Bakterije so se prilagodile že skoraj vsem vrstam antibiotikov, zato je najnovejše odkritje še pomembnejše. Foto: EPA
Bakterije so se prilagodile že skoraj vsem vrstam antibiotikov, zato je najnovejše odkritje še pomembnejše. Foto: EPA

Zdravilo so do zdaj testirali le na miših, zdaj pa ga je treba preizkusiti še na ljudeh. Na voljo naj bi bilo v petih ali šestih letih, pravi ekipa ameriških strokovnjakov in dodaja, da so z novo metodo gojenja našli do 25 novih antibiotikov, najbolj obetaven pa je teixobactin.

Ta je pri miših uničil odporne seve tuberkuloze in stafilokokov - virov kožnih, krvnih in pljučnih infekcij, pa tudi vraničnega prisada in bakterije Clostridium difficile, ki povzroča drisko. Teixobactin je pozdravil tudi miši, okužene z visokimi odmerki seva superbakterije Staphylococcus aureus - povzročitelja smrtonosne bolnišnične okužbe mrsa.

To pomeni, da se je pri miših teixobactin odrezal tako dobro kot vankomicin - gre za močan antibiotik, ki ga običajno uporabijo za zdravljenje okužb z bakterijami, ki jih ni mogoče pozdraviti z drugimi zdravili, a se je tudi že proti njemu pojavila odpornost. Znanstveniki so poudarili, da miši pri zdravljenju s teixobactinom niso pokazale nobenih stranskih učinkov.

Mikrobe z novim orodjem iskali v zemlji
Ekipa znanstvenikov z univerze Northeastern v Bostonu se je v iskanju novega zdravila obrnila na zemljo, vir skoraj vseh antibiotikov. Zemlja je prepolna mikrobov, a le odstotek jih je mogoče vzgojiti v laboratoriju. Znanstveniki so zato razvili posebno orodje, iChip. Kot navaja britanski BBC, so ustvarili neke vrste podzemni hotel za bakterije. V vsako "sobo" so postavili eno bakterijo, vse skupaj pa zakopali v zemljo. To je omogočilo, da je edinstvena kemična sestava zemlje pronicala v sobo, hkrati pa je bila bakterija lahko na voljo za preučevanje.

Ekipa, ki je sodelovala pri odkritju, je prepričana, da lahko vzgoji skoraj polovico vseh zemeljskih bakterij.