Znanost in tehnologija
false
Temperature morske gladine so danes neverjetno podobne tistim v času zadnje medledene dobe. Foto: Pixabay
false
Industrializacija velja za enega glavnih krivcev za segrevanje ozračja. Foto: AP
false
Združeni narodi ocenjujejo, da bo do leta 2050 morska gladina narasla od 13 do 68 centimetrov. Foto: EPA
VIDEO
Leto 2016 podrlo toplotne...

Dodaj v

Globalno segrevanje: Morska gladina bi lahko narasla do devet metrov

Ob koncu zadnje medledene dobe podobne temperature
22. januar 2017 ob 18:28
Ljubljana - MMC RTV SLO

Dokazi o občutljivosti kontinentalnega ledu na že majhne temperaturne spremembe oceanov namigujejo, da bi morska gladina lahko vztrajno naraščala več prihodnjih stoletij.

Temperature morske gladine so danes neverjetno podobne tistim v času zadnje medledene dobe, ko je bila morska gladina od šest do devet metrov višja kot zdaj. Na voljo pa so tudi tehtni dokazi, da je kontinentalni led na Grenlandiji in Antarktiki zelo občutljiv že za najmanjša povišanja temperature oceanov, kar kaže na možnost, da bo morska gladina naraščala še stoletja v prihodnost, je poročal spletni The Guardian.

Predhodne raziskave so pokazale, da se je med zadnjo medledeno dobo, pred od 129 do 116 tisoč leti, morska gladina dvignila za več metrov, a vse do zdaj ni bilo podatkov, kako so se v tistem času gibale temperature oceanov. Najnovejša raziskava, temelječa na vrtinah morskega sedimenta na 83 lokacijah, pa je pokazala, da so bile morske temperature ob koncu zadnje medledene dobe podobne kot danes. Študija je bila objavljena v znanstveni reviji Science.

"To nam pove, da so velikanski kontinentalni ledeniki zelo občutljivi na že zelo majhno povišanje temperature, kar je prelomno odkritje," je pojasnil okoljski znanstvenik Rob DeConto z univerze v Massachusettsu.

Zadnja medledena doba dve stopinji toplejša
Med zadnjo medledeno dobo je bilo na zemlji v povprečju za okoli dve stopinji Celzija topleje kot danes in takrat so nilski konji plavali po reki Temzi v Angliji, gozdovi pa so se razprostirali daleč v arktični krog. Segrevanje se je tedaj zgodilo zaradi zamika nagnjenosti zemljine osi.

Analiza je pokazala, da je ob začetku prejšnje medledene dobe pred približno 129 tisoč leti bila globalna temperatura približno takšna kot povprečje iz predindustrijskih let 1870-1889. Pred 125 tisoč leti je temperatura že narasla za pol stopinje Celzija, kar je temperatura, podobna povprečju v letih 1995-2014.

Raven morja se odziva neposredno na globalne temperature, in sicer zaradi izginjanja kontinentalnega ledu, pa tudi zaradi raztezanja vode, ko se ta vedno bolj segreva. A proces je zelo počasen in učinek dviga morske gladine naj bi postal očiten šele več sto ali tisoč let pozneje. "Dobra novica je, da se bo morje dvigovalo zelo počasi in bomo imeli čas za prilagoditev, po drugi strani pa bodo slej ko prej vsa današnja obmorska mesta izginila pod vodo," je dejal profesor Andrew Watson, okoljski strokovnjak z univerze v Exterju.

Hitrost tajanja ledu ostaja neznanka
Kritična neznanka ostaja hitrost izginjanja ledu, je opozoril okoljski znanstvenik Jeremy Hoffman, ki je eden vidnejših avtorjev revije Science. Med zadnjo medledeno dobo se je ogrevanje ozračja zgodilo počasi v desettisočletnem obdobju, zdaj pa zgolj v nekaj desetletjih, tako da ni jasno, koliko časa bo trajalo, da se stopi še led.

