V Sloveniji poteka teden boja proti raku, največ dogodkov pa pripravljajo na onkološkem inštitutu. Foto: BoBo
V Sloveniji poteka teden boja proti raku, največ dogodkov pa pripravljajo na onkološkem inštitutu. Foto: BoBo
Teden boja proti raku

Za rakom letno v Sloveniji zboli okrog 12.000 ljudi, umre pa jih približno 6000. Glede na trenutna gibanja lahko pričakujemo, da bo med rojenimi leta 2009 za rakom do 75. leta starosti zbolel eden od dveh moških in ena od treh žensk. V Sloveniji je pri moških najpogostejši rak prostate, ki je na tem mestu zamenjal pljučnega raka. Pri ženskah pa je najpogostejši rak dojk.

Pet najpogostejših vrst raka so kožni rak z izjemo melanoma, raki debelega črevesa in danke, prostate, pljuč in dojk, ki obsegajo 59 odstotkov vseh novih primerov rakavih bolezni, je pojasnila vodja epidemiologije in registra raka na onkološkem inštitutu Maja Primic Žakelj.

Številne vrste raka je danes mogoče pozdraviti ali vsaj učinkovito zdraviti. Razen v nekaterih primerih velja, da so zgodnje oblike raka lažje ozdravljive kot rak v pozni fazi. Zato je pomembno, da ljudje ne odlašajo predolgo z obiskom zdravnika, če opazijo znake ali težave, ki bi lahko pomenile začetek rakave bolezni.

Rakava obolenja postajajo problem celotne družbe, saj imajo daljnosežne posledice za družbeni in gospodarski razvoj. Prav tako je rak splošna epidemija, saj prizadene ljudi vseh starosti in vse socialno-ekonomske skupine, pri čemer nesorazmerno breme nosijo države v razvoju. Po svetu povzroči več smrti kot virus HIV, tuberkuloza in malarija skupaj.

Rak prizadene vse starosti, čeprav je v razvitem svetu zaradi staranja prebivalstva vse več primerov te bolezni med starejšimi od 65 let. Pri teh bolnikih je zdravljenje zaradi številnih spremljajočih bolezni bolj zapleteno, zato bo treba več strokovnjakov usposobiti za zdravljenje teh bolnikov.

Organizirani bodo številni dogodki
V okviru tedna boja proti raku bodo organizirani številni dogodki. V ponedeljek bodo na Onkološkem inštitutu Ljubljana predstavili najpomembnejše podatke iz novega poročila registra raka in nekatere dosežke državnega programa obvladovanja raka. Dan pozneje bo na Onkološkem inštitutu učna delavnica o prijavljanju rakavih bolezni.

V sredo bo na ministrstvu za zdravje slavnostna seja Zveze slovenskih društev za boj proti raku, kjer bodo predstavili svoje delo v preteklem letu in podelili plakete in priznanja. V četrtek pa bodo na osnovni šoli Milojke Štrukelj v Novi Gorici izmed vseh slovenskih učencev, ki so podpisali slovesno obljubo, da letos ne bodo začeli kaditi, izžrebali za dva avtobusa srečnežev, ki bodo odšli na tradicionalni nagradni izlet v Gardaland. Dan za tem bo na Onkološkem inštitutu tradicionalni dan odprtih vrat.

Teden boja proti raku