Tesla je patentiral več kot 700 patentov. Številni njegovi izumi tvorijo osnovo sodobne uporabe električne energije. Foto: Wikipedia
Tesla je patentiral več kot 700 patentov. Številni njegovi izumi tvorijo osnovo sodobne uporabe električne energije. Foto: Wikipedia
Teslov stolp. Foto: Wikipedia

Matthew Inman s spletne strani Oatmeal je lansiral kampanjo, da bi zbral finančna sredstva za nakup Teslovega laboratorija Wardenclyffe v Shorehamu v ameriški zvezni državi New York.
Cilj 850.000 dolarjev je bil ekspresno hitro dosežen in do srede je že okoli 21.000 ljudi doniralo 900.000 dolarjev, pri čemer je ostalo še 39 dni za zbiranje sredstev, poroča Guardian.

Teslov najznamenitejši izum je večfazni indukcijski elektromotor, ki ga je zgradil leta 1882 in deluje na njegovem načelu izmeničnega električnega toka. Njegove ideje so bile ključne za razvoj radiokomunikacije, električnega motorja in radarja.

Spor z Edisonom
Tesla, ki si ga lastijo tako Srbi kot Hrvati, pa tudi Američani, se je rodil srbskim staršem 10. julija 1856 v vasi Smiljan (danes Hrvaška). Študiral je v Gradcu, leta 1884 pa začel delati za slovitega ameriškega izumitelja Thomasa Edisona.

A dvojica se je sprla in še vrsto let bila javno bitko, kateri je iznašel boljši in učinkovitejši način za zbiranje elektrike. Edison je zagovarjal enosmerni tok (tak, ki ga proizvajajo baterije in sončne plošče), medtem ko je bil Tesla privrženec izmeničnega električnega toka. "Vojno tokov" je dobil Tesla, saj danes izmenični tok oskrbuje tako rekoč vse, a je Edison po zaslugi vrste drugih poslov kljub temu postal premožnejši.

Neizpolnjene sanje
Tesla je prostrano lokacijo Wardenclyffe kupil leta 1901 in na njej zgradil stolp, da bi ves svet oskrboval z brezžično elektriko. A ambicije so se izkazale za prevelike in Tesla je leta 1943 umrl obubožan. Stolp so leta 1917 porušili, lokacija pa je postala odlagališče onesnažene vode.
Zvezna država New York se je zavezala, da bo Inmanovi kampanji nakazala enako vsoto, kot jo bodo zbrali, da bi dosegli 1,6 milijona dolarjev, potrebnih za nakup.

Inman je kampanjo lansiral na prošnjo lokalnega Teslovega znanstvenega centra v Wardenclyffu, neprofitne organizacije, ki namerava v čast Tesli zgraditi muzej in znanstveni center.
Skoraj 70 let po Teslovi smrti navdušenje nad tem znanstvenikom očitno ne pojenja, na kar kaže tudi julijska pobuda Teslove znanstvene fundacije iz Philadelphie, da Srbska pravoslavna cerkev Teslo razglasi kar za svetnika.