Srednje medicinske sestre v intenzivnih terapijah so julija stavkale in z UKC-jem dosegle dogovor. Foto: BoBo
Srednje medicinske sestre v intenzivnih terapijah so julija stavkale in z UKC-jem dosegle dogovor. Foto: BoBo
UKC bo denar od sester iztožil

V prihodnjem mesecu pa bodo pripravili individualne izračune preveč izplačanega zneska plač in se poskušali z zaposlenimi v tem času dogovoriti o načinu vračila, pravijo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Če soglasja o načinu vračila preveč izplačanega zneska srednje medicinske sestre, ki opravljajo tudi delo diplomiranih, in vodstvo UKC-ja ne bodo dosegli, bo UKC zakonsko zavezan, da mora preveč izplačani znesek od zaposlenega zahtevati s tožbo pred pristojnim sodiščem, še opozarjajo v kliničnem centru.

Posledice znižanja plač si bodo v UKC-ju prizadevali omiliti
Ob tem v UKC-ju pravijo, da si bodo - skladno z dogovorom in obljubo ob koncu zadnje stavke srednjih medicinskih sester v enotah intenzivne terapije III, ki je potekala julija - prizadevali omiliti posledice finančnih obveznosti, ki izhajajo iz omenjenih ukrepov. Ob omenjeni julijski stavki srednjih medicinskih sester, ki je potekala predvsem zaradi odvzema napredovanj, so za presojo spornega vprašanja zaprosili inšpektorat za javno upravo, ki je pristojen za nadzor plač v javnem sektorju.

Kot so pojasnili v UKC-ju Ljubljana, inšpektorica v zapisniku o nadzoru ugotavlja nepravilne določitve plače, povezane z napredovanji v deležu zaposlitve na delovnem mestu diplomirane medicinske sestre v enotah intenzivne terapije III. Ob tem inšpektorat zavodu nalaga, da mora izplačevati plače skladno s pogodbami o zaposlitvi iz aprila in skleniti dogovor o načinu vrnitve preveč izplačanega zneska.

V Pergamu ob morebitnem znižanju plač napovedujejo tožbe
Predstavniki sindikata Pergam so ob tem poudarili, da se ne strinjajo z ugotovitvami inšpektorata, da je ljubljanski klinični center nekaterim medicinskim sestram napačno izplačeval plače, ko jim je priznal napredovanja za delo diplomirane sestre. Če bodo zdaj srednje medicinske sestre imele nižje plače, v Pergamu napovedujejo tožbe.

UKC bo denar od sester iztožil