Zdravje

Poudarki

  • Zaradi bakterije CRAb-CP naj bi v Mariboru umrla dva bolnika
  • "Ni nujno, da je bila bakterija prevladujoč razlog smrti"
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.8 od 10 glasov Ocenite to novico!
false
V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor poudarjajo, da ni razlogov za preplah zaradi bakterije, saj gre za bakterijo, ki se pogosteje pojavlja v bolnišničnih okoljih, trenutno pa sta pri njih dejansko okužena le dva bolnika. Foto: BoBo
UKC Maribor
Okuženi bolniki so v tako imenovanih "čistih sobah", a kljub temu zdaj raje čakajo s programskimi operacijami, da ne bi nenadoma imeli na oddelku preveč bolnikov. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
VIDEO
Nevarna bakterja je lahko...
VIDEO
Odporna bakterija na UKC...

Dodaj v

UKC Maribor: Ni razlogov za preplah zaradi odporne bakterije

"V osnovi gre za hudo bolne paciente"
26. julij 2016 ob 10:53,
zadnji poseg: 26. julij 2016 ob 15:55
Maribor - MMC RTV SLO, STA

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor se že dalj časa bojujejo z nevarno bolnišnično bakterijo CRAb-CP. Dva okužena bolnika sta umrla, mesečno pa se naleze 10 do 16 novih bolnikov.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor (UKCM) poudarjajo, da ni razlogov za preplah zaradi bakterije. Po besedah vodje enote za obvladovanje bolnišničnih okužb Rajka Saletingerja gre za bakterijo, ki se pogosteje pojavlja v bolnišničnih okoljih, trenutno pa sta pri njih dejansko okužena le dva bolnika.

Saletinger je potrdil, da so imeli dva smrtna primera, kjer so opazili omenjeno bakterijo CRAb-CP, vendar ni mogoče trditi, da je prav to povzročilo smrt. "Gre za že v osnovi hudo bolne paciente, pri katerih vsak dodaten negativen vpliv ni dober. Ne morem pa reči, da je bila ta okužba prevladujoč razlog," je pojasnil.

"Gre za bolnišnično bakterijo, ki se pogosteje pojavlja v bolnišničnem okolju, ker je v osnovi bolj odporna na antibiotike, kar ji omogoča boljše preživetje v takšnih okoljih," je pojasnil. "Bakterija je znana že vrsto let," je dodal, podatkov o prisotnosti te bakterije v drugih slovenskih bolnišnicah pa nima.

Bakterija po njegovih besedah predstavlja tveganje le za manj odporne bolnike, kot so na primer starejši in bolniki z kroničnimi obolenji, medtem ko za zdravega človeka ni nevarna.

Zaznana prisotnost, okužbe so redke
V tem mesecu so prisotnost omenjene bakterije potrdili pri dvanajstih bolnikih, od tega jih je trenutno v bolnišnici še deset. "Samo dva bolnika sta zdravljena z antibiotikom, ker smo ocenili, da gre pri njiju dejansko za okužbo s to bakterijo. Pri ostalih bolnikih je bakterija samo prisotna, na primer v blatu, kar ne pomeni okužbe," je pojasnil. "V večini primerov zaznamo le prisotnost te bakterije, okužbe so redke."

Bolnike zadržujejo v bolnišnici predvsem zaradi tega, ker ne želijo, da bi se bakterija prenesla v druga okolja. "V domovih za starejše je na primer treba te bolnike namestiti v ločene sobe," je povedal.

Prilagojene operacije
Na kirurškem oddelku so v ponedeljek že "prilagodili operativni program", kar dejansko pomeni, da so odpovedali nekatere operacije. Saletinger pravi, da so se tako odločili, ker oddelek za nevrokirurgijo in kirurška intenziva težko uravnavata priliv bolnikov.

