Znanost in tehnologija
(4)

Poudarki

  • V Evropi ni bil viden
  • V letu in pol še štirje popolni lunini mrki
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.8 od 8 glasov Ocenite to novico!
Lunin mrk
Popoln lunin mrk, kot je bil viden v Los Angelesu. Foto: Reuters
Lunin mrk
Pogled na 'krvavo Luno' iz brazilske prestolnice. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto: Popoln lunin mrk ali "krvava Luna" nad Amerikama

Slovenci bomo lahko popoln lunin mrk opazovali 28. septembra 2015
15. april 2014 ob 11:42,
zadnji poseg: 15. april 2014 ob 13:07
Buenos Aires - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Prebivalci Severne in Južne Amerike so lahko opazovali prvi popoln lunin mrk po decembru leta 2011. Luna se je skrila za Zemljino senco in se obarvala rdeče.

Luna je sprva postala oranžne barve, nato pa krvavo rdeča oziroma rjava. Lunin mrk nastane, ko so Sonce, Zemlja in Luna poravnani. Običajno Sonce osvetljuje Luno, med mrkom pa gre polna Luna skozi senco, ki jo meče Zemlja. Luna bi sicer morala takrat postati nevidna, vendar se to ne zgodi, saj jo doseže nekaj žarkov in se zato obarva rdeče. Ponekod tovrstni pojav imenujejo "krvava Luna".

Mrk je bil najbolje viden iz obeh Amerik in Tihega oceana. Prva faza, polsenčni mrk, se je začela nekaj pred 7.00 po našem času, popoln lunin mrk pa je trajal 75 minut. Sledil je delni in polsenčni mrk, Luna pa je iz Zemljine sence popolnoma izstopila ob 12.37 po srednjeevropskem času.

Navdušenci nad nebesnimi pojavi iz severne in vzhodne Evrope, vzhodne Afrike, z Bližnjega vzhoda in iz osrednje Azije so za pojav tokrat žal prikrajšani.

Naslednji mrk 8. oktobra
Današnji mrk je prvi od štirih zaporednih popolnih luninih mrkov v naslednjem letu in pol. Zvezdoslovci ga bodo lahko znova opazovali 8. oktobra letos, nato pa še 4. aprila in 28. septembra prihodnje leto. Oktobrski bo prav tako viden v Severni Ameriki, na Tihem oceanu, v Avstraliji in vzhodni Aziji. Mrk 4. aprila prihodnje leto bodo lahko opazovali v Severni Ameriki, na območju Tihega oceana, v Avstraliji in Novi Zelandiji. Zadnji pa bo viden iz Evrope, z Bližnjega vzhoda, iz Afrike in Amerike.

Lunini mrki sicer niso tako pogosti, kot se morda zdi. Vsako leto sta približno dva, vendar so nekateri, na primer polsenčni, komaj opazni.

Zadnji popoln lunin mrk je bil 10. decembra leta 2011. Viden je bil iz Azije, Avstralije in Tihega oceana, v Sloveniji pa smo lahko opazovali delni mrk.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
LjudjeSoOvce
# 15.04.2014 ob 20:31
qorl: zamudil si odlično priložnost, da bi bil tiho.
nimivseeno1
# 15.04.2014 ob 15:31
Baje bo krvavih Lun kar štiri.
Jezni Smrk
# 16.04.2014 ob 16:21
Sovražim rdečkasto Luno.
qorl
# 15.04.2014 ob 17:08
Vse to je zapisano v Bibliji pa še nekaterih drugih knjigah, vendar Slovenski novinarji o tem nič ne pišejo. Kot, da se je ta svet sam naredil.
Tule je link pa si poglejte.
https://www.youtube.com/watch?v=lTNHs9YN
2_Y
Kazalo