Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 16 glasov Ocenite to novico!
false
Veliko parom pri premagovanju težav z neplodnostjo pomaga tudi psihološka pomoč, so ugotavljali strokovnjaki na okrogli mizi. Foto: Bobo
Novorojenček
Zdravljenje neplodnosti je pri ženskah do 38. leta uspešno v 60 odstotkih primerov. Foto: BoBo

Dodaj v

"Neplodnost globoko prizadene moškega ali žensko"

Nacionalna kampanjo ozaveščanja o neplodnosti
8. november 2016 ob 14:30
MMC RTV SLO

Prej ko pride do zdravljenja, prej pride do starševstva, so se strinjali na okrogli mizi o zdravljenju neplodnosti, ki jo je ob začetku nacionalne kampanje ozaveščanja o neplodnosti organiziral Zavoda Vitalica.

Zavod Vitalica je začel nacionalno kampanjo ozaveščanja o neplodnosti. Z letošnjo kampanjo pa želijo pozvati pare k soočenju z neplodnostjo. "Neplodnost je resna težava sodobne družbe. Neprimeren način življenja, premalo skrbi za zdravje, neznani razlogi in nizka ozaveščenost so vzrok velikemu povečanju števila neplodnih parov. Po statistikah se z neplodnostjo spoprijema že vsak šesti par," opozarjajo v Vitalici, ki je organizirala okroglo mizo, na kateri so bili tudi strokovnjaki vseh treh slovenskih centrov za zdravljenje neplodnosti, Ljubljane, Maribora in Postojne.

Predstojnica kliničnega oddelka za reprodukcijo na ljubljanski ginekološki kliniki Eda Vrtačnik Bokal je poudarila, da je zdravljenje neplodnosti v Sloveniji dobro urejeno in da so postopki vedno krajši in preprostejši. Prav tako so čakalne dobe relativno kratke, tri mesece za posamezne postopke. Ob tem je dodala, da ima med pari, ki poiščejo zdravniško pomoč, težave z neplodnostjo tretjina žensk, tretjina moških, v tretjini primerov pa imata težave oba.

"Eden izmed problemov je zavlačevanje prve nosečnosti," je opozorila Vrtačnik Bokalova, saj se je povprečni čas prve nosečnosti v Sloveniji približal 30. letu. Možnost prve nosečnosti po 35. letu po njenih besedah pada, po 40. letu pa gre le še za sporadične primere. Tudi možnost uspešnega zdravljenja neplodnosti z leti zelo pada. Do 38. leta starosti je uspešnih 60 odstotkov primerov zdravljenja, po 38. letu pa le še 25. "Mladost je naša zaveznica," je opomnila.

Slovenija v evropskem vrhu
Predstojnik oddelka za reproduktivno medicino in ginekološko endokrinologijo mariborskega UKC-ja Milan Reljič je poudaril, da je Slovenija v primerjavi z drugimi evropskimi državami zelo uspešna pri zdravljenju neplodnosti oz. v samem vrhu. Pri uspešnosti pri oploditvi z biomedicinsko pomočjo (OBMP) je celo na drugem mestu. "Reproduktivna medicina je paradni konj slovenske medicine," je dejal.

Reljič je tudi pojasnil, da je pri zdravljenju neplodnosti zelo pomemben partnerski odnos, tako da o načinu zdravljenja zdravnik ne odloča sam in je zelo pomembna individualna obravnava parov. "Morajo se čutiti vpleteni v postopek in zato lažje preživljajo zdravljenje, ki je lahko dolgo," je dejal in dodal, da neplodnost globoko prizadene moškega ali žensko. Vendar ženske težje doživljajo neplodnost, saj je materinstvo za njih najpomembnejše poslanstvo. Ženske se tudi bolj emocionalno odzovejo. Moški želijo to racionalizirati in želijo govoriti o svojih stiskah, je še dejal.

Število primerov neplodnosti po njegovih besedah ne narašča, temveč narašča število pacientov, ki želijo zdravljenje neplodnosti. Njihovo število je težko oceniti, vendar je vsako leto okoli 1400 novih primerov. Opozoril je še, da je veliko tudi primerov sekundarne neplodnosti, ko se ljudje ne odločijo za zdravljenje. Predvsem pri parih, ki že imajo enega otroka.

Iskanje pomoči na Češkem in Slovaškem
Da je individualni pristop zelo pomemben, se je strinjal direktor postojnske bolnišnice Aleksander Merlo, ki je še poudaril, da so številni pari večkrat obupani in da je v neuspešnih primerih včasih dobro zamenjati center za zdravljenje, saj to zbuja optimizem. Številni slovenski pari tako iščejo pomoč v čeških in nekoliko manj v slovaških centrih.