Bolezen prišla lani z Reke
Program operacij so zaradi bakterije, ki sta jo v Maribor lani prinesla bolnika z Reke, nekoliko prilagodili le en dan. "Modifikacija operativnega programa se je zgodila samo včeraj, ker smo želeli oceniti stanje. Od danes naprej tečejo kirurški programi normalno," je zatrdil Saletinger. Za prilagoditev števila operacij so se po njegovih besedah odločili samo zato, da ne bi bilo preveč gneče v intenzivni negi.

Nobena operacija ni odpadla
Organizacijski vodja skupnih služb klinike za kirurgijo Jože Ferk je pozneje sporočil, da ni odpadla nobena operacija, ampak je ves postopek dela potekal po ustaljenem ritmu. "Sprva smo sicer preventivno razmišljali v smeri odpovedi oziroma prestavitve določenih operacij, a se zaradi stabilnega stanja znotraj oddelkov za takšen ukrep niso odločili," je navedel.

"Stanje je stabilno," je poudaril Saletinger in dodal, da že skoraj teden dni niso zabeležili novih bolnikov z dokazano prisotnostjo te bakterije. Zdravstveno osebje ob obravnavi takšnih bolnikov uporablja zaščitno opremo, po odpustu bolnika iz bolnišnice pa se njegovo sobo in vse predmete, s katerimi je prišel v stik, temeljito očisti, tudi z aerosoli za razkuževanje. Obiski pri teh bolnikih so omejeni, obiskovalci ob prihodu dobijo zaščitno opremo in navodila, kako ravnati.

Dolgoročno rešitev za boj proti tej bakteriji Saletinger vidi v zadostnem številu ustreznih prostorov in kadra v bolnišnici, saj obravnava takšnih bolnikov terja več časa.

G. C., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
VanDame
# 26.07.2016 ob 11:17
Kmalu bodo antibiotiki povsem neučinkoviti in boš lahko ob nekem čisto običajnem vnetju šel 2 metra pod zemljo, ker se vnetja ne bo dalo pozdraviti. Teh bakterij je čedalje več in se pojavljajo v čedalje hujših oblikah. Ko se bo ta bakterija enkrat tako množično razširila, kot se je npr. MRSA pa bo sploh sranje. Naj se pojavi v nekem zakotnem domu starejših, kjer povečini niti ne bodo vedeli, da jo oskrbovanci imajo, potem pa se te ljudi pošilja v razne bolnišnične ambulante in bomo imeli novo MRSO in to v precej hujši obliki.
seven7
# 26.07.2016 ob 11:10
Takšen sistem kot je sedaj v bolnišnicam, da so oddelki prenatrpani, osebje preobremenjeno vodi k dogajanjem ki jih opisuje novica.

Poznam še sve osebi, ki sta pri operacijo staknili drugo malo manj nevarno bakterijo.

Ta Ukc postaja nevaren.
RJSlo
# 26.07.2016 ob 11:22
No ja. In zadeve obvladajo? Lani 1 primer, letos 52? Dva mrtva? Kako se okužiš s to bakterijo? Okužba po zraku, dotik, itd? Ležiš v postelji in te naskoči?
VanDame
# 26.07.2016 ob 11:35
RJSlo: po moje se prenaša z dotikom, se pravi zdravstveno osebje lahko to prenese s pacienta na pacienta. Je pa tako kot pri drugih tovrstnih okužbah, bolj so ogroženi ali močno prizadeti pacienti npr. v intenzivni negi ali pa starejši, ter ljudje s slabšim imunskim sistemom. Zdrav človek po večini ne bo ogrožen, lahko pa bakterijo prenese na drugega.
Problem je, ker je teh bakterij vse več in ker se antibiotikom na ta račun v prihodnosti slabo piše (in posledično tudi vsem nam).
slovenka.si
# 26.07.2016 ob 12:11
Človeštvo bo /je dobilo izstavljen račun za še eno veliko neumnost, ki si jo je privoščilo, pretiravanje z antibiotiki, ki se jih je jedlo kot bonbončke.
seeblue123
# 26.07.2016 ob 12:01
Z antibiotiki smo se samo opekli, prave nevarnosti šele sledijo.

