NIJZ ocenjuje, da v Sloveniji letno za gripo zboli več kot pet odstotkov prebivalstva, najučinkovitejša zaščita pred gripo pa je ravno cepljenje. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
NIJZ ocenjuje, da v Sloveniji letno za gripo zboli več kot pet odstotkov prebivalstva, najučinkovitejša zaščita pred gripo pa je ravno cepljenje. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Unicef Slovenija
S projektom Punčka iz cunj že 13. leto zapored Unicef Slovenija zbira sredstva za cepljenje otrok v državah v razvoju. Foto: BoBo
Teden cepljenja, ki rešuje življenja

Pravočasno cepljenje proti nalezljivim boleznim je zato nadvse priporočljivo, sporočajo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in hkrati svetujejo, da svojega osebnega zdravnika povprašamo, katera vsa cepljenja nam priporoča. S cepljenjem bomo zaščitili sebe, svoje najbljižje in tudi svojo okolico, so poudarili.

Poleg otroških cepljenj priporočajo cepljenja tudi odraslim, zlasti starejšim, saj bodo tako močno zmanjšali možnost, da zbolijo in s tem poslabšajo svoje morebitne kronične bolezni. V ta namen je koristno cepljenje proti gripi, klopnemu meningoencefalitisu, tetanusu in okužbam z bakterijo pnevmokok.

Pravočasna zaščita s cepljenjem je pomembna tudi pred potovanjem. Potniki se lahko pred odhodom posvetujejo v eni izmed ambulant za potovalno medicino, ki delujejo na vseh devetih območnih enotah NIJZ.

V Sloveniji premalo cepljenj proti gripi
Gripa lahko povzroči hude zaplete, ki ogrozijo zlasti starejše in kronične bolnike. NIJZ ocenjuje, da v Sloveniji letno za gripo zboli več kot pet odstotkov prebivalstva, najučinkovitejša zaščita pred gripo pa je ravno cepljenje. V Sloveniji ne dosegamo zastavljenih ciljev Svetovne zdravstvene organizacije, po katerih naj bi precepljenost starejših proti gripi znašala vsaj 75 odstotkov.

Pnevmokok je bakterija, ki povzroča predvsem okužbe dihal in je eden najpogostejših povzročiteljev pljučnice, lahko pa povzroči tudi druge resne okužbe krvi in možganov.

Tetanus je huda, a zaradi sistematičnih cepljenj, ki so se v Sloveniji začela leta 1951, čedalje redkejša bolezen. Že vrsto let ni bilo primera tetanusa niti pri novorojenčkih in otrocih niti pri mlajših odraslih. V Sloveniji zadnja leta zbolijo le posamezne starejše necepljene osebe, ki so se okužile pri delu v naravi.

Projekt Punčka iz cunj
Skoraj dve tretjini otrok, pri katerih ni bilo osnovnega cepljenja, živi v državah, ki so jih delno ali v celoti prizadeli konflikti po svetu, opozarjajo pri Unicefu. S projektom Punčka iz cunj že 13. leto zapored Unicef Slovenija zbira sredstva za cepljenje otrok v državah v razvoju. S punčkami, ki jih izdelujejo prostovoljci iz vse Slovenije, so pomagali cepiti že 17.800 otrok.

Teden cepljenja, ki rešuje življenja