Združeni narodi (ZN) predvidevajo, da bo svetovna raven morja do leta 2050 zrasla za od 13 do 68 centimetrov. Vodja paleoklimatoloških raziskav pri britanski antarktični odpravi Louise Sime je prav tako potrdila, da je izgubo ledu v prihodnosti izredno težko napovedovati, ocene pa se gibljejo vse od 200 pa do 7 tisoč let.

"Nekaj se dogaja, česar ne upoštevamo"
Izpostavili so tudi očitne težave obstoječih klimatskih modelov, ki jim ne uspe demonstrirati segrevanja oceanov, če podatke iz sedimentov primerjamo z današnjimi. "Eksperimentalni klimatski modeli enostavno ne pokažejo dovolj segrevanja med zadnjo medledeno dobo," je še pojasnil Hoffman.

Odgovor bi se lahko skrival v podcenjevanju učinka zmanjšane količine odboja sončne svetlobe, ko se led umika. "Mislimo, da se verjetno dogaja še nekaj, česar enostavno ne upoštevamo," je sklenil Hoffman. "Če nam nekaj manjka pri pojasnjevanju trenutnega Zemljinega obdobja, kaj vse nam potem šele manjka pri naših napovedih za prihodnost," se je retorično vprašal.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 22.01.2017 ob 18:44
Če iz članka seštejem to dvoje:
- "Temperature morske gladine so danes neverjetno podobne tistim za časa zadnje medledene dobe, ko je bila morska gladina od šest do devet metrov višja kot zdaj."
in
- "Med zadnjo medledeno dobo je bilo na zemlji v povprečju za okoli dve stopinji Celzija topleje kot danes"

Torej je trenutno morje že tako toplo kot v medledeni dobi, medtem ko ozračje še ni tako toplo. Ali to pomeni, da se morje trenutno segreva hitreje od ozračja?
opat
# 22.01.2017 ob 19:03
Srednje letne temperature na zemlji so bile v zgodovini že mnogokrat precej višje kot tudi nižje. Tudi prisotnost CO2 v zemeljski atmosferi je bil že mnogokrat precej višji kot tudi nižji od današnjega. Nihanja letnih temperatur, morske gladine in prisotnost toplogrednih plinov so del naravnih procesov na zemlji.
mihaing
# 22.01.2017 ob 19:43
Moram kupiti parcele v Divači, ker kot kaže bo to nov Portorož :)
tesnilo
# 22.01.2017 ob 19:30
od nečesa morjo tudi planeti umret,če že ne od jedrske vojne

niti jedrska vojna niti globalno segrevanje ne bo ubilo planeta
Bivši uporabnik
# 22.01.2017 ob 20:03
@jaka racman; 22.01.2017 ob 19:51
Vsako poletje, avgusta. sem krompir pobiral na polju in vsakič me je skor kap od vročine.


Avgusti, praviš? Hladen avgust dandanes (iz mizernega poletja 2014):


in hladen avgust nekoč (npr. 1976):


Ljudje, vreme se je v nekaj desetletjih tako spremenilo, da je to nekaj neverjetnega, vi pa sploh opazite ne. Kot zgodba o žabi, ki jo počasi kuhaš. Primerjajte grafa, kaj je bilo nekoč hladno in kaj danes smatramo za hladno poletje.
Bivši uporabnik
# 22.01.2017 ob 20:39
@sumtb; 22.01.2017 ob 20:19
Hvala za tole, lepo videti dejstva. Bodo pa spet prišli zdaj ven tisti v kratkih hlačah ki se jim zdi da jih zebe.


Ni kaj. Smo pač v obdobju, ko redkokdo kaj preveri, vsak si pridržuje pravico, da najprej objavi in šele potem razmisli, zlasti pa je to obdobje, ko redkokdo v oblikovanje svojega mnenja vloži nek trud, čas, analizo in podobno.

Kar jaz vem o vremenu in klimatologiji je proces učenja, raziskovanja in spoznanj tekom desetletij, pa sedaj z zanesljivostjo vem le to, da še veliko ne vem.

