Stavka bi se lahko v prihodnjem tednu zaostrila, tako da bodo zdravniki opravljali le še tiste zdravstvene storitve, ki jih nalaga zakon v času stavke. Foto: Pixabay
Stavka bi se lahko v prihodnjem tednu zaostrila, tako da bodo zdravniki opravljali le še tiste zdravstvene storitve, ki jih nalaga zakon v času stavke. Foto: Pixabay
UKC, klinični
Zaradi stavke bo v UKC-ju Ljubljana po predvidevanjih prihodnji teden odpadla polovica operacij. Foto: BoBo
V bolnišnicah že čutijo posledice stavke

Z največjimi težavami se sicer spoprijemajo v ptujski bolnišnici, kjer so po njihovih navedbah na robu zloma. Ptujska bolnišnica je zato po dogovoru s predstavniki sindikata Fides omilila stavko. Zaradi stavke pa se podobne težave pojavljajo tudi v nekaterih manjših bolnišnicah.

Strokovna direktorica brežiške bolnišnice Mojca Savnik Iskra je pojasnila, da so programi začeli odpadati zlasti zaradi pomanjkanja anesteziologov, do zdaj so morali prestaviti tri kirurške operacije, če se bo stavka še zaostrovala, bodo odpadli vsi nenujni programi in še več ambulant.

Se bo na Jesenicah ponovila ptujska zgodba?
Na Jesenicah ugotavljajo, da ob uveljavljanju 40-urnega tedenskega delovnika nimajo dovolj zdravnikov na nobenem oddelku. V jeseniški bolnišnici imajo največ težav na pediatričnem, kirurškem, ginekološko-porodniškem, radiološkem in internističnem oddelku, kjer morajo kljub stavki zdravniki delati več kot 40 ur, da lahko organizirajo neprekinjeno zdravstveno varstvo.

Po besedah direktorja bolnišnice Janeza Poklukarja namreč večina zdravnikov na mesec opravi od 200 do 270 ur.

Na Jesenicah se v primeru zaostrovanja stavke bojijo ponovitve zgodbe s Ptuja, zato pozivajo vlado in Fides, naj čim prej uskladita stališča.

Večje težave šele prihajajo
V slovenjgraški bolnišnici je ta teden odpadlo od 30 do 70 odstotkov operacij, je povedala v. d. direktorice bolnišnice Jasna Uranjek, ki poudarja, da se stavka še ni izrazila v polni meri. Glede na napovedi pričakuje prihodnji teden več težav predvsem na manjših oddelkih. Tako kot v jeseniški bolnišnici se tudi v Slovenj Gradcu bojijo, da bi se prihodnji teden lahko pokazalo podobno stanje, kot je v ptujski bolnišnici.

V bolnišnici je sicer zaposlenih 88 zdravnikov specialistov, v stavki pa jih ne sodeluje okoli tretjina.

Soboška bolnišnica močno kadrovsko podhranjena
"Trenutno v bolnišnici primanjkuje 34 specialistov, da bi delo potekalo varno in dostojno za zdravnika in bolnika. Prekipelo nam je, želimo standarde, normative, ki veljajo za zahodno Evropo, od ministrstva pa, da to potrdi. Vemo, da se to ne bo zgodilo na hitro, a pričakujemo strategijo in politiko zaposlovanja in reševanja težav,
" je povedal predsednik Fidesa za Pomurje Borislav Vrbanec.

Prihodnji teden bodo v soboški bolnišnici odpovedali vse nenujne posege, bolnike pa bodo uvrstili na posebno listo čakajočih.

UKC Ljubljana: Bolnikom je treba zagotoviti ustrezno obravnavo
Posegi množično odpadajo tudi v UKC-ju Ljubljana
, po nekaterih informacijah tudi v mariborskem kliničnem centru, čeprav v. d. direktorja Janez Lavre to zanika.

V ljubljanskem kliničnem centru se s Fidesom sicer dogovarjajo, da bi delo za anesteziologe lahko organizirali tako, da bi ga razporedili prek rednega delovnega časa, torej več kot 40 ur na teden. "V tem tednu smo zagotavljali normalno obravnavo našim pacientom, je pa nekaj posegov odpadlo zaradi samega omejevanja dela zdravnikov," je povedal generalni direktor UKC-ja Ljubljana Andraž Kopač.

Dodal je, da sicer še niso seznanjeni z vsebino pogovorov med sindikatom Fides in ministrstvom za zdravje, je pa Kopač poudaril, da je njihova naloga bolnikom zagotoviti ustrezno zdravstveno obravnavno.

Strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko je dodal, da na področju kirurgije stanje obvladujejo, največ težav pa se kaže na področju anesteziologije. "Na področjih, kjer kadra primanjkuje, se je hitro pokazalo, da 40 ur dela na teden ni dovolj," je še opozoril in hkrati poudaril, da so vsi bolniki, ki nujno potrebujejo operacijo, tudi operirani.

Stavka se bo zaostrila
Stavka se bo po napovedih Fidesa v prihodnjem tednu zaostrila, tako bodo zdravniki opravljali le še tiste zdravstvene storitve, ki jih nalaga zakon v času stavke. Obravnavali naj bi le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov.

V bolnišnicah že čutijo posledice stavke