V UKC-ju naj bi menili, da Slovenija nima izšolanih kirurgov za izvajanje programa in da ni dovolj na srcu bolnih otrok, zato predlagajo prekinitev izvajanja programa otroške srčne kirurgije. Foto: BoBo
V UKC-ju naj bi menili, da Slovenija nima izšolanih kirurgov za izvajanje programa in da ni dovolj na srcu bolnih otrok, zato predlagajo prekinitev izvajanja programa otroške srčne kirurgije. Foto: BoBo
false
V UKC-ju Ljubljana predlagajo ustavitev programa otroške srčne kirurgije, ker ne morejo zadostiti priporočilom mednarodne komisije, ki je opravila zunanji strokovni nadzor. Foto: BoBo
Andrej Možina
Enoten cilj je po besedah predsednika zdravniške zbornice, da program teče v Sloveniji, da se naveže na neki večji center v Evropi in v naslednjih letih morda postane center za širšo regijo osrednje Evrope in tudi Zahodnega Balkana. Prepričan je, da se to da, ampak "treba je hitro delati in si nehati metati polena pod noge ter slediti ključnemu cilju". Foto: BoBo

Med zunanjim nadzorom nad otroško srčno kirurgijo so pogrešali dokumentacijo za leto 2012, UKC pa jo je zdravniški zbornici in ministrstvu za zdravje sinoči le poslal. Komisija, ki je opravila nadzor, je namreč ugotovila, da manjka več kot 15 odstotkov dokumentacije oziroma za 12 otrok, operiranih leta 2012. Ministrica je sicer zagrozila, da bo zadevo prijavila ustreznim organom, če dokumentacije ne bi poslali do včeraj.

Kaj bo z otroško kirurgijo?

Dokler ne bo končne rešitve, pa predlagajo, naj se izvajanje programa začasno ustavi, saj menijo, da ne morejo zadostiti priporočilom mednarodne komisije, ki je opravila zunanji strokovni nadzor.

"Glede na materialne in kadrovske zmožnosti smo, v skladu z jasno opredeljenimi priporočili, ki izhajajo iz poročila mednarodne komisije za doseganje mednarodnih standardov za zagotavljanje varnih storitev na področju izvajanja programa otroške srčne kirurgije, kot eno izmed opcij predlagali, da naj bi izvajanje tega programa do dokončne odločitve začasno ustavili," so pojasnili.

Za uspešen in varen program bi morala biti stalno navzoča najmanj dva kardiokirurga, na leto pa bi morali opraviti vsaj 250 operacij, do zdaj pa so jih približno 80.

Hkrati pa se v UKC-ju zavedajo, da bo imela končna odločitev posledice tudi za zdravstvo v širšem slovenskem prostoru, zato poudarjajo, da odločitev ne more biti samo v njihovi pristojnosti, zato predlagajo, da ključni deležniki - ministrstvo za zdravje, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in UKC Ljubljana - poiščejo rešitev, ki bo za slovensko zdravstvo optimalna.

Ministrstvo se je obrnilo na zdravstveni svet
Dokončno odločitev o usodi programa otroške srčne kirurgije naj bi sprejela ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je zaradi strokovnih vprašanj že zahtevala presojo zdravstvenega sveta.

Kot so pojasnili na ministrstvu, bo predlagane možnosti v sredo obravnaval zdravstveni svet kot najvišji strokovni posvetovalni organ ministrstva. Ministrica je svet namreč zaprosila, da "v najkrajšem času obravnava predlagane možnosti z vseh vidikov, saj gre v prvi vrsti za strokovna vprašanja".

Program brez težav ukinili v Innsbrucku
Zaustavitev programa otroške srčne kirurgije v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana je le ena izmed možnosti, ki jih je vodstvo UKC-ja predlagalo ministrstvu za zdravje in zdravniški zbornici, je pojasnil strokovni direktor UKC-ja Sergej Hojker. Po njegovem mnenju ustavitev programa ni najboljša rešitev, a odločitev prepuščajo politiki in stroki.

Ob tem je poudaril, da želijo širši konsenz tako strokovne javnosti kot politike, kakšna naj bo usoda programa. "To, kar smo delali zadnji dve leti, smo delali po naši presoji, zdaj pa je čas, da se odločimo širše," je dejal.

Zaustavitev programa po njegovem mnenju ni najboljša rešitev, hkrati pa je spomnil, da so takšen program brez kakršnih koli težav pred kratkim ukinili v bolnišnici v Innsbrucku v Avstriji.

