Zdravje
Tablete, zdravila
Ali nam skozi preplačila denar v zdravstvu še vedno odteka? Kdo in kaj bi moral narediti, da bi prišli do evropsko primerljivih cen in da se denar ne bi izgubljal pri posrednikih in v provizijah? Bo kdo odgovarjal? Foto: BoBo

Tarča: So po razkritju EkstraVisorja bolnišnice nehale metati denar skozi okno?

Bo kdo za odtekanje denarja odgovarjal?
30. marec 2017 ob 15:57
Ljubljana - MMC RTV SLO

EkstraVisor je pred meseci razkril, da slovenske bolnišnice s preplačevanjem zdravil mečejo denar skozi okno. Ali nam skozi preplačila denar v zdravstvu še vedno odteka? Bo kdo odgovarjal?

Spomnimo, da smo že v novembrski oddaji Tarča razkrili izsledke primerjav cen štirinajstih skupin medicinskih pripomočkov in zdravil. Naša podatkovno-preiskovalna skupina EkstraVisor je ugotovila, da nekatere bolnišnice določene pripomočke in zdravila močno preplačujejo. Številke so javnost osupnile.

V novogoriški bolnišnici so le eno vrsto umetnih kolkov leta 2015 preplačali za toliko, da bi za ta denar lahko kupili nov ultrazvok – za eno kolčno protezo so v tej bolnišnici plačali 757 evrov več kot na Jesenicah. Zdravila: slovenske bolnišnice so samo rentgensko sredstvo Jopromid preplačale za četrt milijona evrov in tako zapravile sedem letnih plač radiologa. Mariborskemu kliničnemu centru, ki je kupoval skoraj štirikrat dražje žilne opornice, kot so primerljive ali še boljše v ljubljanskem UKC, bi ob nakupu teh po najnižjih cenah v Sloveniji v blagajni ostalo skoraj pol milijona evrov. Samo pri žilnih opornicah smo ugotovili, da so se njihove cene leta 2015 gibale od 260 do 1500 evrov. Ugledni direktor finske klinike je za oddajo Tarča povedal, da je cena kakovostnih opornic tretje generacije pri njih okrog 130 evrov in da cene po malem, a vztrajno padajo.

Takrat smo ugotovili: če bi vse bolnišnice srčne spodbujevalnike, defibrilatorje in rokavice kupovale po najnižjih cenah, bi prihranile dober milijon evrov. Ali skoraj 588 mesečnih plač zdravnika specializanta. Po naših izračunih bi samo pri 12 skupinah medicinskih pripomočkov lahko prihranili več kot dva milijona evrov.

Nocoj, dobre štiri mesece po razkritju, bomo v Tarči pogledali, kaj se je od takrat spremenilo. Kaj so v tem času naredili, bomo vprašali ministrico za zdravje, organe pregona, pristojne institucije.
.

Gostje: Milojka Kolar Celarc – ministrica za zdravje, dr. Marko Noč – interventni kardiolog, dr. Stanislav Primožič – javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke, Jelka Godec – predsednica parlamentarne preiskovalne komisije za žilne opornice, Marjan Sušelj – direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Boštjan Lindav – pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije, Boris Štefanec – predsednik Komisije za preprečevanje korupcije.
.
TARČA PO EKSTRAVISORJU nocoj ob 20.00 na 1. sporedu Televizije Slovenija.


.
Skupna baza cen medicinskih pripomočkov
Prva, neposredna posledica novembrske oddaje je baza cen medicinskih pripomočkov, ki jo je v takratni oddaji obljubila ministrica za zdravje. Po našem Ekstravisorju so ga poimenovali kar Intravizor. Toda, drugače od našega Ekstravisorja, ta ni neposredno dostopen javnosti. Dostop imajo le direktorji bolnišnic, vsi drugi, tudi strokovna javnost, pa lahko do podatkov pridejo le, če zanje zaprosijo Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije.

Naša podatkovno-preiskovalna skupina EkstraVisor je medtem nadaljevala delo, analizirala takratne in zdajšnje cene in prišla do pomenljivih ugotovitev. Ali nam skozi preplačila denar v zdravstvu še vedno odteka? Kdo in kaj bi moral narediti, da bi prišli do evropsko primerljivih cen in se denar ne bi izgubljal pri posrednikih in v provizijah? Bo kdo odgovarjal?

