Nekdanji zdravstveni ministri so opozorili, da pripravljenih predlogov sprememb niso mogli uresničiti. Foto: MMC RTV SLO
Nekdanji zdravstveni ministri so opozorili, da pripravljenih predlogov sprememb niso mogli uresničiti. Foto: MMC RTV SLO

Nekdanji slovenski ministri za zdravje Dušan Keber, Tomaž Gantar in Dorijan Marušič so v Studiu City razglabljali o položaju slovenskega zdravstva, kjer se prepletata javno in zasebno, pacienti pa morajo za kakovostne zdravstvene storitve, čeprav bi moralo biti javno zdravstvo vsem dostopno, vedno globlje seči v žep.

Dorijan Marušič je povedal, da je kaos posledica dejstva, da je bil zdravstveni sistem prepuščen samemu sebi dve desetletji. Podobno se dogaja tudi v nekaterih drugih državah, ko se zdravstvo vse bolj privatizira.

"Slovenci smo svoj čas dali veliko denarja za zobozdravstvene storitve iz svojega žepa. Zadnji dve leti pa namenimo skoraj tretjino sredstev iz lastnega žepa za zdravstvene storitve. Tiste, ki so nam bolj potrebne," je Marušič izrazil zaskrbljenost, da morajo Slovenci po podatkih EU-ja in OECD-ja plačevati vedno več zdravstvenih storitev.

Dušan Keber je opozoril, da naše zdravstvo, v nasprotju z drugimi velikimi sistemi, deluje 20 let in se uspeva posodobiti ter slediti razvoju v svetu. Pojasnil je še, da na zdravstvo delujeta dve silnici in da zaradi spoznanja, da je neoliberalizem zmagovita miselnost, želimo vitko državo in zato želimo zdravstvo krčiti. Od politike do zavarovalnic naprej pa vsi vidijo v privatizaciji zdravstva možnost za večje profite.

Predzadnji minister za zdravje Tomaž Gantar pa je med drugim povedal, da lobiji sicer delujejo povsod, bistveno pa je, koliko vpliva imajo. Pri nas pa naj bi močno vplivali na dele politike, ki odloča o spremembah. Zato niso bili narejeni koraki naprej. Dejstvo je, da je sama politika zahtevala, da ukinitev dodatnega zavarovanja ni bila omenjena v koalicijski pogodbi, kar pomeni, da je nekdo vplival na to in da v izhodišču ni bilo možnosti za reformo.

Marušič je dodal, da zavarovalnice pač delajo profitno in da je težava v tem, da vsi varčevalni ukrepi prinašajo profite. Po njegovih besedah bi morali povedati, kako se dela v tujini in javno narediti prioritete, kaj bo v košarici zdravstvenih storitev.

Keber dodaja, da je bil popolnoma osamljen, ko je predlagal ukinitev dopolnilnega zavarovanja in so temu vsi nasprotovali.

Bivši zdravstveni ministri o boleznih sistema
Bivši zdravstveni ministri o boleznih sistema