Vabe so namenjene divjim živalim, zato na Vursu prosijo lastnike psov, da vodijo svoje ljubljenčke na sprehode na povodcu. Foto: BoBo
Vabe so namenjene divjim živalim, zato na Vursu prosijo lastnike psov, da vodijo svoje ljubljenčke na sprehode na povodcu. Foto: BoBo

Veterinarska uprava bo predvidoma 5. maja začela izvajati spomladansko akcijo cepljenja lisic proti steklini, v kateri bo z letal spuščenih 460.000 vab. Akcija bo predvidoma trajala do konca junija 2012.

Polaganje vab se bo izvajalo na celotnem ozemlju Slovenije
Glavni namen akcije je varovanje ljudi pred to izredno nevarno boleznijo, zaradi katere vsako leto po svetu umre več kot 55.000 ljudi, večinoma otrok. S položenimi vabami nameravajo na VURS-u dejavno zaščititi populacijo lisic v slovenskih gozdovih in tako preprečiti širjenje bolezni.

Iz Vursa so sporočili, da se bo polaganje vab izvajalo na celotnem ozemlju Slovenije z višine 300 metrov, pri čemer bodo uporabljena letališča Jožeta Pučnika, Portorož, Murska Sobota in Novo mesto, po potrebi pa bosta vključeni tudi letališči v Celju in Slovenj Gradcu.

Vurs ob tem prebivalce Slovenije opozarja, da se nastavljenih vab za lisice ne dotikajo in da o tem poučijo tudi otroke. Če najdete vabo na svojem dvorišču ali vrtu, jo primite z vrečko in odvrzite v najbližji grm ali v smeti, če pa je prišla vsebina vabe v stik s sluznico ali svežo rano, to mesto dobro sperite in umijte z milom.

Vabe so namenjene divjim živalim
Ker se vsak stik z vabo obravnava kot ugriz stekle živali, nemudoma obiščite najbližjo antirabično ambulanto. Enako ravnajte tudi v primeru, da vas ugrizne ali opraska potepuška ali divja žival.

Vabe so namenjene divjim živalim, zato na Vursu prosijo lastnike psov, da vodijo svoje ljubljenčke na sprehode na povodcu. Vaba je sicer za pse neškodljiva in se z njo po zaužitju zagotovi le imunizacija.