Zdravniška zbornica je v štirih letih, kolikor so trajali postopki v tej zadevi, skupno imela še za dobrih 7000 evrov odvetniških stroškov. Foto: BoBo
Zdravniška zbornica je v štirih letih, kolikor so trajali postopki v tej zadevi, skupno imela še za dobrih 7000 evrov odvetniških stroškov. Foto: BoBo

Za Gordano Živčec Kalan je predsednik Zdravniške zbornice Slovenije postal Andrej Možina, ki svoji predhodnici ni želel izplačati celotne odpravnine, zato je Živčec Kalanova zbornico tožila in bila v ponovnem odločanju sodišča uspešna. Kot poroča Delo, je sodba zdaj pravnomočna.

Nekdanja predsednica zbornice je imela med avgustom 2008 in oktobrom 2012 sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za 32-urni delovnik, po pogodbi pa sta ji pripadali še 13. plača in odpravnina v višini šestih mesečnih plač. Ko se je o radodarnih členih pogodbe razvedelo, je Andrej Možina, naslednik Živčec Kalanove, klonil pod pritiski članov zbornice in namesto pogodbeno določene vsote predhodnici izplačal tri plače, zmanjšane za 20 odstotkov, skupno 12.380 evrov neto, navaja Delo.

Zahtevala svojih 50.000 evrov
Živčec Kalanova je zaradi nepopolnega izplačila odpravnine proti zbornici vložila tožbo, saj bi morala po pogodbi dobiti skupno kar 50.664,52 evra, povečano za obresti in preostale pripadke. Medtem pa je zbornica z nasprotno tožbo od nekdanje predsednice zahtevala, da vrne že izplačano "znižano" odpravnino.

Delovno in socialno sodišče ter višje sodišče sta zahtevek nekdanje predsednice po celotni odpravnini zavrnili, a sklenili, da lahko obdrži že izplačano odpravnino. Zadeva je šla nato še na vrhovno sodišče, ki je presodilo, da je bil zahtevek nekdanje predsednice v pretežnem delu, to je v znesku 40.764 evrov, neutemeljen.

Preostali del zahtevka, to je 9901,68 evra, pa je vrhovno sodišče vrnilo v ponovno odločanje prvostopenjskemu sodišču. To je Živčec Kalanovi delno pritrdilo in ji dosodilo bruto 7.406 evrov glavnice, zbornica je morala kriti tudi stroške postopka in sodnih taks v skupni višini skoraj 2.600 evrov. Po novi razsodbi bo zbornico 7.406 evrov skupaj z obrestmi stalo dobrih 10.000 evrov. Zdravniška zbornica se na to odločitev ni pritožila, tako je ta sodba postala pravnomočna.

"Vesela sem, da so se končala osebna maščevanja"
Nekdanja predsednica zbornice je za Delo izrazila zadovoljstvo nad sodno odločitvijo. "Vesela sem, da so se osebno maščevanje in nečednosti nekdanjega predsednika zbornice Andreja Možine ter generalnega sekretarja Braneta Dobnikarja zame uspešno končali," je dejala za Delo in poudarila, da je dokazala, da je bila njena pogodba o zaposlitvi veljavna in zakonita, kar sta Možina in Dobnikar hotela razveljaviti.

Možina pa je za časopis dejal, da morbidnih očitkov o osebnem maščevanju ne razume. Pravi, da si je članski denar vseskozi prizadeval pošteno razporejati. Po njegovem mnenju gre pri tej zgodbi za moralno-etična načela: "Pogodbe s tako visokimi odpravninami se ne bi smele podpisovati. Z njimi se članstvo zagotovo ne bi strinjalo, če bi bilo o tem obveščeno."