Vesoljsko središče Tanegašima leži na jugozahodu Japonske. Foto: Reuters
Vesoljsko središče Tanegašima leži na jugozahodu Japonske. Foto: Reuters

Raketa H-IIB je iz vesoljskega središča Tanegašima poletela ob 14.37 po krajevnem času (ob 6.37 po srednjeevropskem), približno 15 minut pozneje pa je tovorno enoto utirila v začrtano orbito.

Vesoljsko plovilo Kounotori (Bela štorklja) 2 bo na vesoljsko postajo pripeljalo pet ton opreme in zalog, med drugim hrano, vodo in eksperimentalno orodje za astronavte. ISS naj bi doseglo v četrtek.

To je druga misija tega vesoljskega plovila na ISS, kamor naj bi konec maja za šest mesec prispel japonski astronavt Satoši Furukava.

Izstrelitev rakete je bila prvotno predvidena za četrtek, a je bila preložena zaradi slabega vremena.

Japonci skušajo držati priključek
Na mednarodni vesoljski postaji je od leta 2009 šest astronavtov, njihova stalna oskrba pa je zaradi upokojitve ameriških vesoljskih plovil postala mnogo bolj zahtevna.

Japonskemu vesoljskemu programu sicer do zdaj še ni uspel polet s človeško posadko, na ISS pa je prvi tovor v plovilu brez ljudi dostavil leta 2009. Japonski vesoljski agenciji JAXA večje težave povzročajo finančna sredstva kot tehnologija, saj je imela lani agencija proračun dve milijardi ameriških dolarjev, kar je približno 1/14 vsote, ki jo za raziskovanje vesolja namenijo ZDA, in polovica sredstev Evropske unije.

V zadnjih letih je Japonska izgubila tudi prednost v Aziji, saj jo je pri vesoljski tekmi prehitela Kitajska, ki je prvega astronavta v vesolje poslala leta 2003, leta 2008 pa je njihov astronavt opravil tudi prvi vesoljski sprehod.