Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Težave s prvim digitalnim omrežjem?
  • Györkös: Digitalni sprejem bo na voljo v roku
  • Postopen izklop oddajnikov
Oddajnik
Direktorat za informacijsko družbo skupaj z RTV Slovenija pripravlja načrt postopnega izklopa, ki naj bi ga začeli izvajati v sredini novembra, zadnje oddajnike pa bi ugasnili v sredini januarja. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Težave s prehodom na digitalno televizijo?

Analogno oddajanje bo na voljo dlje časa, kot predvideno
9. september 2010 ob 18:45
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo namerava podaljšati analogni način oddajanja tv-signala in s tem omogočiti mehkejši prehod na digitalni način oddajanja.

Kot je pojasnil državni sekretar na ministrstvu Jozsef Györkös, na podlagi novih dejstev ocenjujejo, da digitalni prehod sicer ne bo zakasnjen, a nameravajo kljub temu spremeniti zakon o digitalni radiodifuziji, ki ureja to zadevo, tako, da bodo omogočili podaljšanje oddajanja analognega signala in s tem omogočili mehkejši prehod.

Odločitev naj bi bila sicer povezana s tem, da digitalni oddajniki ob izklopu analognih konec letošnjega leta naj ne bi zagotavljali zadostne pokritosti prebivalstva. To bi pomenilo, da gospodinjstva na nekaterih območjih, t. i. belih lisah, ob izklopu analognih oddajnikov ne bi več sprejemala programov javne televizije prek navadnih televizijskih anten, čeprav bi imela ustrezen televizor ali pretvornik za sprejem digitalnega signala.

Težave s prvim digitalnim omrežjem?
RTV Slovenija, ki upravlja prvo digitalno omrežje oziroma t. i. multipleks, naj bi namreč imela težave s svojim omrežjem, zaradi česar naj ne bi dosegala zadostnega pokrivanja, je poročal časnik Delo. Že pred nekaj meseci bi moralo pokrivanje doseči 95 odstotkov prebivalcev Slovenije, vendar je še vedno na približno 85 odstotkih. Na Oddajnikih in zvezah zagotavljajo, da bodo z 62 novimi oddajniki, za katere naj bi opremo namestili septembra ali oktobra, pokrivanje povečali na 93 odstotkov. Za še 72 oddajniških točk bodo opremo dobili predvidoma šele po novem letu.

Györkös: Digitalni sprejem bo na voljo v roku
Na RTV Slovenija sicer zagotavlajo, da bo signal dosegel zakonsko predpisano pokritost, pravi državni sekretar, a hkrati dodaja, da so se zaradi izjemne občutljivosti projekta odločili predlagati postopni odklop analognega signala.

"Gledalkam in gledalcem bo digitalni sprejem na voljo v roku, istočasno pa bo še nekaj časa na voljo analogni sprejem, vendar vsem priporočamo, da čim prej preklopijo na digitalnega," je dejal Györkös. Podrobneje naj bi o digitalnem prehodu spregovorili na novinarski konferenci v začetku prihodnjega tedna.

Postopen izklop oddajnikov
Po pisanju Dela direktorat za informacijsko družbo skupaj z RTV Slovenija pripravlja načrt postopnega izklopa, ki naj bi ga začeli izvajati v sredini novembra, zadnje oddajnike pa bi ugasnili v sredini januarja. Na RTV Slovenija oziroma Oddajnikih in zvezah so predlagali šest območij, po katerih bi prehod na digitalno oddajanje prizemnega televizijskega signala opravili postopno. Nazadnje bi analogne oddajnike ugasnili na zahodu države, kjer bi se sicer tudi lahko zgodilo, da bi sproščene frekvence takoj zasedla Italija.

