Zdravje
(1)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 1 glasov Ocenite to novico!
false
Številne težave UKC-ja Maribor, kot je pomanjkanje zdravnikov in opreme, so po navedbah Arkove odraz restriktivne kadrovske politike in omejene nabave medicinske opreme v zadnjih letih ter sistemske ureditve zdravstva in razmer znotraj ustanove. Foto: BoBo

Strokovna direktorica mariborskega UKC-ja želi odstopiti s položaja

Vzrok naj bi bile številne težave UKC-ja Maribor
14. februar 2017 ob 16:18,
zadnji poseg: 14. februar 2017 ob 16:21
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Strokovna direktorica mariborskega kliničnega centra Darja Arko je članom sveta zavoda ponudila odstop, ker meni, da v trenutnih razmerah ne more ustrezno opravljati svojega dela.

"V funkciji strokovne direktorice sem odgovorna za strokovno delo bolnišnice, vendar menim, da v obstoječih razmerah svojega dela ne morem opravljati na način, kot bi želela in ki bi zagotovil hitro in učinkovito reševanje stanja, zato vam ponujam svoj odstop," je v pismu članom sveta zavoda zapisala Arkova. Svet zavoda bo njen predlog obravnaval na seji za zaprtimi vrati.

Številne težave UKC-ja Maribor, kot je pomanjkanje zdravnikov in opreme, so po navedbah Arkove odraz restriktivne kadrovske politike in omejene nabave medicinske opreme v zadnjih letih, pa tudi sistemske ureditve zdravstva in razmer znotraj ustanove, med drugim "neoptimalnega sodelovanja nekaterih ključnih sodelavcev".

"Reševanje kadrovskih težav brez možnosti aktivnega vpliva na kadrovsko politiko je tako rekoč nemogoče. Kot institucija ne moremo sami odločati o številu specializacij, ne moremo sami izbrati specializantov, nimamo načina, da jih po končani specializaciji zadržimo v UKC-ju. Prav tako ne moremo organizirati dela na optimalen način (dežurstva) brez soglasja zaposlenih ali jih plačevati zunaj sistema plač javnih uslužbencev," je še zapisala Arkova, ki je na položaju strokovne direktorice od leta 2010, prihodnje leto pa bi se ji iztekel drugi mandat.

Odstop predsednice sveta zavoda UKC-ja
Prejšnji teden je svoj odstop ponudila tudi predsednica sveta zavoda Vlasta Kovačič Mežek. Sodu je po vedno daljših razpravah sveta zavoda izbilo dno decembrsko pismo strokovnih služb UKC-ja Maribor na čelu z Arkovo ministrstvu za zdravje, v katerem so se pritožili zaradi domnevno pretiranih zahtev sveta zavoda. Člani sveta zavoda so bili ogorčeni zaradi takšnega "zahrbtnega" ravnanja, češ da samo opravljajo svojo funkcijo.

Kovačič Mežkova je odstop podala ne le kot predsednica, ampak tudi članica sveta zavoda, saj "se v tej vlogi ne vidi več". "Meni je ključno, da sta zaupanje in strokovnost tako na ravni vseh članov sveta kot vodstva. Samo z roko v roki se da sodelovati," je dejala v izjavi za medije ob prihodu na sejo v UKC Maribor.

Imenovanje druge osebe na mesto Kovačič Mežkove je stvar vlade, ki jo je na to mesto tudi imenovala. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc meni, da bi bila v danih razmerah najboljša rešitev, da se zamenjajo vsi predstavniki ustanovitelja v svetu zavoda. Kdaj se bo to zgodilo, ni znano, zato svet zavoda za zdaj nadaljuje delo v dosedanji sestavi.

VIDEO
Arkova prepušča vodenje UKCM-ja nekomu drugemu
G. C.
Prijavi napako
Komentarji
QUENDI
# 15.02.2017 ob 10:44
....koliko dreka se je nabralo je v tem kliničnem centru....ena velika nezadovoljna družinica....krive so pa verjetno snažilke.....
Kazalo