Globoko v puščavi do zdaj tega kraterja še niso odkrili. Foto: Google Earth
Globoko v puščavi do zdaj tega kraterja še niso odkrili. Foto: Google Earth

Italijanski meteorolog Vincenzo De Michele si je s pomočjo Googlove aplikacije ogledoval naravne znamenitosti, ko je globoko v puščavi, blizu meje med Egiptom, Sudanom in Libijo, zagledal ogromen krater. Ker podatkov o njem ni našel, je skupaj z Mariem Di Martinom, astrofizikom z inštituta v Torinu, organiziral ekspedicijsko odpravo.

Februarja se je ekipa 40 ljudi tri dni vozila pod žgočim egiptovskim soncem, kjer temperatura hitro doseže 40 stopinj Celzija, da je prispela do kraja, kjer je krater. Premerili so ga in zbrali vzorce peska ter kamnin.

Krater je 16 metrov globok in 45 metrov širok ter je po mnenju raziskovalcev eden najbolj ohranjenih krajev, kjer je na Zemljo treščil meteorit. Analiza zbranih vzorcev je namreč pokazala, da je krater povzročil padec več kot 10-tonske gmote kovinskih delcev, ki je med "potovanjem" po vesolju dosegla hitrost okoli 12.000 kilometrov na uro.

Raziskovalci pravijo, da se je med približevanjem Zemljinemu površju gmota spremenila v žarečo kroglo, ki je bila vidna daleč naokoli. Natančne starosi kraterja še niso določili, ocenjujejo pa, da je star največ 10 tisoč let.

Pri ekspediciji je sodelovala tudi Evropska vesoljska agencija.