In potem na podlagi mnenja nekoga, ki je pred 40 leti pobiral krompir, berem subjektivno oceno, da je "graf temperatur popolnoma izmišljen". Ne vem, ali bi se jokal ali smejal.
sumtb
# 22.01.2017 ob 19:19
DALJNEGA leta 2006.... takrat sem od sredine aprila pa praktično do konca septembra skakal okrog v kratkih hlačah.... od takrat naprej je vsako leto hladneje.

Seveda, zato ker se globalni meteorološki trendi določajo na podlagi neke doline v državici kjer cela država ne predstavlja niti desetinko promila svetovne površine.
Bivši uporabnik
# 22.01.2017 ob 19:18
@Alorius
Zanimivo, imamo globalno segrevanje, a vsako leto je manj toplih dni...


Em, vsako leto manj toplih dni? Topel dan v meteorologiji pomeni dan, ko Tmax preseže 25,0 °C. Vroč dan, pa ko preseže 30,0 °C.

Spodaj je graf toplih (oranžno) in vročih (rdeče) dni v LJ za obdobje 1951-2016. Koliko bi tako na uč ocenil, da je zadnje čase oranžnih stolpcev, vedno manj (kot trdiš) ali pa jih je nemara vedno več?
sLoVaN
# 22.01.2017 ob 19:37
ma,
men je zadnje cajte skoz malo vroče.
Sploh pred plačo...

No, včasih me tudi zazebe, pred bankomatom npr.
Bivši uporabnik
# 22.01.2017 ob 19:04
@Alorius; 22.01.2017 ob 18:57
Recimo nazadnje ko je bilo neko poletje, torej 4+ mesece toplega vremena je bilo to DALJNEGA leta 2006.... takrat sem od sredine aprila pa praktično do konca septembra skakal okrog v kratkih hlačah.... od takrat naprej je vsako leto hladneje.


2006 je bilo toplo poletje, praviš? Po letu 2006 se je zvrstilo 10 poletij:
- 1 hladnejše od 2006 (tj. 2014),
- 9 toplejših od 2006 (vsa ostala).

vir:
graf na str. 37/91
Bivši uporabnik
# 22.01.2017 ob 20:14
Zgoraj so prikazani hladni avgusti. Po drugi strani pa kako so nekoč izgledali topli avgusti?

Najtoplejši avgust iz 60-ih let je bil avgust 1967:

Komentar: Tmin večinoma pod 15 °C, Tmax večinoma pod 30 °C, večinoma malo nad 25 °C

najtoplejši avgust v zadnijh letih je bil avgust 2012:

Komentar: Tmin večinoma znatno nad 15 °C, Tmax redno čez 30 °C, tudi čez 35 °C

Evo, toliko o poletjih nekoč in danes.
hexen
# 22.01.2017 ob 19:27
sumtb
# 22.01.2017 ob 19:19
Seveda, zato ker se globalni meteorološki trendi določajo na podlagi neke doline v državici kjer cela država ne predstavlja niti desetinko promila svetovne površine.


V bistvu se določajo na podlagi kratkih hlač nekega prebivalca te doline...
whisky
# 22.01.2017 ob 19:27
Recimo nazadnje ko je bilo neko poletje, torej 4+ mesece toplega vremena je bilo to DALJNEGA leta 2006.... takrat sem od sredine aprila pa praktično do konca septembra skakal okrog v kratkih hlačah.... od takrat naprej je vsako leto hladneje.