Enoten cilj: Program ostane v Sloveniji in se v prihodnje še razširi
Pobuda UKC-ja, naj se glede otroške srčne kirurgije doseže najširši konsenz, je na neki način pričakovana in premišljena, na zdravniški zbornici pa jo podpirajo, pa pravi predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina. Konsenz je po njegovem mnenju mogoče doseči v kratkem času, s tem pa bi se izognili začasni zaustavitvi programa.

"Mi si preprosto v takih trenutkih ne moremo privoščiti, da bomo razmišljali tedne in mesece. Tu ni kaj dosti za razmišljati, treba se je usesti za mizo, to je mogoče rešiti v enem tednu," je ob tem poudaril predsednik zdravniške zbornice. In s tem bi, kot je dodal, odpadel tudi ta razlog, da bi začasno zaustavili program.

Enoten cilj je po njegovih besedah, da program teče v Sloveniji, da se naveže na neki večji center v Evropi in v naslednjih letih morda postane center za širšo regijo osrednje Evrope in tudi Zahodnega Balkana. Prepričan je, da se to da, ampak "treba je hitro delati in si nehati metati polena pod noge ter slediti ključnemu cilju".

ZZZS ni seznanjen s predlogom
Medtem so z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) sporočili, da s predlogom za prekinitev programa otroške srčne kirurgije niso seznanjeni, zato ga niso želeli komentirati. Po mnenju ZZZS-ja je sicer prav, da se o predlogu za ustavitev programa izreče ministrstvo.

ZZZS sicer nima natančne statistike o številu operacij na srcu otrok, izvedenih v preteklih letih, saj UKC Ljubljana o tem vodi lastno politiko. Ima pa podatke o številu takšnih v tujini, ki jih je ZZZS plačal od leta 2012, ko je nastopila težava zaradi odsotnosti ustreznega srčnega kirurga v UKC-ju.

Leta 2014 v tujino napotenih 60 otrok
Leta 2012 je tako ZZZS na zdravljenje v tujino napotil devet otrok, leta 2013 pet, leta 2014 pa že 60 otrok. Letos je do 30. septembra na zdravljenje v tujino odšlo 20 otrok. Pri tem so v ZZZS-ju poudarili, da gre le za del srčnih operacij, ki so bile potrebne, in da se je del operacij izvajal pri nas.

Na ZZZS-ju vse stroške za srčne operacije otrok v tujini, ki so jih plačali od leta 2012 do 30. septembra letos, ocenjujejo na 3,4 milijona evrov. Ena operacija torej stane okoli 36.000 evrov.

Napotitev otrok na srčne operacije v tujino je po mnenju ZZZS-ja ekonomsko manj ugodna. Neredki so namreč primeri, ko je treba za prevoz uporabiti tudi poseben medicinski letalski prevoz, katerega cena znaša praviloma okoli 7.000 evrov, kar lahko predstavlja tudi že okoli 30 odstotkov vrednosti operacije v tujini, so dodali.

Zdravniki opozarjajo na posledice morebitne ukinitve programa
Deset zdravnikov specialistov kliničnega oddelka za otroško kirurgijo, intenzivno terapijo ter službe za kardiologijo je v skupni izjavi izrazilo nasprotovanje predlogu za zaustavitev programa otroške srčne kirurgije in opozorilo na številne posledice, ki bi jih to imelo.

Z ukinitvijo programa bi se po njihovih navedbah v Sloveniji prekinila nekaj desetletna tradicija zdravljenja bolnikov (otrok in odraslih) s prirojenimi srčnimi napakami. Prenehanje kongenitalnega kardiokirurškega programa pa bi posledično povzročilo tudi ukinitev invazivne diagnostike in intervencijske terapije pri bolnikih s prirojenimi srčnimi napakami, kot izhaja tudi iz poročila o izrednem strokovnem nadzoru.

Kot so zapisali, bi ukinitev programa okrnila tudi znanje in izkušnje zdravnikov ter drugega osebja v enoti intenzivne terapije, ki skrbijo za najtežje bolnike s srčnim popuščanjem. Ta znanja in veščine pa so nujno potrebne pri zdravljenju številnih hudo bolnih in poškodovanih otrok, ki so življenjsko ogroženi.

Med zunanjim nadzorom nad otroško srčno kirurgijo so pogrešali dokumentacijo za leto 2012, UKC pa jo je zdravniški zbornici in ministrstvu za zdravje sinoči le poslal. Komisija, ki je opravila nadzor, je namreč ugotovila, da manjka več kot 15 odstotkov dokumentacije oziroma za 12 otrok, operiranih leta 2012. Ministrica je sicer zagrozila, da bo zadevo prijavila ustreznim organom, če dokumentacije ne bi poslali do včeraj.

Kaj bo z otroško kirurgijo?