V Vzajemni razmišljajo, da bi prihodnje leto zmanjšali prispevke za dodatno zavarovanje za en evro. Foto: BoBo
V Vzajemni razmišljajo, da bi prihodnje leto zmanjšali prispevke za dodatno zavarovanje za en evro. Foto: BoBo

Za to potezo so se v Vzajemni odločili, ker imajo letos nižje odhodke za zdravstvene storitve od načrtovanih, zato zavarovancem vračajo okoli 12 milijonov evrov.

Predsednik uprave Vzajemne Aleš Mikeln je povedal, da bi potezo lahko interpretirali kot posledico previsokih premij. V Vzajemni zagotavljajo, da namen vrnitve tega denarja ni komercialne narave. "Vzajemna danes prvič kaže poslanstvo vzajemnega zavarovanja". "Ko nastanejo viški, se jih vrne zavarovancem, ko primanjkuje, pa se premije ustrezno prilagodijo," je razložil Mikeln.
Bodo premije nižje?
Uprava je od nadzornega sveta tudi dobila pooblastilo, da preuči možnosti znižanja premije v prihodnjem letu za en evro. A kot je opozoril Mikeln, je odločitev odvisna od projekcij stroškov za zdravstvo za prihodnje leto in morebitnih načrtov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije glede sprememb v vrednosti kritij na področju obveznega in dopolnilnega zavarovanja.

Na dokončno odločitev o znesku premije bodo vplivali tudi izračuni o kapitalski ustreznosti na podlagi spremenjene zakonodaje in evropske direktive Solventnost II.

Član uprave Vzajemne Neven Cvitanović je dejal, da od marca sklenitev novih zavarovanj v Vzajemni presega število odpovedi. Vseeno pa imajo negativen trend števila zavarovancev, saj jih okoli 1.000 mesečno umre, prav tako imajo določene težave s plačilno nedisciplino.

Nižje premije odvisne od poslovnega okolja
V prostovoljnih zdravstvenih zavarovalnicah Adriatic Slovenica in Triglav pa so še brez konkretnih odgovorov, ali bodo po vzoru Vzajemne znižali premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

V Adriaticu Slovenici so pojasnili, da še ni znano, kakšni bodo učinki na poslovni izid dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zaradi znižanja cen nekaterih zdravil, po drugi strani pa povišanja cen oziroma stroškov bolnišničnih storitev.

V zdravstveni zavarovalnici Triglav pa so zapisali, da bodo vse spremembe normativnega in poslovnega okolja tudi v prihodnje skrbno spremljali. Dodali so, da vse odločitve, ki so povezane z oblikovanjem ustrezne višine premije, sprejemajo na podlagi pravil zavarovalniške stroke in v dobro zavarovancev.

Sicer pa v nobeni od dopolnilnih zdravstvenih zavarovalnic še ne vedo, kako bodo razporedili dobičke iz preteklih let. Skupščina Vzajemne bo o tem odločala v začetku prihodnjega leta, tudi iz Adriatica Slovenice te odločitve ni moč pričakovati pred novim letom. V zdravstveni zavarovalnici Triglav pa teh rezerv iz preteklih let nimajo.