Poleg prvega omrežja je že postavljeno tudi drugo omrežje, ki ga upravlja podjetje Norkring. Njihovo omrežje trenutno z 18 oddajniškimi lokacijami pokriva okoli 85 odstotkov prebivalstva v Sloveniji.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
AlexiusH
# 09.09.2010 ob 20:36
Nazadnje bi analogne oddajnike ugasnili na zahodu države, kjer bi se sicer tudi lahko zgodilo, da bi sproščene frekvence takoj zasedla Italija.
Bravo, končno jim je kapnilo. Jaz jih tam sploh ne bi ugasnil, le namesto programa bi oddajal sporočilo o prehodu na DVB-T. Italijani so lačni naših frekvenc, ne damo jih! Kar naj se sami pobrigajo in bolj racionalno porabijo svoje, naredijo kakšen SFN, ...
Bivši uporabnik
# 09.09.2010 ob 23:16
Ukinitev signala je vsekakor korak nazaj.
Landini
# 09.09.2010 ob 22:59
prek digitalnega signala vidim avstrijske in hrvaške programe, slovenskiih pa ne.

saj to itak ni pomembno
commonsense
# 10.09.2010 ob 08:45
Kako sem vedel, da bodo podaljševali. Vsaj eno leto že govorijo, da bodo ob koncu 2010 vse ugašali. Ljudje smo pripravljeni. Kako si drznejo po tolikem času reči, da še nimajo vse opreme. Državljani izbire nismo imeli!
Mmishko
# 10.09.2010 ob 07:46
Marsikdo je zaradi njihovega ustrahovanja v TV objavah pohitel in kupil digitalne naprave, ki se bodo do takrat, ko bo analogni signal izklopljen, sigurno pocenile...
Ampak "neprofitni" organizaciji je bilo važno za par tisoč evrov po modelu prodajati certifikate, katerih ekvivalent je, da v televizor vtaknemo anteno in pogledamo, če sprejema program. Ali pogledamo nalepko na aparatu;)
DirtyHarry
# 10.09.2010 ob 01:06
lahko nekdo objasni zakaj ima digitalni signal zakasnitev par sekund, pri prenosih v živo se včasih dogaja, da zvok prehiteva? (naprimer na HDRTVSLO ob prenosih svrtovnega prvenstvs v košarki)
Kejkoo
# 09.09.2010 ob 21:48
asmas.. ne bluzi - prehod na digitalno televizijo ni zrastel na našem zelniku. Poglej si "urnike" prehodov po svetu in ti bo mogoče kapnilo. Kje si bil zadnjih 10 let, btw?
KavonB
# 11.09.2010 ob 07:22
@zogg
Preberi kar je že napisal vsx1016.

Drugače ne rabiš nekega monterja, ker sedaj je dovolj ena antena tudi brez ojačevalca (razen v sencah), če pa je ojačevalec pa spet ne sme biti premočan, kakšen 28db je sedaj kar malo prehudo. Če pa oddajnik ali pretvornik vidiš s prostim očesom (tudi če si na kakšnem hribu) pa je dovolj sobna antena, je že paličasta (teleskopska) čisto dovolj.
Če pa imaš na strehi več anten pa še te vezane preko kretnic (filtrov), potem imaš lahko zadušen prav tisti kanal (spisek kanalov ali frekvenc lahko pogledaš na spletu tu pod RTV SLO - digitalni oddajniki) , ki je sedaj vključen za digitalno anteno. Filtre je potrebno odstraniti in antene (sračje gnezdo na strehi), pustiti samo eno anteno in max. 15 db ojačevalec. Moraš imeti tudi Digi-migi, ki podpira MPEG-4 in da podpira novi kodek za zvok AAC, drugače pri multiplexu B (tu je Pinki Si) ne boš sprejemal zvoka, sliko boš pa imel.
Če pa imaš TV star že eno leto ali več imaš v TV sprejemniku vgrajen Digi-migi, ki podpida samo MPEG-2. Sam sem ljudi opozarjal na ta problem pri nakupu novega TV-ja že 5 let nazaj, toda takrat še vedel niso kaj jim govorim in tudi TV-ji niso imeli vgrajenih DVB-T, kaj šele da bi bil z MPEG-4 kompresijo. 2 leti nazaj pa so se že dobili TV-ji z MPEG-4 (bolj redko, a vendar), kar sem ljudem tudi govoril pri nakupu, nekateri so nasvete upoštevali nekateri pa še sedaj verjamejo trgovcu, ki je morda malo nazaj prodajal tekstil ali pa zlagal konzerve na stalažo.
Pametno je povprašati kakšnega strokovnjaka, ki je iz foha in ne strojnika, gradbinca, lesarja,...lahko tudi prodajalca vendar po izobrazbi elektrotehnika (v nekaterih trgovinah so tudi strokovnjaki tega foha).
Drugače je digitalni signal bil vključen na Krimu že leta 2003-2004 (mislim, da ni bil prej) na 37 kanalu (602MHz), kot je še sedaj.

