Vodušek poudarja, da je s svojo trenutno ekipo zelo zadovoljen in so vsi trije predstojniki kliničnih enot v danih pogojih optimalni. Foto: BoBo
Vodušek poudarja, da je s svojo trenutno ekipo zelo zadovoljen in so vsi trije predstojniki kliničnih enot v danih pogojih optimalni. Foto: BoBo
Ivan Radan
Vodušek je ob izbruhu afere Radan svojim nadrejenim ponudil odstop, ki pa ga ti niso sprejeli. Foto: BoBo

Kot ugotavlja strokovni direktor nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana David B. Vodušek, so se nekoliko spremenili odnosi, čeprav bo tudi za to še potreben čas.

Nadzor po primeru Radan je pokazal, da so zdravniki, ki so vedeli, da naj bi zdravnik Ivan Radan bolniku odredil smrtni odmerek zdravil, čakali nekaj dni, preden je eden izmed njih o tem obvestil nadrejene. Vodušek verjame, da je tudi med temi kolegi danes drugačen odnos in da je treba za neljube dogodke povedati.

Kot je pojasnil v pogovoru za STA, je sam takoj, ko je izvedel za dogodek s kalijem, poklical policijo. Ob tem pa dodaja, da mu mnogi to, da je dogodek naznanil policiji, še vedno štejejo kot veliko napako. A vendarle verjame, da je to "razodetje, da se to ne sme več zgoditi, zdaj prišlo do vseh zaposlenih. Lekcija je bila zelo huda, menim, da so zdaj ozaveščeni, in mene ni strah, da bi se lahko kaj takega ponovilo".

Odstop ponudil, da bi vodstvo spodbudil k prevzemu odgovornosti
Vodušek je ob izbruhu afere Radan svojim nadrejenim ponudil odstop, ki pa ga ti niso sprejeli. Kot pravi, je še vedno prepričan, da je ravnal prav, in bi tudi danes v načelno podobni situaciji storil enako. "Jaz sem v danem kontekstu odgovoren za nevrološko kliniko. Resda stvari niso tako dobro sistemsko izpeljane, strokovni direktor ima slaba orodja za vodenje. A vodenje klinike sem prevzel tudi zavedajoč se teh dejstev," je dejal.

Vodušek je kritičen do sedanjega sistema imenovanja vodstvenih kadrov znotraj klinik. "V našem sistemu strokovnemu direktorju, ki je odgovoren za celotno kliniko, predstojnike na njegovi kliniki postavljajo v vodstvu UKC-ja. Delati mora z ljudmi, ki si jih ni sam izbral. Tak princip ne more voditi v neko usklajeno dejavnost. Tisti, ki ima odgovornost, bi moral imeti tudi orodja, da to odgovornost udejanji. In v takem primeru bo tudi logično, da vodja s svojo ekipo odgovarjal, če bo šlo nekaj narobe. "Ob sedanji prepletenosti pa se večkrat ne sploh ve, kdo je za kaj odgovoren, kar ni prav," pravi Vodušek.

Komunikacija je bila slaba
V primeru Radan je šlo za nesrečen splet okoliščin, ki se redko zgodijo, je dejal Vodušek. Poznejši nadzor ministrstva za zdravje je pokazal, da je bilo na ravni celotnega UKC-ja marsikaj narobe v postopkih dela, a strokovni direktor priznava, da tudi odnosi niso bili pravi. Delno so se ti odnosi zdaj izboljšali, k čemur je pripomogla tudi zamenjava vodilnih na kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo.

Nova je tudi vodja zdravnikov, a še vedno je na oddelku premalo zdravnikov. "V javnosti slišite zgodbo o anestezistih v UKC Maribor, kot lahko vidite na tem primeru, je takega kadra v osnovi premalo," pojasnjuje Vodušek. Dodaja, da je nova vodja oddelka skušala k njim privabiti kolege iz Hrvaške ali Srbije, a tudi tu niso bili uspešni. "To je tako iskan kader, da gredo raje v države, kjer so plače in delovne razmere boljše," je pojasnil Vodušek.

Na vprašanje, zakaj se nevrološka klinika ne izpostavlja v javnosti zaradi te kadrovske zagate, kot so to storili v Mariboru, Vodušek pojasnjuje, da so jih zadnji dogodki in dogajanje v medijih toliko "senzibilizirali", zato se ne izpostavljajo. Predvsem pa se jim zdi, da tudi javno jamranje ne bo pomagalo najti dodatnih zdravnikov.