Alkohol je zasedel prvo mesto po škodljivosti. Foto: EPA
Alkohol je zasedel prvo mesto po škodljivosti. Foto: EPA

Pri ocenjevanju škodljivosti posameznih mamil so strokovnjaki upoštevali nevarnosti za posameznika, ki jih uživa, in posledice za širšo okolico, pri čemer so ugotovili, da je najškodljivejši alkohol. Študijo je izdelal Neodvisni strokovni odbor za mamila (ISCD) in je bila objavljena v Lancetu.

Ugotovitve so v nasprotju s dozdajšnjimi prepričanji o tem, katera mamila povzročajo največ škode. Avtorji študije zato trdijo, da je trenutna razvrstitev mamil le malo povezana z dokazi o škodljivosti in da je agresivna kampanja proti alkoholu upravičen in potreben del javnozdravstvene strategije, poroča francoska agencija AFP.

Koristno za politike
Avtorji so izdelali svoj sistem vrednotenja snovi glede na njihovo škodljivost in upajo, da bo njihovo mnenje pomembno vplivalo tudi odločitve politikov. Poleg škodljivosti za organizem človeka so opazovali tudi druge dejavnike, kot so stroški zdravljenja in bivanja v zaporu, stopnjo kaznivih dejanj, družinsko nasilje in vpliv na okolje.

Za najnevarnejše so se izkazali heroin, kokain in metamfetamini, a če gledamo širše, potem je najnevarnejši alkohol, ki mu na lestvici sledita heroin in kokain. Na omenjeni lestvici sta skoraj izenačena kokain in tobak, medtem ko sta ekstazi in LSD med manj škodljivimi snovmi.