Novice

Največja kolonija kraljevih pingvinov se je zmanjšala za 90 odstotkov

Živijo na otoku med Afriko in Antarktiko

31. julij 2018 ob 11:39
Pariz - MMC RTV SLO

Največja kolonija kraljevih pingvinov na svetu, ki živi na nenaseljenem francoskem otoku Île aux Cochons med Afriko in Antarktiko v Indijskem oceanu, se je v zadnjih 30 letih zmanjšala za 90 odstotkov.

Raziskovalci ne znajo pojasniti vzroka takšnega upada v številu populacije. Kot so zapisali v reviji Antarctic Science, so lani s satelitskimi posnetki in fotografijami iz helikopterja prešteli le še okoli 60.000 parov, na zadnjem štetju v 90. letih prejšnjega stoletja pa je na otoku živelo okoli pol milijona pingvinjih parov. Takrat je bila to največja kolonija kraljevih pingvinov in druga največja kolonija pingvinov na svetu sploh.

"To je popolnoma nepričakovano odkrije in zelo pomembno, saj ta kolonija predstavlja skoraj tretjino vseh kraljevih pingvinov na svetu," je za Guardian dejal vodja raziskave Henri Weimerskirch. Domneva, da bi lahko na upad populacije vplivale podnebne spremembe. Leta 1997 je namreč območje, na katerem živijo, prizadel zelo močen El Niño, ki je ogrel vode južnega Indijskega oceana, s tem pa so se ribe in lignji, glavna hrana teh živali, premaknili drugam.

Druga največja vrsta pingvinov
Weimerskirch ugiba, da bi se lahko populacija začela manjšati tudi zato, ker je bilo posameznikov na otoku preprosto – preveč. "Večja, kot je populacija, ostrejše je tekmovanje med njenimi pripadniki. Veliko pomanjkanje hrane lahko pripelje do izjemno hitrega umiranja znotraj vrste," ugiba. Kot možna razloga je navedel tudi ptičjo kolero in prihod invazivnih živalskih vrst na otok, kot so podgane, miši in mačke. Da bi se pingvini premaknili drugam, ne pride v poštev, saj daleč naokoli ni nobenega drugega primernega otoka zanje.

Kraljevi pingvini so za cesarskimi druga največja vrsta pingvinov, odrasli samci so visoki približno en meter. Cesarskim pingvinom so podobni tudi po zunanjosti, a imajo na prsih več oranžne barve, daljši kljun in vitkejše telo. Poleg tega živijo v zmernejšem podnebju kot cesarski, saj se parijo na otokih severno od Antarktike. Ne naredijo gnezda, ampak partnerja izmenično, vsak nekaj tednov, jajce nosita na nogah.

A. P. J. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 8

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


  • seba goričan 31. julij 2018 ob 13:00
    Prijavi neprimerno vsebino
    Kak so lahk podgane in mačke prišle na otok?samvprašampress
    +8
    0
  • KLIPAN 31. julij 2018 ob 13:15
    Prijavi neprimerno vsebino
    VFG
    0
    0
  • Ramus 31. julij 2018 ob 13:22
    Prijavi neprimerno vsebino
    Utopljeni in sestradani severni medvedi, masivne odlomljene ledene gore, ki ogrožajo obalna mesta, rekordno malo ledu, temperature vse višje,.... ne vem čemu presenečenje. Sem presenečen, da ste presenečeni, kot da bi ne živeli na planetu Zemlja.
    +6
    -1
  • lemur 31. julij 2018 ob 13:50
    Prijavi neprimerno vsebino
    ///Kak so lahk podgane in mačke prišle na otok?samvprašampress ///

    Dve znanstveni teoriji sta na voljo:

    1. Živali so pobegnile s Shackletonove Endurance leta 1678 in plavale do otoka (tudi prašiči, od tod ime otoka)
    2. Niso prišle na otok, ampak so avtohtone vrste, kot jih je ustvaril bog, ko je snoval nek nepomemben otoček

    No, verjetno, obstaja še kakšna teorija...
    +2
    0
  • HOR 31. julij 2018 ob 15:21
    Prijavi neprimerno vsebino
    @Ramus 31. julij 2018 ob 13:22
    "...Utopljeni in sestradani severni medvedi, masivne odlomljene ledene gore, ki ogrožajo obalna mesta, rekordno malo ledu, temperature vse višje,.... ne vem čemu presenečenje. Sem presenečen, da ste presenečeni, kot da bi ne živeli na planetu Zemlja..."

    ...
    Sestradani severni medvedi so nateg, ki ga je praktično priznal tudi National Geograpic (utopljeni pa podobno), masivne odlomljene ledene gore so star periodičn naravni pojav, ki praktično le izjemoma in le, kot malo verjetna možnost ogrožajo obalne naselbine, ledu ni rekordno malo (letos in lani je nadpovprečen prirastek ledu na površini Grenlandije, temperature Arktike pa so to poletje hladnejše pod povprečjem, Zemlja pa se zadnji dve leti ohlaja.
    Tako, da je presenečenj na planetu Zemlja vse polno, še posebej za premalo poučene...

    www.thegwpf.com/nat-geographic-admits-they-were-wrong-about-notorious-starving-polar-bear-climate-claims/
    www.nationalgeographic.com/magazine/2018/08/explore-through-the-lens-starving-polar-bear-photo/
    www.foxnews.com/science/2018/07/27/photographer-behind-viral-image-starving-polar-bear-raises-questions-about-climate-change-narrative.html
    +1
    -5
  • HOR 31. julij 2018 ob 15:58
    Prijavi neprimerno vsebino
    "...Da bi se pingvini premaknili drugam, ne pride v poštev, saj daleč naokoli ni nobenega drugega primernega otoka zanje..."

    ...???
    Zgornja navedba je napačna in nasprotuje ugotovitvam študije, ki je celo odkrila manjšo kolonijo teh pingvinov, ki se je premaknila drugam, ki pa sicer ne pojasnjuj velike razlike v številu pingvinov, je pa to ena od neraziskanih možnosti spremembe velikosti populacije teh pingvinov...
    www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/E254E3E24DE3BDC523B25FA3A3261584/S0954102018000226a.pdf/massive_decline_of_the_worlds_largest_king_penguin_colony_at_ile_aux_cochons_crozet.pdf
    +1
    -1
  • Olorin 31. julij 2018 ob 21:33
    Prijavi neprimerno vsebino
    V glavnem folk, ni panike, vse normalno.
    0
    0
  • HOR 1. avgust 2018 ob 20:58
    Prijavi neprimerno vsebino
    Kar pa ta članek bistvenega ne pove pa je dejstvo, da večina ostalih kolonij teh kraljevskih pingvinov zadnjih 50 let narašča...
    Le zakaj...!?
    www.thegwpf.com/reality-check-most-king-penguin-populations-have-been-increasing-not-declining/
    0
    0
 

Avdio & Video

  • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

  • Varuh pravic živali

  • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

  • Nemški volčji špic

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!