@fofnudl
Nekaj imaš narobe z anteno, poglej če imaš pri koaksialcu maso (pletenico) zvezano, da jo nimaš v zraku. Poglej na konektorju (ženskemu), ki gre v Digi-migi in tudi pri anteni, potem ne boš imel problemov. Če je hiša nižja (pritljična), lahko tudi daš anteno na drugo stran strehe, da ne bo na tisti strani, kjer ti gre cesta (čeprav tu sedaj ni več problema). V načelu pa imaš narobe nekaj z oklopom pletenice, (pletenica je masa, je druga žila, preprečuje v živo žilo vdor motenj takšnih ali drugačnih, je asimetričen kabel, ki je narejen prav zaradi teh primerov, frekvenčno gre dokaj visoko, ima relativno malo izgub (dušenja),............), dobro preglej, popravi in veliko gledanja ob lepi sliki.
LP
magjack
# 10.09.2010 ob 09:25
a vse ostale storitve, ki pridejo z digitalno dobo so pa nicvredne? Po vasi logiki je boljse, da oddajamo z 100W in ne 10W...

analogni signal pac nima prihodnosti v danasnjih dneh.
peggy
# 13.09.2010 ob 19:09
Analogne oddajnike na zahodu države sploh ne bi smeli ugasniti, ampak jih ojačiti, da bi lahko več zamejcev videlo slovenske programe (glede na to, da digitalnih ne bodo zaradi tehničnih razlik). Slovenija bi morala poskrbeti tudi za zamejce. Zakaj se RAI vidi v Sloveniji in a Hrvaškem, v Italiji pa je RTV Slovenija vidna le na zelo omejenih območjih, in sploh ne v centru Trsta?
kukalo
# 11.09.2010 ob 17:44
Naj več preglavic imajo na Siol-u. Z vsako nadgranjo so težave, ki me spravljajo ob živce. S 1. septembrom pa so povečali cene, pa takoj težave sliko, telefonom in internetom. Ubogi uporabnik mora prenašati neznanje v tehnologiji, politiki in bele vzvišene ovratnike.
Od teh se pa še drugi učijo je..ti uboge davkoplačevalce.
Penzic
# 11.09.2010 ob 10:03
To, da bodo težave se že ve kar nekaj časa, ker je več kot očitno, da so se projekta lotili "kilavo", predvsem pa nestrokovno. 1.12. se zelo hitro bliža, na terenu pa folk sploh nima pojma kaj mora narediti. Poznam par starejših, ki sem jim pomagal uredit zadeve in kupit pretvornik in zmontirat. Vsekakor je super da se digitaliziramo, vendar pa bi pričakoval, da bi se prebivalstvo kvalitetno lahko informiralo. Na terenu so se pojavili tudi razni "pacerji", ki enostavno "nategujejo" folk in jim prodajajo krš. Tista DIGI reklama pač ni dovolj in če samo pogledamo kako so se zadev lotevali na Hrvaškem, lahko vidimo, da smo pri nas totalni amaterji, kljub temu, da kao uvajajamo bolj napredni mpeg-4, za katerega je še pred nekaj meseci bila zelo slaba ponudba, zdaj pa se iz dneva v dan pojavlja več sprejemnikov, vendar pa še vseeno veliko manj kot je zunaj ponudbe za mpeg-2, predvsem pa so tudi dražji. Občutek imam, da je tale 1.12. bil samo zaradi ustvarjanja panike med ljudmi, da bi se prodale stare zaloge nekvalitetnih sprejemnikov in da se že kar nekaj časa ve, da bodo analogni ostali še kar nekaj časa dlje, še posebej, ker dvomim, da bodo nove oddajnike montirali sredi zime v januarju. Kar se pa tiče zahoda in italijanske požrešnosti po nelegalnih zasedanjih naših frekvenc, pa mislim, da bi se mogla odzvati naša vlada, sam imam občutek, da se njih niti sanja ne, da je to problem in sploh, da prehajamo na digitalo.
fofnudl
# 10.09.2010 ob 20:04
Tast je kupil pretvornik, slika je res lepa, a kaj ko po nekaj sekundah začne letet oziroma skakat, zmoti jo vsak avto in moped ki peklje mimo po cesti
bacek_jon
# 14.09.2010 ob 09:48
v@sx1016 Najlepša hvala! Zelo koristne informacije.

