Nekdanji zdravstveni minister o (vnovični) kandidaturi neposredno ne ve nič. Foto: BoBo
Nekdanji zdravstveni minister o (vnovični) kandidaturi neposredno ne ve nič. Foto: BoBo


Kot nestrankarski človek je ministrsko funkcijo v zdravstvenem resorju že opravljal v vladi Boruta Pahorja, kot mogočega kandidata pa ga zlasti mediji omenjajo že vse od odstopa Tomaža Gantarja.
Dorjan Marušič o morebitni ponudbi ne ve ničesar, da je zelo resen kandidat, naj bi mu poleg medijev namigovali le najrazličnejši svetovalci: "Vsi vemo, da lahko resen kontakt vzpostavi samo ena oseba. Ta ga do zdaj ni," s premierko v mislih navaja Marušič.
Marušič sicer obžaluje, da se je slovensko zdravstvo znašlo v položaju, v kakršnem je: "Moj vtis je, da situacijo obvladujejo ljudje iz ozadja. To so morda všečni posamezniki ali politiki ali celo nespretni politiki. Primorci bi rekli, da smo skuhali mineštro, ki se je prekuhala in je težko užitna." Ob tem pa opozarja: "Nadzor nad podzemljem in tudi urejanje potrebne zakonodaje, ki bi uredila javna naročila, sploh ni pristojnost ministra za zdravje."
Za to so namreč pristojni drugi, nihče pa se ne ukvarja s kakovostjo zdravstvenih storitev in z reformo, za katero bi potrebovali popolno politično soglasje. V koaliciji, ugotavlja Dorjan Marušič, imamo štiri stranke: "Če se izrazim matematično, mislim, da v preseku težko najdejo enega izmed prioritetnih področij in zato bo težko krmariti v prihodnjih mesecih ali letih."
Marušič bi se pogovora v vladni palači sicer udeležil, glede na jasnost njegovih izjav pa bi ponudbo očitno zavrnil, zato ni čudno, da mu vabila do zdaj niti niso poslali.

Marko Škrlj, Radio Slovenija