Srce so izrezali in tumor odstranili zunaj prsnega koša, rekonstruirali manjkajočo steno preddvora z biološkim materialom ter
Srce so izrezali in tumor odstranili zunaj prsnega koša, rekonstruirali manjkajočo steno preddvora z biološkim materialom ter "popravljeno" srce ponovno vsadili v prsni koš. Foto: BoBo

Srce so izrezali in tumor odstranili zunaj prsnega koša, rekonstruirali manjkajočo steno preddvora z biološkim materialom in "popravljeno" srce ponovno vsadili v prsni koš. Operacijo so opravili s pomočjo zunajtelesnega krvnega obtoka v normotermiji, srce pa operirali v posodi z ledom zunaj prsnega koša, so sporočili iz UKC-ja Ljubljana.

Maligni tumorji srca in njihovo operativno zdravljenje niso pogosti, operacije pa so lahko tudi tehnično izredno zahtevne, saj je treba odstraniti tumorsko tkivo le do te mere, da je črpalna funkcija srca še mogoča in zadovoljiva. Vseeno pa se s takšnimi operacijami lahko uspešno podaljša in zagotovi kakovost življenja tako prizadetih bolnikov.

Presaditev srca zahteva timsko delo, v katerem sodelujejo kardiokirurgi, kardilogi, anesteziologi, instrumentarke, perfuzionisti ter številno drugo medicinsko osebje, so še spomnili.

Prvo uspešno avtotransplantacijo na svetu je leta 1986 sicer opravil kirurg Miro Košak.