a si pomislil da se mogoče ti ohlajaš počas, če pogledaš stare ljudi so tud julija in augusta čist zadekani:)
sumljivac
# 22.01.2017 ob 18:46
Povej mi ime znanstvenika, ki zanika človeški "prispevek" k ogrevanju ozračja, in povem ti kdo za njim stoji in ga plačuje.
mineral
# 22.01.2017 ob 21:46
Enkrat sem že o tem razpravljal, torej povzetek:
CO2 kateri nam dela preglavice je iz fosilnih goriv
(nafta, premog). Drugo skladišče je v biomasi (gozdovi),
katero se s krčenjem gozdov zmanšuje (vsi kontinenti).
Tretje skladišče je v oceanih. Toplogredni plin je tudi metan,
kateri je pod zemljo skupaj z nafto (naftna črpališča so
ga pecej spustila v zrak). Nahaja se ga ogromno pod
permafrostom, kateri se zaradi globalnega segrevanja
topi in ga sprošča. Tudi zaradi globalnega segrevanja
se grejejo oceani, kateri zaradi tega sproščajo CO2.
Še sreča da je na zemlji ogromno ledu okrog tečajev
kateri potrebuje ogromno toplotne energije da se stopi,
vendar se količina polarnega ledu zmanšuje, s tem
pa tudi zmanšuje odboj sončnega sevanja. Dobra
stran je vlaga v zraku, v kateri je shranjeno tudi ogromno
energije, vendar nam količina vlage v zraku zmanšuje
razliko med zimo in poletjem. In tako dalje ...
(za kake napačne razlage se opravičujem - nisem
klimatolog sem praktično laik na tem področju)
JohnnyM
# 22.01.2017 ob 20:45
Poleg nenavadnih klimatskih sprememb je zaskrbljujoč podatek predvsem ta, da trošimo toliko, kot bi imeli 2,5 Zemlje. In na žalost nič ne kaže na to, da bi se zgodile kakšne korenite spremembe, ker najbolj važno je, da imamo božiče, črne petke, valentinovo in podobne potrošniške praznike. Najbolj pomembno je na žalost to, da se kopičijo denarci.
Bivši uporabnik
# 22.01.2017 ob 20:45
@artoum; 22.01.2017 ob 20:38
pravijo nam , da se zaradi človekovih izpustov co2 -ja dviguje temperatura. ni res.


Ah.

CO2 je toplogredni plin. Sem mislil, da je vsaj to jasno.
sumtb
# 22.01.2017 ob 19:36
V bistvu se določajo na podlagi kratkih hlač nekega prebivalca te doline...

Znanstvena metoda, ni kaj.
Bivši uporabnik
# 22.01.2017 ob 19:50
@Alorius; 22.01.2017 ob 19:39

Verjetno imaš v mislih 2003. To je bilo doslej najbolj izjemno poletje, še bolj kot 1992. Je pa trend jasno viden.

Celo poletje 2014 ("luknja" na grafu pred 2 letoma) bi nekje v obdobju 1950-1975 veljalo za pasje vroče poletje, če primerjaš višine stolpcev na grafu.

Menim, da je samo vprašanje časa, kdaj bo spet kakšen "spike" tipa 2003.
Insider No. 1
# 22.01.2017 ob 19:16
@Alorius

Še tri stavke moraš dopolniti na to temo in ti članek v The Scienceu ne uide.

Naslov: "Dolžina mojih hlač in podnebne spremembe."