Antibiotiki so rešili življenja miljonov. Morda tudi tvojim bližnjim. Še vedno pa me zanima, kaj hudiča je CRAb-CP ;).
janez100
# 26.07.2016 ob 11:58
Lahko bi že novinar pogooglal:
CRAb-CP (Karbapenemaze rezistenten Acinetobacter baumannii - Izolirani sev izloča karbapenemazo)
at111
# 26.07.2016 ob 11:46
Težek problem, očitno bomo podlegli človeški brezumni manipulaciji z naravo in okoljem.
Z antibiotiki smo ljudje ravnali povsem brezvestno, še danes se jih marsikje (npr. v živinoreji) uporablja povsem brezmejno.
Podobno nas danes prepričujejo o popolni varnosti GSO in raznih "sodobnih" tehnologijah, posledice pa bodo verjetno še hujše. Vedno ista zgodba - nori in navdušeni znanstveniki mislijo, da so odkrili sveti gral, pozabijo na previdnost in preventivo ter stremijo k slavi in dobičku, kazen pa nato plačajo naslednje generacije.

Z antibiotiki smo se samo opekli, prave nevarnosti šele sledijo.
JanezKranjski
# 26.07.2016 ob 14:06
Prvi primer so zaznali septembra lani, ko so dobili dva bolnika iz bolnišnice na Reki na Hrvaškem.

In anesteziologi iz Reke, ki zdaj množično hodijo delat v UKC Maribor, verjetno nimajo nič veze z zadnjim izbruhom...
PredawnClient
# 26.07.2016 ob 11:59
@seeblue123: gre za acinetobacter baumannii ki proizvajajo karbapenemazo (so odporni na karbapeneme)
thr0l
# 26.07.2016 ob 14:01
mihaj1
To bakterijo so prinesli s sabo migranti. Oni so odporni na to.

To razlago bi pa z veseljem rad slišal. Kako so lahko oni odporni na bakterijo, ki povzroči, da antibiotik ne deluje? Kakšne to fore slišiš :)
Malbec
# 26.07.2016 ob 12:47
@ fantasycamp - Uf, kako enostavno, uvesti karanteno in narediti nove antibiotike. Pomoje se še noben ni tega spomnil... :)
fantasycamp
# 26.07.2016 ob 11:31
Dobr je reku Sam Harris nanovem blogu da bi v US morali delati nove antibiotike ker so stari že praktično ne efektivni!

Bakterije so tudi del evolucije in bodo probale naresti vse da preživijo, mi moramo temu slediti!
mike_casper
# 26.07.2016 ob 12:17
Dobro je napisano da je bakterija prišla s hrvaške. Ti ti hrvati ti!
Bubenhoffer
# 26.07.2016 ob 11:44
to je pa to ko smo goltali antibiotike za vsak prehlad,pa nikoli do konca,in vedno je kaj preživelo,antibiotik rezistentne bakterije se ne da drugace unicit,kot z novim antibiotikom,ki pa je nazalost se vedno v Amzanoskih gozdovih
matori
# 26.07.2016 ob 18:35
Bakterija po njegovih besedah predstavlja tveganje le za manj odporne bolnike, kot so na primer starejši in bolniki z kroničnimi obolenji, medtem ko za zdravega človeka ni nevarna.

In v bolnici ponavadi lezijo zdravi ljudje - salabajzerji pkvarjeni - karantena dokler ne bo vse sterilizirano in bolniki brez nevarnosti
RJSlo
# 26.07.2016 ob 15:48
VanDame
# 26.07.2016 ob 11:35
-------------------------------
No ja. Hvala za odgovor. Res, da bi lahko sam pobrskal, toda moti me površno poročanje. Potem pa željeno najdeš v komentarjih namesto v članku.
matori
# 28.07.2016 ob 14:25
Pa dobro saj je zdravljenje v bolnišnici brezplačno - kaj bi vi radi? Da je kot hotel?