Težave pri umetnem oplojevanju
Zadnja možnost pri zdravljenju neplodnosti je umetna oploditev z darovano spolno celico (mogoča je do 40. leta starosti žensk). Oploditev z biomedicinsko pomočjo regulira zakon, zato so postopki, tudi birokratski, precej zamudni.

Pari se po besedah ginekologinje Bojane Pinter ne morejo sami odločati o oploditvi z darovano spolno celico, temveč mora to predlagati konzilij enega izmed centrov za zdravljenje neplodnosti. Potem je zakonsko določen še postopek priprave in tako sledi še pravno in psihosocialno svetovanje o pasteh, ki jih lahko prinese darovana spolna celica. Prošnjo, ki jo izda center OBMP-ja, pa pozneje odobri pristojni organ na ministrstvu za zdravje.

Darovanje spolnih celic je v Sloveniji anonimno in altruistično, v nasprotju z večino preostale Evrope. "Nimamo pravice izkoriščati socialne stiske darovalcev, ki so v tujini večinoma mlada dekleta in fantje," je poudarila.

Težava, ki se ob tem pojavlja, je večkrat premalo darovalcev spolnih celic. Medtem ko ljubljanska ginekološka klinika pridobi od pet do deset moških prostovoljcev, na drugi strani pridobi največ dve darovalki. Še težji položaj je v Mariboru, kjer je po besedah Reljiča v čakalni vrsti 24 parov, ki potrebujejo seme dajalca, na voljo pa so le trije. 25 parov čaka na jajčno celico, darovalke pa nimajo.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
pikam_dopust
# 08.11.2016 ob 15:57
Zelo dvomim, da je pozna nosečnost posledica "pehanja za denarjem". Če nimaš stanovanja, če si s.p, zaposlen od meseca do meseca, brez zdravstvenega zavarovanja itd... potem se je težko "iti ljubezen".

Če ne verjameš, si pa poglej živalski vrt: tudi tam je pomanjkanje ljubezni precej bolj povezano z osnovnimi življenjskimi pogoji, ne pa s "pehanjem za denarjem".
glasrazuma
# 08.11.2016 ob 16:17
Jaz pa pravzaprav poznam veliko ljudi, ki jim imeti otroke ne predstavlja posebne želje, smisla, nuje...če je kdo od teh neploden, se sigurno ne sekira. Otroci niso smisel življenja ali nek najvišji smisel posameznika in ne razumem tega obupa. Če jih jaz ne bi mogla imeti, bi gotovo našla način, kako živet izpolnjeno življenje in srečo tudi brez tega. Saj sem ga pred otroki. Otroci ne morejo za nas storiti ničesar, kar ne bi mogli tudi sami. Nič nam ne dolgujejo, še najmanj našo srečo. Mi pa njim vse.
anny22
# 08.11.2016 ob 16:03
Postopek odvzema jajčnih celic je za žensko darovalko izjemno boleč in tudi zdravju nevaren, če pride do zapletov. Altruistk, ki bi bile poleg še mazohistke, je še toliko manj...
Moški so glede na biologijo v nekoliko boljšem položaju, a še vedno jih čaka kar nekaj izgubljenih dni na kliniki. Če hočete, da program uspe, bo potrebna kompenzacija za darovalce celic. Brez nič je nič.
Ples
# 08.11.2016 ob 15:10
Neprimeren način življenja, premalo skrbi za zdravje, neznani razlogi in nizka ozaveščenost so vzrok velikemu povečanju števila neplodnih parov. Po statistikah se z neplodnostjo sooča že vsak šesti par

Potem pa:
Število primerov neplodnosti po njegovih besedah ne narašča, temveč narašča število pacientov, ki želijo zdravljenje neplodnosti.

?
ikn1
# 08.11.2016 ob 17:03
Kdo si v Sloveniji sploh lahko privošči družino med mladimi?
Ples
# 08.11.2016 ob 16:35
@glasrazuma
Se bojim, da bodo nekateri tvoj post označili za nedomoljuben ;)

Btw, zanimive so mi te krilatice, kot v članku: Vendar ženske težje doživljajo neplodnost, saj je materinstvo za njih najpomembnejše poslanstvo.
Mislim, nikoli ne nadaljujejo - kaj pa je za moške najpomembnejše poslanstvo?
tvojfrend
# 09.11.2016 ob 00:25
Živimo, da ljubimo in ne da imamo.Dokler bo nafta orala njive bo dobro, ko bo pa motika morala peti nas pa čakajo bridki časi. Naši otroci bodo lahko stradali kruha.