P.S.: Mogoče pa imaš peiferno arterijsko bolezen. To bi dobro opredelilo tvoj problem s hladnimi nogami. Vsekakor se posvetuj z zdravnikom in mu omeni, da ti naj izmeri gleženjski indeks.
nitrams
# 22.01.2017 ob 20:14
Pozabili so na stalitev permafrosta in posledično sprostitev enormnih količin v zemlji ujetega metana!!
GlihProu
# 22.01.2017 ob 20:00
Človek se bo pač moral prilagoditi razmeram, ki so mu in mu bodo dane. Kriv ali ne kriv. Spremembe pa bodo z ali brez človeškega faktorja.
roCkY
# 23.01.2017 ob 09:46
CO2 definitivno ni onsenaževalec. Je pa pomemben toplogredni plin.
A kaj je birokracija naredila za zmanjšanje? Zakaj ni predpisala, da ima lahko osebno motorno vozilo lahko največ 125g/km izpusta. S tem se vsaka skupina 5 ali tudi 7 riti pripelje po cestnih omejitvah kamorkoli.
Aja, je treba fino živet in davke pobirat na kubaturo in moč motorjev. Zraven pa si še pod sloganom EKO izmišljat nove prilive v državne malhe...
Nikogar pri koritu niti malo ne briga za okolje. Le za polnenje korita jim gre. In zato sem pasiven in bom.
Ko mi ustreza se vozim na štrom (ne zaradi izpustov), ko ne pa na "nafto". In tako bo ostalo. Definitivno nabavim električni avto zaradi prednosti električnega pogona, ko bo cena primerljiva. Me prav nič ne briga pri tem ali bo nekje gorela nafta, lignit ali bo elektrika prišla iz vodne elektrarne.
Skratka dokler bo oblast delala s figo v žepu aktivnega obnašanja pri ljudeh ne bo. Večinoma pa itak ne bomo negativno prizadeti, ko se bo temperatura nekaj dvignila. Meni je povsem OK da se topli del leta za nekaj tednov podalšuje. Ni več toliko slan v aprilu in oktobru.
am shagar
# 22.01.2017 ob 20:52
Ko vidim globalno segrevanje mi temperatura takoj naraste. Širjenje panike. Človeštvo ne pozna natančno svoje preteklosti. Niti ne pozna natančno delovanja vesolja in 6 milijard starega planeta, ki je imel že od ledenih pa do toplih obdobij. Hkrati trdi, da je 200 letno industrijsko delovanja krivo za "globalno segrevanje". Pa kriv je ogljikov idoksid. Vsa ostala svinjrija, ki je problematična pa se ne omenja.
sumtb
# 22.01.2017 ob 20:19
Evo, toliko o poletjih nekoč in danes.

Hvala za tole, lepo videti dejstva. Bodo pa spet prišli zdaj ven tisti v kratkih hlačah ki se jim zdi da jih zebe.
opat
# 22.01.2017 ob 18:53
V zadnjih 15.000 letih se je morska gladina dvignila za 130 m. Kaj naj bi razodel ta članek?
Bivši uporabnik
# 23.01.2017 ob 18:25
@Alorius; 23.01.2017 ob 17:59
Zanimivo, na 24kur pa prebiram da bo Januar najbolj mrzel v zadnjih 30 letih? Kako zdaj, trend je gor januar pa leden kot še nikoli v zadnjih 30 letih?


Lokalno je hladno, globalno pa še vedno pretoplo. Razlaga v nadaljevanju.

Že od konca novembra 2016 nad Balkanom in vzhodno Evropo vztrajajo višinski vetrovi vzhodnih smeri. V tem mesecu se situacija ni v ničemer spremenila glede na december 2016:

ki je bil pri nas in na Balkanu neobičajno hladen zaradi vdora hladnih mas iznad Rusije. Enako in celo še bolj izrazito je v tem mesecu. Gre za "displacement", ko je Arktika ob šibkem polarnem vortexu anomalično pretopla (na gornjem zemljevidu temnordeče na severu), posledično pa zaradi tega hladen zrak, ki bi bil sicer nad Arktiko, uhaja nad Severno Ameriko in Evropo. Običajno v tem času topli vetrovi iznad Atlantika odganjajo celinski hladen zrak, a tega zahodnega višinskega toka letos ni, saj imamo konstantno vzhodno strujanje.

