Facebook bo zaostril nadzor nad retoriko. Foto: Reuters
Facebook bo zaostril nadzor nad retoriko. Foto: Reuters

Kot je napovedala ena izmed vodilnih v podjetju Sheryl Sandberg, se v podjetju strinjajo s pozivi, da je treba "storiti več". V pismu, ki ga je objavil novozelandski časopis New Zealand Harald, je Sandbergova izrazila sočutje do vseh žrtev, njihovih družin, muslimanske skupnosti in vseh Novozelandcev. "Številni izmed vas imate tehtna vprašanja glede tega, kako se spletne platforme, kot je Facebook, uporabljajo za kroženje teh grozljivih videov napada ... Slišali smo poziv, da moramo narediti več, in s tem se strinjamo."

Kot je pojasnila, v prvi faza preverjanja, kakšne so možnosti za omejitev, kdo lahko objavlja v živo, preverjajo dejavnike, kot je pregled morebitnih prejšnjih kršitev.

Glede napada na Novi Zelandiji je Facebook sporočil, da je 17 minut trajajoč prenos napada v živo gledalo 200 ljudi, prvi uporabnik pa je podal prijavo 12 minut po koncu prenosa. Facebookovi strokovnjaki so nato bili boj s hitrim širjenjem videa, ki je bil kopiran in deljen prek različnih kanalov. Nastalo je 1,5 milijona kopij. Ameriški spletni gigant je bil deležen ostrih kritik zaradi svojega neodgovarjanja na vprašanja novozelandskih politikov. Kot navaja novozelandski časopis, je novozelandski informacijski pooblaščenec v pismu upravi Facebooka pretekli teden zapisal, da je "njihov molk žalitev za žalovanje".

Od ponedeljka onemogočeno poveličevanje belega nacionalizma in separatizma
Sandbergova sicer še ni naznanila sprememb pravil, je pa znova poudarila, da bodo poostrili pravila glede uporabe Facebook Liva in sprejeli nadaljnje ukrepe v boju proti širjenju sovražnega govora na omrežju. S prihodnjim tednom bodo tako na Facebooku in Instagramu onemogočili vsakršno "hvaljenje, podporo ali poveličevanje belega nacionalizma in separatizma", poroča BBC.