saigon
# 08.11.2016 ob 16:37
bistvo je to da so ljudje tako indoktrinirani in programirani da si posameznik sploh ne zna zamisliti srece brez otrok...tudi potem ko otroka dobi ga v veliko tezkih situacijah z otrokom miri le to da je izpolnil druzbeno normo in je normalen.... jaz imam zeno ki ima otroka od prej in se imamo cisto fajn ...mogoce sem imel le nekaj prebliskov da bi imel otroka ampak to je hitro minilo..v zivljenju sem spoznal samo 1 osebo ki se je zavestno odlocila da ne bo imela otrok zanimivo da je zenska ...in enega moskega ki se je za to odlocil zaradi dedne bolezni..... poznam pa vrstnika star je 38 let ki je bil v 3 dolgih vezah prvo 7 let in se 2krat po 5 let.... prvi od nas je naredil hiso in 3 otroske sobe in z vsako je poskusal spoceti otroka vse zenske so ga na koncu pustile in zanimivo zanosile po nekaj mesecih od razhoda ...tip je tudi po vec let probaval vendar ima tak ego da mu ocitno na kraj pameti ne pride da je tak dec kot on lahko neploden
jezičnik
# 09.11.2016 ob 14:16
1. Neplodnih je še več (ne samo vsak šesti par), verjetno mnogo več.
2. Otrok seveda ne sme biti namenjen krpanju zakona ipd.
3. Otroci niso pravica, ampak so nam podarjeni (nekaterim brez večjih težav, lahko določajo kdaj in koliko jih bo, drugi tudi po 10 postopkih umetne oploditve, ki je za žensko izredno izredno slaba stvar, ne uspejo zanositi)
4. Na tem 'simpoziju' je bilo govora o zdravljenju. Kakšno zdravljenje je umetna oploditev? Naj mi kdo iskreno pove kako se to lahko šteje pod zdravljenje? Mogoče spet neka podobna fora kot kontracepcijske tablete, ki so v parih odstotkih zdravilo, pa so edina vrsta 'zdravil', kjer ni doplačevanja.
5. Vse skupaj je eno veliko izkoriščanje žensk (pri umetni oploditvi znotraj samih postopkov, pri hormonski kontracepciji ipd.) in čudi me, da aktivistke za pravice žensk nič ne naredijo v zvezi s tem.
6. Čudno se mi zdi, da ni nihče povabil zraven koga, ki se dejansko ukvarja z zdravljenjem neplodnosti. Če morda še niste slišali - v tujini (in v zadnjem času tudi pri nas) vedno bolj razširjena NaPro Technology, ki odkriva vzroke neplodnosti in ima pri moški neplodnosti in spontanih splavih izjemne uspehe.
adrenalincek
# 09.11.2016 ob 10:18
Država naj prepove strupe, hormonske motilce.
Ljudje naj odprejo oči.

Statistika laže in zavaja. Neplodni ni vsak šesti par, neplodnih je skoraj polovica ljudi. Ker pa zdravstvo uspešno umetno oplaja, se statistika zmanipulira.
gkrosl
# 09.11.2016 ob 03:27
Do sem, pač kakor komu paše.Vseeno pa pri 54 letih imeti dva otroka se mi zdi skrajno neumno.Če še bo živ,bo dočakal njuno polnoletnost pri svojih 72-tih.

Tudi jaz sem dobil otroka pri 54-tih. Tore just sem skrajno neumen? Ne počutim se tako, počutim se zelo dobro in zadovoljno.
luckyss
# 08.11.2016 ob 16:09
Pijače iz plastenk...poleg ostale svinjarije seveda..
Forex
# 25.11.2016 ob 23:18
"Neplodnost globoko prizadene moškega ali žensko"

