Google bo med drugim cenzuriral možnost
Google bo med drugim cenzuriral možnost "autocomplete" oz. dinamično iskanje. Foto: MMC RTV SLO
Youtube
Priljubljeni videoportal Youtube bodo napovedani ukrepi zaenkrat zaobšli. Foto: Youtube

Ameriški tehnološki gigant bo s širokim naborom ukrepov nastopil proti digitalnemu piratstvu, je v svojem blogu naznanil Googlov glavni svetovalec Ken Walker. To je odziv na naraščajoč pritisk filmske in glasbene industrije, ki želi učinkovito ukrepanje proti kršitvam avtorskih pravic.
Po ameriških zakonih mora Google na poziv odstraniti tovrstno vsebino "v razumnem časovnem roku". Za začetek bodo v tehnološkem velikanu začeli cenzurirati možnost 'autocomplete' oziroma dinamično iskanje, ki že med uporabnikovim vnašanjem predvidi ciljni pojem. Pojmi, tesno povezani s piratstvom, bodo odstranjeni. V Googlu dodajajo, da zaenkrat ne bodo spreminjali dejanskih rezultatov, kjer se bodo nezakonite strani še pojavljaje. Eksperimentirali bodo tudi z dodajanjem predogledov za zakonite glasbene datoteke.

Googlov finančni motor, oglaševalski program AdSense, ne bo oglaševal na straneh z nezakonito vsebino.

Youtube zaenkrat še izven paketa
Google bo protipiratske ukrepe uvedel na svojem iskalniku, na Youtubu pa ne. Na Youtube uporabniki vsako minuto naložijo 35 ur video- in avdiovsebine, nezakonit delež pa je bil povod za marsikatero tožb proti portalu. Google se brani s trditvami, da vlaga ogromno sredstev v napredne načine preprečevanja in odstranjevanja nezakonite vsebine na videoportalu.

Google pojasnjuje, da je Youtube poseben primer zaradi sistema Content ID, ki samodejno išče avtorsko zaščiteno vsebino in jo lahko odstrani "v le nekaj urah". V sistem so vložili 30 milijonov dolarjev ter več "na desettisoče delovnih ur", je dejal Googlov menedžer za avtorske pravice Simon Morrison.
Industrija: To ni dovolj
Za vodjo britanskega združenja glasbenih založnikov (BPI) Geoffa Taylorja so ukrepi dobrodošli, a še vedno nezadostni: Google bi po njegovem mnenju moral narediti še korak dlje. "Dobro je, da se Google začenja odzivati na naše pozive k bolj odgovornemu ravnanju na področju nezakonitih vsebin. Sveženj ukrepov je dobrodošel, a ne zadene bistva težave. Googlov iskalnik še vedno daleč prevladujoče usmerja uporabnike nezakonite strani," je dejal Taylor. Pozval je k sodelovanju med BPI in Googlom pri iskanju tehnične rešitve, ki bi ljudi usmerjala "k stranem, ki podpirajo avtorje in vse preostale sodelujoče v procesu ustvarjanja glasbe."