Prostovoljci v Pakistanu izvajajo obširne akcije cepljenja s kapljicami proti otroški paralizi. Foto: Reuters
Prostovoljci v Pakistanu izvajajo obširne akcije cepljenja s kapljicami proti otroški paralizi. Foto: Reuters

Komisar Andriukaitis je pohvalil delo stroke pri izkoreninjanju otroške paralize in poudaril, da prav zaradi cepljenja otroci v EU-je ne umirajo več zaradi te bolezni oziroma ne trpijo zaradi njenih posledic.

Evropa z najnižjim zaupanjem v cepljenje na svetu
Evropska komisija je sicer v nedavni raziskavi ugotovila, da zaupanje v cepljenje v Evropi upada. Evropa je tako območje z najnižjim zaupanjem v varnost in učinkovitost cepiv na svetu. Kar sedem izmed desetih držav z najnižjo stopnjo zaupanja v cepljenje na svetu je v Evropi in štiri od teh, Francija, Grčija, Italija in Slovenija, so članice EU-ja.

Po besedah komisarja je ravno zaupanje v cepljenje ključno za visoko raven precepljenosti. Med razloge za upadanje zaupanja Andriukaitis šteje vse večji vpliv skupin, ki nasprotujejo cepljenju ter po spletu in forumih širijo zavajajoče podatke. Druga študija komisije pa kaže na pomanjkljivo koordinacijo med državami članicami in velike razlike med nacionalnimi strategijami cepljenja.

Obe raziskavi potrjujeta potrebo po ukrepanju na ravni EU-ja, je zatrdil komisar. Med ključnimi izzivi navaja pomanjkanje ozaveščenosti splošne javnosti o mogočih tveganjih bolezni, ki jih lahko preprečimo s cepljenjem. Ravno zato je Evropska komisija aprila 2018 predlagala priporočilo Sveta o okrepljenem sodelovanju v boju proti boleznim, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem.

Koalicija za cepljenje
Da bi okrepili aktivnosti na nacionalni ravni, namerava komisija sklicati Koalicijo za cepljenje. Prek nje si želi zbližati evropska združenja zdravstvenih delavcev in študentov, ki bi javnost informirala z natančnimi informacijami, izpodbijala mite in izmenjavala najboljše prakse.

Komisar Vytenis Andriukaitis je za konec še pozval vse ministre za zdravje EU-ja, da se zavzamejo za večje sodelovanje in decembra sprejmejo priporočilo. Kot je dejal, cepljenje predstavlja obliko solidarnosti, kjer zdrava večina ščiti bolj ogroženo manjšino.