Ko boš imel čas, pa res prosim še za DVB-C razlago.
vsx1016
# 13.09.2010 ob 23:42
Pa še to bi rad omenil, ker je tudi prihajalo do težav. ''Starejši'' modeli televizij (07,08, tudi nekateri 09 letniki) z vgrajenim DVB-T (mpeg4) kanalnikom imajo težavo v postopku pri samodejnem iskanju digitalnih kanalov. Namreč, pri izbiri države (ko te televizor v meniju vpraša v kateri državi živiš) ne smete izbrati Slovenija ampak Francija.

Zakaj?
Ker je iskanje kanalov v televizorju program (software) in ima v bazi podatkov spisek držav. Vsaka država nima iste kompresije zvoka, slike in standarda in zato TI televizorju z klikom ''ok'' na pravo državo poveš kje si, da se program iskanja pripravi in da po nepotrebnem ne išče nekaj, kar v tej državi ni.
Ti letniki televizorjev pa v bazi podatkov Slovenije še ne smatrajo kot digitalno državo in digitalnih kanalov sploh nočejo iskati, iščejo samo analogne. Ker pa je Francija med listo držav, katera že ima digitalno oddajanje (mpeg-4) se jo uporabi in ti televizor poišče slovenske, avstrijske in hrvaške digitalne kanale. Za italijanske in madžarske ne vem, ker nimam dometa, da bi sprobal.
Jezik menija v televizorju se s tem ne bo spremenil. Le ''čudno'' zna razvrstiti kanale. Slovenskih ne bo vrgel na začetek ampak tam nekje 5, 6, 7,.. mesta. Naknadno si jih po želji poljubno razvrstimo.

Tudi Nemčije ne izbrati pri samodejnem iskanju kanalov. Nemčija uporablja mpeg-2 kompresijo in ti slovenskih ne bo našel, le avstrijce in hrvate.

Po domače: Mpeg-4 zna prebrati Mpeg-2 Mpeg-2 NE zna prebrati Mpeg-4

To ne velja za vse modele, se najde tudi kakšen fenomen, ko ti išče in najde vse digitalne
kanale pa če izbereš Costa Rico. :)

Za starejše zunanje DVB-T (mpeg-4) sprejemnike velja isti postopek, kot za televizorje. Če imajo USB priklop priporočam, da si jih še nadgradite. Poguglajte ime vašega proizvajalca sprejemnika, priporočam uradno stran ali stran slovenskega zastopnika, pod ''download'' firmware tega modela, preneseš na USB ključek (FAT32), ključek v sprejemnik in v par sekundah je zadeva nadgrajena.

Čeprav se bo prebralo malo bolj čudno ampak vseeno.
Imate nov televizor z vgrajenim DVB-T mpeg4 sprejemnikom, priklopili novo anteno, nastavili kanale se usedli na fotelj in listate po kanalih. Ampak ali veste, če je to kar gledate sploh v digitalu?
Vsak daljinski upravljalnik ima gumb kjer piše ''info'' ali ''?''. Ko pritisneš na ta gumb se na ekranu pojavijo razna besedila in številke. Čas, ime kanala, ločljivost, nivo glasnosti,...

Znaki za digitalno sliko so: črka D nekje v kotu ekrana (ponavadi pred imenom kanala npr.
D SLO1, D SLO2,...), številka 576 (ločljivost), imena kanalov so že podana, vidno lepša slika :)

Znaki za analogno sliko so: črka A, številka 480, imena kanalov so C-11, C-12,... Na HD ekranih beda od slike.

To pišem zato, ker pri iskanju kanalov ti televizorji poiščejo digitalne in analogne kanale. Razen če mu predhodno določiš, da ti analognih ne išče. Nekateri tega ne vedo in veselo gledajo analogno sliko.

