Generalni direktor RTV-ja Marko Filli predlaga postopen izklop analognega signala. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Generalni direktor RTV-ja Marko Filli predlaga postopen izklop analognega signala. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Digitalizacija: Obdobje prehoda prekratko

"Predlagamo šest mesecev in da se to (preklop, op. a.) dogaja po regijah, tako da se izklop ne bi zgodil naenkrat," je dejal generalni direktor RTV-ja Marko Filli in dodal, da bi bilo bolje, da se ne ugasne vseh TV-programov naekrat, ampak najprej le del. Tako bi gledalcem dali dovolj časa, da kupijo ustrezne dekoderje, nato pa bi prešli na popolno digitalizacijo.

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo pa meni, da podaljšanje ni potrebno. Šestmesečno podaljšanje bodo omogočili le območjem, ki jim do decembra ne bo mogoče zagotoviti pokritosti z digitalnim signalom, je za TV Slovenija poročala Vesna Zadravec. Gre za okoli 40 tisoč gospodinjstev na odmaknjenih predelih Slovenije, medtem ko so preostala gospodinjstva po mnenju ministrstva dovolj informirana.

Akcija obveščanja uporabnikov poteka že leto dni in se stopnjuje, je dejal državni sekretar na ministrstvu Jozsef Györkös, ki dodaja, da se mora tako kot pri vsaki drugi tehnološki spremembi tako ravnati tudi kupec.

Povpraševanje po digitalnih sprejemnikih manjše od pričakovanj
Povpraševanje po digitalnih TV-sprejemnikih v trgovinah ni tako, kot bi, le dva meseca pred preklopom, pričakovali. Dekoderjev je po zagotovilih trgovcev dovolj na zalogi. Kupiti jih je mogoče v vseh trgovskih centrih, zanje pa je treba odšteti med 50 in 70 evrov. Okoli 4.000 najbolj socialno ogroženim gospodinjstvom bo digitalni sprejemnik brezplačno zagotovila država.

Digitalizacija: Obdobje prehoda prekratko