Narava pomaga
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 4 glasov Ocenite to novico!
false
V eteričnem olju rmana je azulen, ki celi rane, in spojine, ki mirijo krče, na prebavne motnje pa delujejo grenki glikozidi. Foto: false

Dodaj v

Navadni rman je učinkovit za odpravljanje kožnih vnetij

Nadzemne dele rastline posušite ali namočite v mandljevo olje
5. avgust 2015 ob 08:20
MMC RTV SLO

Navadni rman z belimi cvetovi in suličastimi listi lahko nabirate po travnikih, gozdnih obronkih in ob poteh od maja do septembra.

Zraste tudi do 80 cm s pokončnim oziroma ravnim nerazvejanim steblom, uporabni pa so nadzemni deli rastline. Rman pospešuje izločanje prebavnih sokov in zaradi hamazulena sprošča krče ter podobno kot kamilica zavira vnetja. Uživajte ga pri pomanjkanju apetita, težavah s krči želodca in črevesja, v primeru žolčnih težav ali boleči menstruaciji.

Rmanovo olje je uporabno tudi za zunanjo uporabo, in sicer pri težavah s kožo (vnetja, izpuščaji) in za hitrejše celjenje ran. Pripravite ga tako, da sveže narezane cvetove in liste namočite v mandljevo olje in postavite za nekaj dni v hladilnik, nato ga lahko začnete uporabljati. Za težave s kožo je učinkovit tudi hladen poparek.

V eteričnem olju rmana je azulen, ki celi rane, in spojine, ki mirijo krče, na prebavne motnje pa delujejo grenki glikozidi. Pri uživanju bodite pozorni na spremembe na koži ali poslabšanje, saj lahko rmanovi pripravki pri nekaterih izzovejo alergijske reakcije, opozarjajo strokovnjaki v priročnikih o zdravilnih zeliščih.

B. L.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo