Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v četrtek razglasila pandemijo nove gripe. Foto: EPA
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v četrtek razglasila pandemijo nove gripe. Foto: EPA
Janko Kos
Glede cepiva za ptičjo gripo je profesor Kos povedal, da je bilo pripravljeno že pred nekaj časa in po njegovih podatkih tudi odobreno pri ameriških zdravstvenih oblasteh, vendar ni šlo v prodajo, ampak v strateške zaloge ZDA za primer pandemije. Foto: www.ffa.uni-lj.si

Nova gripa je izbruhnila konec aprila in strokovnjaki napovedujejo, da bi lahko cepivo proti virusu razvili do septembra. Profesor Janko Kos s Fakultete za farmacijo je povedal, da gre za razvoj novega cepiva zaradi razlikovanja od prejšnjih podobnih virusov.

Vzrok za te razlike je po Kosovih besedah velika variabilnost virusov, kar pomeni, da se v njihovem nukleotidnem zaporedju neprestano pojavljajo razlike, ki so posledica mutacij, to pa se odraža na virusnih proteinih, ki imajo pri različnih virusnih sevih različno strukturo in s temi razlikami je povezana tudi funkcionalnost teh virusnih proteinov.

Različen čas za razvoj virusa
Kos je dejal, da je čas za pripravo cepiva proti posamezni vrsti virusa lahko zelo različen in je predvsem odvisen od tega, kako hitro se virus “množi” v sistemu, ki ga uporabljamo za njegovo replikacijo.

V primeru virusov influence se uporabljajo za replikacijo predvsem jajca, deloma tudi celične kulture. Pripraviti je treba zadostno količino virusov, da se replikacija pospeši in uporabijo različni pristopi, na primer združevanje s kakim drugim virusom, ki se v gojišču hitro razmnožuje.

Pri razvoju cepiva je pomembno namnožiti zadostno količino virusov, bodisi v jajcih ali celičnih kulturah. To gojenje mora biti strogo nadzorovano. Te viruse izolirajo, jih nato oslabijo in pripravijo primerno formulacijo, to pomeni obliko, ki jo lahko vnesemo v prejemnika. V to se dodajo tudi adjuvansi, ki dodatno spodbudijo imunski odziv, pravi prodekan.

Cepivo (oslabljeni virus) oziroma antigeni na njegovih proteinih spodbudijo specifični imunski odziv v prejemniku (nastanek protiteles, T-celični imunski odziv), ta pa ob okužbi hitro reagira z virusi in omogoči njihovo inaktivacijo.

Po testiranjih dovoljenje za uporabo
Cepivo mora prestati predpisane predklinične in klinične faze testiranj, ki zagotavljajo njegovo učinkovitost in varnost. Brez tega mu regulatorne službe ne morejo dati dovoljenja za uporabo. Glede na izkušnje, ki jih imajo proizvajalci cepiv s podobnimi virusi, so določene stopnje teh testiranj lahko podobne ali enake in zaradi tega je postopek hitrejši.

Potrebna testiranja je mogoče izvesti v nekaj mesecih, seveda se absolutne varnosti ne da zagotoviti tudi z daljšimi kliničnimi testiranji, je povedal Kos in dodal, da po njegovih informacijah vsako farmacevtsko podjetje (Sanofi, Novartis, Roche,...) posebej razvija cepivo.

Gregor Valenčič