Za DVB-C je pa stvar mičkeno bolj zapletena, a o tem kdaj drugič...

Upam da bo to komu v pomoč.
vsx1016
# 13.09.2010 ob 12:54
Ma dajte no ljudje nehajte s temi teorijami zarote okoli teh bogih dvb sprejemnikov.

Kakšna slaba ponudba? O čem vi to? A ni dovolj informiranja? Že leto dni vsaki dan slišim obvestila, da prehajamo na digitalno! Kaj se rabi in kako se uporablja že ptički čivkajo....

Seveda je mpeg4 sprejemnikov manj, kot mpeg2. Zato ker mpeg4 uporablja samo nekaj držav in Slovenija je med njimi. Slovenija se lahko pohvali, da je oddajala OI in SP v HDju, Hrvati niso, bosanci ne, srbi tudi ne... pa še marsikatera evropska država ni, da ne bom primerjal samo južne države.

Obstajajo tudi takšni pacienti, da grejo v sosednjo avstrijo in hrvaško po 50 eur cenejši sprejemnik, ki seveda nima mpeg4 kodiranja potem pa se derejo da ne dela. Potem pa so na rtvju krivi....

Osebno prodajam akustiko (tv,hifi,...) in se vsakodnevno srečujem z takšnimi strankami. Pri meni kupi sprejemnik me pokliče čez dve uri in me preko telefona nadere ko junca, da ne dela, da sem ga nasral, hoče denar in nevem kaj še vse. Ko mu svetujem, da si zamenja anteno ali preveri vse spoje, kable, ipd me še nadere da ima 5 anten gor in da mu je prej vse delalo. Češ, kaj mu sploh kaj govorim... No, ko mu pride na dom ustrezno usposobljena oseba je zgodba čisto drugačna.
V predalu imam že par kg kafeja, ko so se stranke prišle opravičiti.

Prodal sem že ogromno teh sprejemnikov in ŠE VSAKEMU ZADEVA DELUJE !!!!
Na rtv strani imate zemljevid POKRITOSTI digitalnega signala, vsaj poglejte si kje ste na mapi preden greste v nakup. Vprašajte pri sosedih, če že imajo digitalni signal....

Sicer pa koliko sem prebral ne bodo izklopili digitalnega signala le analognega bodo še za par mesecev podaljšali, kar ni slabo za tiste, ki še z digitalnim niso pokriti ali pa zaradi kakšnega drugega razloga (finance,...)

@kukalo
Siol pa z terestrialnim nima nobene veze...
sekioli
# 11.09.2010 ob 16:26
ma da dela drugo leto!!!
zogg
# 11.09.2010 ob 11:40
KavonB, hvala za nasvet. Glede antene ti lahko povem, da imam samo eno anteno, točne moči ojačevalca ti ne znam povedat. Kot zgleda bom moral počakat da do konca nadgradijo oddajnike, če pa pol ne bo nič z slovenskim signalom pa si bom moral kakega pravega majstra poiskat. Do tedaj pa uživam ob gledanju hrvaških in avstrijskih digitalnih programov :)
zogg
# 10.09.2010 ob 22:21
Jaz na digitalni tv dobim samo avstrijce in hrvate, o slovenskih kanalih ne duha ne sluha, pa imam novo anteno. Za znoret!
vsx1016
# 10.09.2010 ob 11:31
@asmas
Štacune prodajajo sprejemnike ne Golobič. Digi tv je samo nalepka ne pa naprava. Ne vem kaj imajo Strong, Denver, Vivax, Clarktech, ... veze z Golobičovo ultro.

@Lluka
Ti verjetno uporabljaš še leseno žlico, a ne?

@Landini
Potem pa si nabavi ustrezen pretvornik (Mpeg4) ali zunanjo anteno z ojačevalcem. Pravzaprav pokliči, da pride usposobljen mojster in ti zadevo priklopi. Če pa res nimaš pokritosti signala, pa potrpi do januarja, februarja.. Zakaj pa si kupuješ sprejemnik, če še nimaš pokritosti?

@commonsense
In kaj zdaj tebe skrbi? Če si pripravljen in imaš pokritost, guess what? Ti že lahko gledaš!

Nekaj komplicirate brez veze....
Kazalo