G. K., Nataša Rijavec Bartha, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
TIGR
# 30.03.2017 ob 20:55
Milojka, Milojka...lepo poješ ampak lažeš kot pes teče! V normalni državi bi ti in ostala skorumpirana ekipa nabijala kamen v kamnolomu! Ob rižu in vodi - se razume!
vnk
# 30.03.2017 ob 16:18
Kul, naslednja Tarča pa naj bo o slabih vsebinah RTVja, da bomo imeli še več takšnih oddaj, namesto šrota. S takšnim se veliko več naredi za dobro Slovencev,.
felipesko
# 30.03.2017 ob 20:54
Vsi so zaskrbljeni in se trudijo,da bi odkrili korupcijo...........
A kaj,ko se kamere čez eno uro ugasnejo.....
Bloodline
# 30.03.2017 ob 20:07
Aha, za porazno finančno stanje v zdravstvu so pa krivi kadilci pa tisti, ki spijejo kako flao vina več od priporočenega.
dylan_dog
# 30.03.2017 ob 20:19
Teta ministica pa pozna samo pred menoj in zdaj... kera gluma.
felipesko
# 30.03.2017 ob 21:08
Še malo,pa bodo javno priznali,da imamo visoke cene zaradi javnega naročanja....haha
Skippy
# 30.03.2017 ob 21:00
@Emsho
plače so kar v rangu tam 5000 evrov+ bruto. Kar vedno vsi pri plačah zamolčijo so dežurstva, ki jim plače podvojijo.
felipesko
# 30.03.2017 ob 21:02
Koliko pa zavarovalnica prizna strošek žilne opornice?
Ni čudno,da pokurijo ves denar do junija,če imajo takšne cene in tudi čakalnim vrstam se ne rabimo čudit......
Skippy
# 30.03.2017 ob 20:58
Odgovor je:
Ne, sedaj samo še dodatno plačujemo, npr. za EkstraVisor
crtomirjansa
# 30.03.2017 ob 20:25
Tistemu, ki je odprl to problematiko in pritisnil na odgovorne je treba dat medaljo, al pa usaj kak tedn dopusta...
Črnibog
# 31.03.2017 ob 10:32
Po dolgem času sem spremljal Tarčo, možno da je bila, v glavnem, takšne blamaže ministra/ministrice in ožjega državnega aparata (policija, vodja korupcije, itd.) še nisem videl. Sramota brez primere, Erika, doktor Noč in tudi Godčeva so jih sesuli z dejstvi tako brutalno, da če bi odstopli že med oddajo, bi bilo prepozno, a danes je nov dan in vsi veselo sedijo v svojih udobnih stolčkih. Živel Slovenistan!
DrekNaPalci
# 04.05.2017 ob 06:23
Plače niso v rangu 5000 bruto, ampak v rangu 1400 neto za specialista, ki dela na kliničnem centru. Za 5000 bruto moraš delat kar nekaj nadur (cirka 120, torej 15 polnih delovnih dni), kar pa ima možnost redko kdo. Tisti, ki pa kaj takega delajo, pa so v to prisiljeni zaradi pomanjkanja kadra. Ljudje, ki mislijo, da 2000 eurov na mesec odtehta to da delaš dvojni delovnik (280 ur mesečno), živijo v povsem drugem svetu kot jaz. Tu tudi ne govorimo o nikakršnem stanju pripravljenosti ali podobnem sranju, ampak fizičnem delu.

Velik se bi vas lahko mal zamislilo nad svojimi komentarji in komu služijo. Na nek način razumem to neskončno sovraštvo do zdravstvnega sistema, vsi smo imeli slabe izkušnje (tudi jaz), sam namesto, da bi ljudje bili produktivni in realni, ter se pogovarjali kako prihraniti denar, da bomo vsi dobili boljšo zdravstveno oskrbo, da se bo na oddelke zaposlovalo več zdravnikov in da bomo končno dobili takšno zdravstvo, ki si ga zaslužimo se zaradi negativne medijske podpore na koncu vsaka taka diskusija premakne na to, koliko dobi nek naključen zdravnik, ki dela 100 nadur na mesec, kot da je to nekaj kar ima vpliv na celotno situacijo.
windmaster
# 30.03.2017 ob 20:21
Denar bo vedno našel pot v žepe, pa če se še tako trudijo preprečevati zlorabe. Barabe so vedno korak v prednosti....
Aeda
# 30.03.2017 ob 18:06
@vsenior, ali verjamete vsemu, kar slišite? Menite, da so "prijateljevi znanci" že kar vsi zdravniki?
Kaj pa objektivnost vašega komentiranja, ali kdaj pomislite na njo?
vsenior
# 30.03.2017 ob 17:44
Prav danes sem slišal, da se prijateljevi znanci zdravniki na družinskih srečanjih pogovarjajo samo še o denarju. Prav nič pa o vsebini svojega dela. Ne verjamem, da bo ministrici uspelo poštimat zdravniško elito. Kuštrin jo je povozil v celoti. Za paciente ni naredila še nič. Čakalne vrste se večajo. Emsho----tudi, če ima zdravnik začetnik 1700 neto, je to v primerjavi z drugimi izobraženci veliko. Svoje odgovornosti zdravniki ne priznavajo. Poglejte KENDO! POdpiram novinarje, saj brez njihovih informacij packarije ne bi prišle na plano. Niso oni krivi, če se potem znotraj zdravniške sfere ne naredi nič! Problem je v politiki, ki teh elitnih barabinov ne zna prizemljiti in pometati iz služb.
Radio
# 30.03.2017 ob 21:09
@skippy:

Se pravi nadure so povsod plačane, v zdravstvu pa ne smejo biti?

Sicer pa bi te prosil za vir za svojo trditev.
Emsho
# 30.03.2017 ob 17:08
Pompozni shizofreni in dvolični novinarji. Pred novim letom smo poslušali kako zdravnik specializant zasluži 2500€ (slo je za bruto znesek, da se napihne velikost plače), danes napišejo da so bolnišnice preplačale skoraj milijon evrov oz. 588 plač specializanta (kar znese 1700€ mesečno. Verjetno mislijo neto znesek, da se očrni bolnišnice in poveča pompoznost ugotovitve. Pa je redkokatera osnovna neto plača specializanta 1700€)

Ne vem a v tej drzavi res ni več objektivnosti...

Da ne bo pomote, to kar delajo ustanove z denarjem je sramota...
Kazalo