Zdravniki se na ljubljanski urgenci spopadajo s premajhnimi prostori in zastarelim potekom dela, zaradi katerega imajo dostikrat občutek, da ne morejo narediti vsega. Foto: BoBo
Zdravniki se na ljubljanski urgenci spopadajo s premajhnimi prostori in zastarelim potekom dela, zaradi katerega imajo dostikrat občutek, da ne morejo narediti vsega. Foto: BoBo
urgenca ljubljana
Gradnje druge faze ljubljanske urgence se bo lotil Kolektor Koling. Foto: BoBo

Na razpis za izgradnjo druge faze ljubljanske urgence - ponudbe so odpirali konec decembra - so se poleg SGP Pomgrada in Kolektorja Kolinga potegovali še IMP, Strabag in Guerrato SPA.

Razpis za gradnjo urgence razveljavljen

Ministrstvo za zdravje ne bo razveljavilo razpisa za gradnjo druge faze ljubljanske urgence. Nova naj bi bila končana do konca leta 2018. Zdravniki pa se ob tem pritožujejo nad trenutnimi razmerami, v katerih težko delajo.

"To urgenco je čas povozil pred 15 leti, iz dneva v dan pa je le slabše," je do pogojev delo na urgenci kritičen predstojnik travmatologije Matej Cimerman. Predvsem zdravnike motijo premajhni prostori, kjer ne poteka celotna diagnostika na enem mestu, kot to predvideva moderna travmatologija. Najtežje poškodovane bolnike tako vozijo v prvo nadstropje in s tem izgubljajo dragocene sekunde.

Samo na kirurškem delu ljubljanske urgence dnevno pregledajo več kot 300 ljudi, pri čemer imajo letno tudi več sto reanimacij. Vse postopke sicer opravljajo po protokolih, vendar imajo, tako Cimerman, v takšnih razmerah dostikrat občutek, da ne morejo narediti vsega.

Namesto Pomgrada bo gradil Kolektor
Sicer pa se je zgodba z izgradnjo nove ljubljanske urgence začela premikati. Ministrstvo je namreč danes sporočilo, da ne bo razveljavilo razpisa za gradnjo druge faze diagnostično-terapevtskega centra, kjer je bil sprva izbran SGP Pomgrad, a je državna revizijska komisija upoštevala pritožbo cenejšega ponudnika Kolektorja Kolinga, ki bo tako končal drugo fazo gradnje nove urgence.

Za gradnjo druge faze ljubljanske urgence se je potegovalo pet izvajalcev, najcenejši med njimi je bil Kolektor Koling, ki je za posel zahteval 17,83 milijona evrov (z DDV-jem 21,76 milijona evrov). Ministrstvo za zdravje pa je posel zaupalo drugemu najcenejšemu ponudniku Pomgradu, ki je za izvedbo posla zahteval 18,32 milijona evrov (z DDV 22,35 milijona evrov), z obrazložitvijo, da je bila najugodnejša ponudba pomanjkljiva v delu, ki opredeljuje podizvajalce.

Neizbrani ponudnik Kolektor Koling se je na izbiro pritožil na Državno revizijsko komisijo. Ministrstvo za zdravje pa se je odločilo, tako je povedal direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu Tomaž Glažar, da razpisa ne bo razveljavilo, ampak bo posel predalo podjetju Kolektor Koling. Druga faza ljubljanske urgence bi bila lahko končana do januarja 2017.

Priprave na sklepno fazo gradnje
Po Glažarjevih besedah je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc že podpisala odločitev o spremembi izvajalca del, ministrstvo pa je z rebalansom že zagotovilo sredstva za izgradnjo druge faze, ki jo mora Kolektor po pogodbi končati v 18 mesecih. Na vprašanje, ali se lahko SGP Pomgrad na odločitev ministrstva pritoži, pa Glažar odgovarja, da je to sicer mogoče, vendar pa to po njegovem mnenju ne bi ustavilo izvrševanja pogodbe s Kolektorjem Kolingom.

Ministrstvo pa se po Glažarjevih besedah že pripravlja na tretjo, zadnjo fazo gradnje. Tako bodo opravili revizijo projektne dokumentacije, ki jo bodo naknadno uskladili s spremembami trenutne investicijske dokumentacije. Po trenutnih ocenah bodo stroški v tretji fazi okoli 34 milijonov evrov, oprema pa bo stala še dodatnih 20 milijonov evrov. Urgenca bi tako, če bo vse teklo po načrtih, lahko bila končana do konca leta 2018.

V novo urgenco že vložili 36 milijonov evrov
Razpisana dela sicer predvidevajo gradnjo preostalih dveh tretjin prometnega terminala, končanje prostorov za pripravo vseh energetskih virov, vključno s strojno in elektroopremo, dokončanje novih prostorov internistične prve pomoči s čakalnico ter zunanjo ureditev s prestavitvijo komunalnih vodov.

V okviru prve faze projekta so že izvedli skelet objekta, začasno prestavitev uvozov na urgenco z Bohoričeve ulice, vse strojne in elektroinštalacije v prvi, drugi in tretji kleti ter heliport, ki je komunikacijsko povezan z urgenco. Skupna vrednost omenjenih del je znašala 36 milijonov evrov.

Na razpis za izgradnjo druge faze ljubljanske urgence - ponudbe so odpirali konec decembra - so se poleg SGP Pomgrada in Kolektorja Kolinga potegovali še IMP, Strabag in Guerrato SPA.

Razpis za gradnjo urgence razveljavljen