Iran se pripravlja na izstrelitev večje živali v vesolje. Izbrali so opice. Foto: Reuters
Iran se pripravlja na izstrelitev večje živali v vesolje. Izbrali so opice. Foto: Reuters

Iranska vesoljska agencija je sporočila, da že nekaj časa dresirajo pet opic, eno pa bodo s plovilom Kavoshgar-5 kmalu poslali v vesolje. Izstrelitev načrtujejo med 23. julijem in 23. avgustom, 285-kilogramska kapsula pa bo opico ponesla do višine 120 kilometrov.

Tja so leta 2010 že izstrelili miš, želvo in nekaj črvov, poroča revije Time. Njihov cilj je, da jim do leta 2020 uspe pripraviti polet iranskih astronavtov, kar je lani napovedal predsednik Ahmadinedžad.

Opice so v vesolje že letele
Iranska opica ne bo prva opica, ki je poletela proti zvezdam, saj je podobne korake v vesoljskem programu delala tudi ameriška Nasa. Leta 1949 se je kot prva opica v vesolju v zgodovino zapisal Albert II., opica vrste resus, sledilo pa mu jih je še nekaj. Ob opicah so v vesoljskih odpravah sodelovali še psi, pajki, sviloprejke in žabe.

Napredek skrbi ZDA in Izrael
Je pa velik napredek iranskih znanstvenikov v vesoljskem programu zaskrbel Američane, Izraelce in druge zaveznike, saj so prepričani, da bi podobno tehnologijo lahko uporabili tudi pri razvoju raket dolgega dosega.