V celotni sliki pa je kot vidiš, atmosfera kot celota še vedno skoraj pol stopinje topleje glede na povprečje 1981-2010.
mb128
# 23.01.2017 ob 15:57
geni7us
O kakšni revoluciji ti to, kaj pa bo ta spremenila?! A mišljenje?! Veš samo zaradi tega ne bomo vsaj zavrli klimatskih sprememb! Tehnološka stopnja je pač takšna kot je in dejstvo je sledeče. Če bomo hoteli klimatske spremembe vsaj zavreti če že ne kar zaustaviti se bo moral slehernik na tem planetu odpovedati marsičemu. Torej, to velja predvsem za tiste, ki trdite, da je za klimatske spremembe izključno odgovoren človek. Če ste že avangarda glede tega pa bodite avangarda tudi glede tega čemu vse ste se pripravljeni odpovedat, kaj ste pripravljeni žrtvovat? In ne pozabite gre tudi za vaš dom! In seveda pričakujte ČISTO REPROCITETO z moje strani. To vam zagotavljam že sedaj.
Mimogrede. Pred kakšnim mescem je bil tukaj tudi en članek na temo klimatskih sprememb. Takrat sem opisal kako je eno ameriško podjetje devastiralo določen predel Senegala. Odziv? Ničen. Mislim, kako tipično oz. kako lepo je biti v trendu!
mb128
# 23.01.2017 ob 15:05
Glejte ljudje stvar je čisto preprosta. Izhodišče? Za klimatske spremembe je IZKLJUČNO kriv človek!
Ok, in kaj zdaj, kaj bomo naredili?! Kje je vsaj kakšna peticija, ki bi jo predali Brglezu, Cerarju, Pahorju?! In ja, da ne pozabim, ozrite se malo naokrog tistega prostora v katerem se trenutno nahajate in se ne vprašajte samo kako so bile določene stvari narejene ampak tudi iz česa so narejene te stvari, kakšni energenti so bili potrebni za izdelavo teh stvari in ugotovili boste, da je vsaj 50% stvari, ki vas obdajajo prišlo na tak način da smo svinjali naš planet. Alternative? Da vas berem!
Mimogrede eno vprašanje glede zelene tehnologije. Kako pa pridemo do produktov te tehnologije?!
makoshark
# 22.01.2017 ob 21:42
@artoum
aja? ok cool . praviš da ima narava nekakšne kvote? :)

Praviš, da narava nima omejitve glede ponorov co2?
Praviš, da če skurimo fosilna goriva, ki so nastajala milijone let, v nekaj letih, da se to ne bo nikjer poznalo?
Postojnčan
# 22.01.2017 ob 20:47
Ja ja to niso nobena poletja več! ko smo bli mladi smo ga celo noč u kratkih hlačah bandali dobro se spomnim tapravih let ko je mt za druzga maja u kratki kikli polena cepla na barjači, ne pa zdej k nemorm dar avgusta cunj sušit ker več sonce ne posije. Janša in Cerar naj nehata lagati in naj nam vrneta prava poletja aja pa tudi zime niso več kar so ble, vsak tedn ga je metr naneslo pa pol leta ni šlo nad -20
Nikolaj
# 22.01.2017 ob 20:25
Globalno segrevanje je povsem normalen ciklus spreminjanja podnebja na planetu Zemlja,
seveda pa bo prišlo tudi obdobje globalnega ohlajevanja, ki bo znatno bolj nevarno za človeka.
mikic007
# 23.01.2017 ob 08:02
Niti ni toliko važno, ali verjameš znanstvenikom ali ne. Kdo lahko zanika, da je za vse nas bolje manj onasneževanja? Kaj je slabega v čistih rekah, manj odpadkih, čistejših oblikah transporta? Morda ni povsem jasno, da naši izpusti vplivajo na klimo, pa je vredno tvegati in počakati, da se prepričamo? V glavnem, tudi če ne verjameš v globalno segrevanje in so ti ljubši filmčki iz youtube, se moraš strinjati, da je čistejše bolje ...
povratnik12
# 23.01.2017 ob 06:38
Globalno segrevanje: Morska gladina bi lahko narasla do devet metrov

Ne bo !!!! ker s topljenjem ledu se bo ohladila morska voda , atlantski tok se bo upočasnil in začel se bo kontra proces !!!! globalno ohlajanje.....poznano iz zgodovine zemlje
los-t
# 23.01.2017 ob 05:50
Nič drugega kot normalni cikel v zemljinem obstoju, stoletja segrevanja zamenjajo stoletja ohlajevanja in spet se potem obrne...poleti 2016, najbolj toplega leta, sem samo dvakrat prižgal klimo, januar 2017 je po drugi strani rekordno mrzel, zmešano vreme pač ali pa panični klimatologi?
Knight Kant
# 23.01.2017 ob 00:45
sumljivac --- 22.01.2017 ob 18:46
Povej mi ime znanstvenika, ki zanika človeški "prispevek" k ogrevanju ozračja, in povem ti kdo za njim stoji in ga plačuje.
----------

