjan Marušič, minister za zdravje v odzivu na sodbo
Marušič o zdravniških napakah