Se strinjam in vsem, ki se to zgodi, želim, da najdejo možnost za izhod iz situacije. Poznam jih veliko , ki so imeli ogromne težave tudi destletje, danes imajo p 2 oz. 3 otroke. Zato glavo pokonci in ne obupat.
Janx
# 09.11.2016 ob 10:41
Mene ne. Kaj naj, če ne gre ne gre, zahvala pa napredni medicini, da lahko že iz praktično nemogočih možnosti naredijo otroka.
veronikad
# 09.11.2016 ob 00:52
taktika "Imeti otroke čim prej (ker je to pač treba met), da bodo pol čim prej pri kuhu in imaš še kej od življenja" je zelo passe, kajti kukr je dons šolanja in iskanja šihta boš s to taktiko šele izgubil življenje, torej je boljša taktika imeta otroke čim kasnej, da imaš od življenja prej (ko si tut mlajši) in se potem stegneš preden zelo zariba s šihtom pri otroku
veronikad
# 09.11.2016 ob 00:45
drugače pa otroci z neskončnimi debatami o tem kako so luškani, kok so ali niso očiju mamici podobni, kok so zrastli .. služijo v glavnem kot pometanje problemov med partnerjema in v širši družini pod tepih, ker se vsega kar kmalu naveličaš, eni pol speljejo, drugi pa naredijo pizderioj s 3 otroci, ločitvijo in vsemi sranji povezanimi, v širši družini se pa tudi v času gicanja z otroci naberejo pod tepihom problemi ki eksplodirajo v dednih jajcanjih ki so tak razvpite v sloveniji in zelo dolgo trajajo še glede na sicer zelo počasno slovensko sodstvo, ker se pol vse umazano perilo prejšnje idile privleče ven
veronikad
# 09.11.2016 ob 00:40
je pa prov zanimivo kako v sloveniji in v zda tisti ki so najbolj za družino, rodnost, vero dom in cesarja blablabla najbolj propagirajo surovo podjetništvo, kapitalizem, potrošništvo ...kajti če bi se človek res hotu it potrošniško-kapitalistični duh časa ki ga omenjeni tok propagirajo, niti spat ne bi mel časa, kaj šele kej druzga in res mnogi 24 ur na dan visijo na fejsu, kot pano in nepostrfni posrednik omenjene vse ponudbe krame ki jo je treba pokonzumirat da bo mogoče gospodarska ras
Sklonjen
# 23.09.2017 ob 18:19
Iz tega je potrebno potegniti nauk... nas odnos do življenja je popolnoma zgrešen. .. razgradnja druzinskih vrednot, tradicionalna družina, sistematična morija še nerojenih otrok-torej splav, kemično preprečevanje nosečnost, LGBT in radikalni feminizem ... vse to mora na duhu in telesu človeka pustiti posledice in vsi vemo, da sta relo in duša del neločljive celote... ne se zdaj čuditi in sprenevedati!!!
sivina
# 16.02.2017 ob 19:10
Odločno preveč mladine se futra s hitro prehrano, samo da je 'ful' okusna, kar izdelovalci znajo narediti že dolgo, pa čeprav iz "smeti", popularne so raznorazne 'pobarvane ' pijače, spet 'ful' okusne in osvežilne, nekateri ti še ekspres dalo orkansko moč itd., nato pa so še alkohol, serija neprespanih noči, pa razna'poživilc' v obliki tabletk pa seveda cigarete in nadalje mamila vseh sorte, pa še kaj posebne vrste kemije bi se našlo; tudi tabletke proti zanositvi niso nedolžne.
pri nemalo takih pride čez leta 'račun' v obliki slabe plodnosti ali celo neplodnosti, potem pa se začne borba za otroka.
Pa saj je tudi pri splošnem zdravju enako; z zg. navedenimi 'dejavnostmi' si ga lahko za kasnejša leta tudi trajno zagreniš!
firtoh
# 08.11.2016 ob 20:42
Jaz sem svoje na tem področju končal.Dva otroka,ki sta že pri svojem kruhu.Gledam pa svojo generacijo 50+,eni poročeni,drugi ločeni,tretji z novimi partnericami porivajo vozičke po cesti.
Pred kratkim se naredil napako.Srečal svojega sošolca z vozičkom/dvojčka.Vem,da ima enako starega sina kot jaz in omenim,da ima luštna vnuka.Gršega pogleda še nisem videl.Tip se je ločil in sta se z novo partnerico odločila za umetno oploditev.Sin iz prvega zakona baje naj ne bi bil njegov.
Do sem, pač kakor komu paše.Vseeno pa pri 54 letih imeti dva otroka se mi zdi skrajno neumno.Če še bo živ,bo dočakal njuno polnoletnost pri svojih 72-tih.
galoper
# 08.11.2016 ob 19:31
Več poučnih člankov na to temo bi zmanjšalo številke. Za primer: Prepogosta aktivnost moških lahko pokaže slab rezultat na kontroli.
Guliarth
# 08.11.2016 ob 17:30
Naredite virtualno starševstvo za mladino, to obvladajo.
Njihove starše pa grajat za katastrofalno vzgojo.
štiblc
# 08.11.2016 ob 16:25
Sami egoisti nobenega domoljuba žalostno...
ob smrtni postelji nobenega le dediči,ki čakajo da se stegneš, žalostno...
Kazalo