brezplaco?na cem pa si ti?za boljse poznavanje si kdaj oglej kak informativni obracun,ki ga dobi pacient ko zapusti bolnico
doba
# 27.07.2016 ob 12:11
Acinetobacter baumannii, se imenuje tudi 'Iraqibacter', ker se je pojavila med vojno v Iraku v vojaških bolnišnicah, Zakaj že?
jur'
# 26.07.2016 ob 15:48
čez 28 dni bomo videli, čeje to res...
mihaj1
# 26.07.2016 ob 12:59
To bakterijo so prinesli s sabo migranti. Oni so odporni na to. Ko so masovno hodili so jih par dobivali v bolnico in ko so naredili teste so bili pozitivni na vse. Ko se je pa osebje zaščitilio v kafandre so se pa pritožili da jim kratijo človekove pravice. In so lahko potem nosili samo rokavice. Niso hoteli dati gor bolniskih pižam in so bili v svojih oblekah. Tako da veste kam pes taco moli....
QUENDI
# 26.07.2016 ob 12:14
pazi mina.....tudi mladi in tudi drugod.......Treatment Options for Carbapenem-Resistant Enterobacteriaceae ...
džeko
# 26.07.2016 ob 12:11
Ma ja tako je, če se špara in se ne odvzamejo brisi, še posebej če so bolniki iz drugih bolnišnic.
Ko bodo padale tožbe zaradi tega se bo premaknilo, prej ne....prideš zdrav pa umreš zaradi j... bakterije in neznanja.....
seeblue123
# 26.07.2016 ob 11:39
G. C. spet v svojem elementu. Ali mi lahko kakšen strokovnjak pove, katera bakterija je CRAb-CP. Lol
Državljan št.1
# 26.07.2016 ob 11:37
Gotofi smo
Bivši uporabnik
# 28.07.2016 ob 10:09
Pa dobro saj je zdravljenje v bolnišnici brezplačno - kaj bi vi radi? Da je kot hotel?
gozdar1
# 26.07.2016 ob 17:46
Počasi bomo očino spoznali, kaj pomeni nazaj k naravi, ki ga tako radi tu gori promovirajo razni hipster-teoretiki zarot.
Zatarra
# 26.07.2016 ob 13:23
Pričakujem, da se bo Sloveniji v prihodnjih tednih (morda celo mesecih) zgodilo marsikaj izrednega ... :-/ Kot prvi razlog za to vidim pričakovani obisk Valdimirja Putina, ki mu sicer ne nasprotujem! (Druga zgodba je upravičenost poimenovanja ruskih ujetnikov, čeprav ti morda celo v celoti sploh niso bili ruskega porekla, ampak večinoma ukrajinskega (po npr. današnjih poimenovanjih nacionalnih območij), kar bi lahko in morali razčistiti že davno tega, sicer pa najkasneje takoj po letu 1991. Osebno sem sicer trenutno in vsemu navzlic zelo proruski (...).) Toliko za vmes in (upam, da ne) samo v premislek!
vinklkugla
# 26.07.2016 ob 12:23
se že tresem. brezpredmeten članek....
Bendit
# 26.07.2016 ob 11:38
V bolnico gres lah sam umret...
Benkozman
# 26.07.2016 ob 11:28
Adijo slovenija
Prodaneduše
# 26.07.2016 ob 12:38
Vau, zanimivo, več kot je žrtev terorističnih napadov v Sloveniji, čudno, da se tukaj ne repenčite čez bakterije tako, kot se na sosednji niti čez muslimane.
seeblue123
# 26.07.2016 ob 12:02
@PredawnClient
Saj vem, samo novinarju to ni jasno....
fantasycamp
# 26.07.2016 ob 11:09
jebemti dajte to takoj lokalizirat, karanteno takoj!
pazi_mina
# 26.07.2016 ob 11:15
Meni pa manjka ključen podatek...koliko so bili stari tej ki so umrli...90...95 let...Če je tako ni nobene panike...ker oni v teh letih so itak že z eno nogo skozi v grobu...Če pa zaradi bakterije umirajo mladi pol pa je lahko komot panika
Kazalo