Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo, da je zaradi nevarnosti okužbe jajc z mikroorganizmi potrebna posebna pozornost pri higienskemu ravnanju z jajci. Foto: BoBo
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo, da je zaradi nevarnosti okužbe jajc z mikroorganizmi potrebna posebna pozornost pri higienskemu ravnanju z jajci. Foto: BoBo

Jajca so pomemben vir beljakovin, vsebujejo pa tudi vitamine in minerale, zato so pomemben del jedilnika, pri čemer pa je potrebna tudi pozornost zaradi holesterola, ki ga vsebujejo jajca. A na NIJZ ob tem opozarjajo, da je treba paziti na kakovost in varnost jajc, ki jo zagotavljata le pravilno označevanje in higiensko ravnanje z njimi.

Tako se moramo pri shranjevanju jajc izogibati naglim temperaturnim spremembam, ki povzročajo površinsko rosenje jajc, s tem pa se ustvarijo tudi pogoji za pospešeno rast mikroorganizmov na zunanji strani, od koder lahko vdrejo v jajce skozi pore na lupini. Zato je treba jajca, ki so bila shranjena v hladilniku, domov odnesti v izolirni vrečki ali hladilni torbi.

Jajca ločimo od preostalih živil v hladilniku
Jajca hranimo v originalni embalaži, s čimer zmanjšamo možnost izgube njihove mase zaradi izhlapevanja. Preprečimo tudi, da bi se jajca navzela tujih vonjev, in se izognemo navzkrižnemu onesnaževanju drugih živil. Zato moramo jajca hraniti ločeno od drugih živil, v embalaži pa mora biti ožji del jajca obrnjen navzdol.

Dodatno na NIJZ poudarjajo, da morajo jajca biti nepoškodovana in brez vidne umazanije. Poškodovana in umazana jajca zavržemo. Umazanih jajc ne smemo prati, saj je lupina porozna, zato obstaja možnost onesnaženja. Pri trenju jajc pa moramo paziti, da se s prsti ne dotikamo notranjosti jajca. Prav tako je pri ločevanju beljaka od rumenjaka treba skrbeti, da vsebine ne onesnažimo s površino lupine.

Salmonela usodna za 5-letnega dečka iz Bregane
Hrvaško pretresa tragedija, ki se je zgodila pretekli teden, v javnost pa je prišla šele po šestih dneh. V Bregani je pred dnevi zaradi posledic salmonele umrl 5-letni deček, njegove starše in še dva otroka pa so prav tako zaradi okužbe s salmonelo v kritičnem stanju prepeljali v bolnišnico, kjer okrevajo. Kako so se okužili, hrvaške oblasti še niso potrdile. Zdravnik iz bolnišnice, kamor so prepeljali družino, je potrdil, da so bili obveščeni, da je družina jedla neko sladico iz jajc, zaradi česar predpostavljajo, da bi lahko bila kriva jajca. Kot je poročal Jutarnji, so zdravstveni strokovnjaki v hiši družine našli jajca, katerih analiza je pokazala, da so okužena s salmonelo. Za zdaj ni potrjeno, kje je družina dobila oz. kupila jajca. Po neuradnih podatkih so bila kriva jajca, ki naj bi jih družina kupila v eni od trgovskih verig. Ta je takoj umaknila jajca s polic in jih poslala na analizo, ki pa je pokazala, da so neoporečna. Izsledki obdukcije še niso znani.

NIJZ odsvetuje uživanje surovih jajc
Ves pribor, posodo in delovne površine, ki so bile v stiku z jajci oziroma njihovo embalažo, je treba temeljito očistiti, embalaže pa ni priporočljivo uporabljati ponovno. Prav tako si je treba po delu z jajci temeljito očistiti roke.

Na NIJZ-ju ob tem odsvetujejo uživanje surovih jajc, mehko kuhanih jajc, jajc na oko in rahlo zakrknjenih jajc. Varna so namreč le dovolj toplotno obdelana jajca, pri katerih se rumenjak strdi. Pozornost velja nameniti tudi temperaturi pri shranjevanju že narejenih jedi iz jajc, ki naj bo pri toplih jedeh nad 63 stopinj Celzija, pri hladnih jedeh pa pod štirimi stopinjami Celzija.