V proizvodnjo smoothiejev veliko vlagajo tudi industrijski velikani pijač. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
V proizvodnjo smoothiejev veliko vlagajo tudi industrijski velikani pijač. Foto: freedigitalphotos.net


Pred desetletjem so znanstveniki z raziskavami potrdili, da so sladke gazirane pijače med glavnimi vzroki za epidemijo debelosti v razvitih državah, poroča britanski Guardian.

Pijače, kot so kokakola, sprite, pepsi vsebujejo velike količine sladkorja, ljudje pa jih pogosto pijejo tudi med obroki in tako dnevno zaužijejo precej več sladila, kot si predstavljajo.

Ko se je zavest o sladki nevarnosti počasi širila v javnosti, so se ljudje začeli odločati za na videz precej bolj zdrave prakse in alternative. A kot sta za Guardian povedala Barry Popkin in George Bray z ameriške univerze v Severni Karolini, je bilo to očitno le prvo dejanje bitke.

Ljudje se po njunem mnenju ne zavedajo nevarnosti, ki so dobro skrite v na prvi pogled precej bolj zdravih alternativah.

Prehoda so se dobro zavedeli tudi v industrijskih velikanih, kot sta Coca-Cola in Pepsi, ki so hitro začeli vlagati v proizvodnjo sadnih sokov in smoothijev. Coca-Cola je tako lastnik Innocent smoothies, PepsiCo pa se ponaša s Tropicana smoothies.

V industriji so prodajo podkrepili z reklamiranjem pitja sokov, ki naj bi pomagalo doseči nacionalni cilj: sadje in zelenjava, petkrat na dan. In le en 250-mililitrski smoothie je navadno enakovreden dvema porcijama sadja.

Ključna razlika med zaužitjem pravega sadja in le njegovega soka je v občutku sitosti. Marsikdo lahko poje eno ali dve večji pomaranči in se že počuti polnega. Popkin pa opozori: takšna oseba lahko popije smoothie iz šestih pomaranč, kar ne bo nič vplivalo na to, koliko bo čez dve uri pri obroku pojedel.

"Smoothiji torej ne prinesejo drugega kot ves sladkor šestih pomaranč ali kot ena velika kokakola. Zavajajoči so," je za Guardian zatrdil Popkin.

Poudaril je, da bo potrebnih še veliko raziskav, a vse trenutno potekajoče kažejo v isto smer: tako (naravni) sadni sok kot smoothie, oba negativno vplivata tako na stopnjo sladkorne bolezni med prebivalstvom kot na čezmerno telesno težo. Uživanje celega sadja pa ne.