Gladina Jadrana se je od rimskih časov dvignila približno za 2 metra, zato so temelji obalnih rimskih vil, na primer tiste v Ankaranu, globoko pod vodo. Ne more biti drugega, kot da so nam tole segrevanje zakuhali barbari, ki so uničili stari Rim.
lfcfan
# 22.01.2017 ob 22:22
Vodna para je največji toplogredni plin.
sumtb
# 22.01.2017 ob 21:02
In potem na podlagi mnenja nekoga, ki je pred 40 leti pobiral krompir, berem subjektivno oceno, da je "graf temperatur popolnoma izmišljen". Ne vem, ali bi se jokal ali smejal.

Če je bilo pa tako vroče da ga je skoraj kap.
1a34
# 22.01.2017 ob 20:38
Kakšno je pa, globalno gledano in ne glede na vse, razmerje med toploto znotraj Zemlje in tisto energijo, ki prihaja na Zemljo s Sonca?
HOR
# 23.01.2017 ob 14:17
gozdar1
# 23.01.2017 ob 06:52

Znanstveni konsenz ni kaj dosti vreden, štejejo le znanstveni dokazi, ki jih v tem primeru ni. Prav zato je tudi sproduciran propagandni konstrukt fiktivnega konsenza, da velika večina znanstvenikov zastopa stališče, da je antropogeni CO2 odločilni faktor katastrofalnega segrevanja (klimatskih sprememb)

Konsenz strokovnjakov je bil pred časom tudi da se Sonce vrti okrog Zemlje, pa se je našel kak "Skeptik", ki je ugotovil nasprotno...
GORILA
# 23.01.2017 ob 09:16
Med zadnjo medledeno dobo je bilo na zemlji v povprečju za okoli dve stopinji Celzija topleje kot danes in takrat so nilski konji plavali po reki Temzi v Angliji, gozdovi pa so se razprostirali daleč v arktični krog. Segrevanje se je tedaj zgodilo zaradi zamika nagnjenosti zemljine osi.

...in kdo je ustavil ljudi med zadnjo medledeno dobo, da se niso več vozili z avtomobili na nafto???????????
mali_piscek
# 23.01.2017 ob 09:00
Planet bo ostal, homo sapiens bo izumrl, ostale bodo vrste z najhitrejšim ciklusom razmnoževanja, kot so mrčes, bakterije, ....
noprou
# 23.01.2017 ob 01:39
Bolj ko bo toplo, več bo območij na Zemlji, ki bodo primerna za življenje. Več bo rastlinja in življenja na splošno. To bi bilo dobro.
Problem bi bilo ohlajanje. Upam, da ga še dolgo ne bo.
Po drugi strani naj bi ogrevanje Zemlje pomenilo upešanje zalivskega toka, ki Evropi prinaše za 300 Amazonk tople vode, kar bi pomenilo zaledenitev Evrope.
Po tretji strani nas ćez 2-3 tisoč let čaka periodična ledena doba.
In vmes so še taki in drugačni cikli.
In človek naj bi zdaj zganjal neke alarme in potem sam začel regulirati klimo s sprejanjem atmosfere in drugimi strupenimi prijemi? Groza, hvala ne.

REsnica
# 22.01.2017 ob 22:23
Kar trdim od začetka je le našlo druga vrata na MMC.

Naslednja trditev ki bo zamajala pravoverne klimatologe in njihove slepe fane je dejstvo, da za segrevanje niso v taki meri krivi toplogredni plini ampak trdi delci in njihova oksidacija v ozračju.

Klimatologi nimajo nobenega modela, kako bi se ozračje segrevalo ali ohlajalo, če ne bi bilo nobenega onesnaženja s strani človeštva. Do danes se je klima ohlajala in segrevala in to je edina stalnica.
makoshark
# 22.01.2017 ob 20:48
artoum
človek v naravo spusti manj kakor 2% co2 kakor narava sama

To je okvrino res. Vendar pozabljaš, da toliko, kot narava spusti co2 v ozračje, ga tudi posrka iz ozračja. Tista razlika, za katero smo mi odgovorni, pa se akumulira.
glasrazuma
# 22.01.2017 ob 20:45
Ne bo. Je Trump tako rekel.
RedJohn
# 22.01.2017 ob 19:05
Sej globalno segrevanje ne pomeni, da bo zdaj 50 stopinj 90 dni zapored poleti. To so majhne spremembe,ki imajo globalno velik vpliv, pri nas tudi čez sto let ne bo neke bistvene razlike.
Nikolaj
# 23.01.2017 ob 18:09
Čim višja bo stopnja globalnega ogrevanja, večje bo ohlajevanje planeta Zemlja.
Znanstvena razlaga je naslednja:
Na Zemlji je vedno več ljudi, ki ima za posledico velik izpust toplega izdihanega zraka,kar povzroči segrevanje Zemlje. Ta velika količina toplega zraka pa se ohladi. Znanstveno je dokazano,da se hladen zrak spušča na tla, ta velika količina hladnega zraka pa ohladi Zemljo,kar potrjujejo izredno nizke temperature v januarju 2017.

Zaključek: Če bomo manj dihali, bo manj globalnega ogrevanja.

Ta komentar je prepisan iz doktorata " Das global katastrofie kartofel angenomen študl brudl"
avtorja Hansa Globensteina.
mb128
# 23.01.2017 ob 16:39
Mimogrede. Vem zasebnost je potrebno spoštovati ampak mene nekako glede tega zelo daje firbec way of life npr. naše dr. Lučke Kajfež Bogataj. Zanima me npr. kako se ravno ona ogreva v teh časih, a ima avto, kakšen energent uporablja ta avto itd.?
Vsete pred leti so npr. velikega borca proti klimatskim spremembam Al Gora ujeli kako po eni strani veselo z PRIVATNIM letalom potuje gor in dol po zemeljski obli drugim pa pridiga oz. že kar soli pamet kako neekološko živi ta svet!
Torej le zakaj ne bi pokukali v domove teh ljudi?! Dejstvo je da se bodo marsičesa morali odpovedati tudi oni in to čimprej!
Še en intermzzo. Zadnjič sem slišal kako bo Mb vložil kar znatna sredstva v sortirnico odpadkov. Mimogrede so tudi navrgli, da je dokler te sortirnice še ni ločevanje odpadkov kar nekako brez pomena. Torej, le zakaj imamo črne, rjave kante in ne vem še kakšne kontejnere če pa sortirnice odpadkov v Mb-ju še ni?!
HOR
# 23.01.2017 ob 14:05
Sitbackandlaugh
# 23.01.2017 ob 12:01

"Uradna" klimatologija (OZN , IPCC, NASA. &Co...) je postala stvar politike in tako na žalost postala politična klimatologija, kar je garant za prevlado političnih ($$$€€€...) interesov na račun znanosti in posledično v veliki meri nekredibilnost...

V znanstveni klimatologiji je jasno, da cirkus katastrofalnega antropogenega globalnega segrevanja nima znanstveno dokazane podlage in temelji na pomanjkljivih modelih in v do sedeaj v praksi ovrženih teorija, -vse bistvene generalne globalne klima napovedi do sedaj so pretiravale in so se tako izkazalena napačne, ergo so ovržene.
Pa saj je težko napovedat že vreme za 10 dni, o prepletu vseh dolgoročnih klimatskih faktorjev pa se jim sanja le nekaj 10 %
Zadnji aktualni daljši naravni cikel pa se je pomenljivo začel po ca letu 1600 (antropogeni CO2...!?)...
Kazalo